31 Октомври, 2020 19:45 2 354 7

Как да използваме правилно дезинфектанта

  • дезинфектант-
  • правилно-
  • гел-
  • инструкции

Никога не дезинфекцирайте ръцете си, ако са много мръсни или мазни

Как да използваме правилно дезинфектанта - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на пандемията консумацията на гелове за дезинфекция на ръцете се е увеличила. Различните дезинфектанти се превърнаха в основен елемент във всеки дом, чанта или кола, но има някои грешки, които можете да направите, докато ги използвате, предупреждава "Дарик".

„Дезинфекционните гелове са инструменти, които трябва да използваме, но те не са лек. Потребителите трябва да са наясно с правилната употреба на този продукт“, каза епидемиологът и професор Кенет Рондело от Училището по медицина и обществено здраве към университета „Аделфи“ в Охайо.
Възможно е да използвате грешен тип гел. Рондело препоръчва да се купуват такива, които съдържат поне 60% етилов или 70% изопропилов алкохол, тъй като те най-добре убиват бактериите.

„Трябва също така да прочетете внимателно инструкциите и да определите дали съставките в продукта убиват бактерии, вируси, и двете, или никое от горните. Ако използвате само гел, който убива бактериите, можете да се почувствате защитени, но той не ви предпазва от вирусни патогени като SARS-CoV-2“, твърди експертът и добавя, че някои продукти, като мокри кърпички, изобщо нямат антимикробни свойства. Избягвайте продукти, които съдържат метанол - той може да навреди на кожата и устата. Ръцете трябва да се мият поне 20 секунди и това правило е познато вече почти на всички, но знаете ли, че същото важи и за дезинфектанта? Втривайте го около 20 до 30 секунди или докато се абсорбира напълно в кожата. Независимо дали сте докоснали нещо само с една ръка или с върховете на пръстите си, трябва да дезинфекцирате цялата си ръка. И така - длани, пръсти, нокти и китки.

Никога не дезинфекцирайте ръцете си, ако са много мръсни или мазни - гелът няма да бъде ефективен и няма да достигне кожата. Първо ги изплакнете леко, след това го използвайте.

„Имайте предвид, че гелът е добра алтернатива, ако сте в ситуация, в която няма течаща вода наблизо, или ако ръцете ви не са видимо замърсени. Но гелът не е заместител на сапуна и водата, които са най-доброто средство за почистване на мръсотията от ръцете ви“, каза Рондело.

Внимавайте как и къде съхранявате бутилката дезинфектант. Да не се съхранява в хладилник или на слънце. Следвайте инструкциите, написани на нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    5 1 Отговор
    Аз го използвам вместо лубрикант, досега съм нямал проблеми
  • 2 И аз

    3 0 Отговор
    Отзад е най-добре
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Диверсант

    1 0 Отговор
    А че.нилките къде ги довлякоха в Европа какво използват и какви мерки спазват. Някой знае ли, аз знам но немога да покажа фактите тук.

    Коментиран от #5

  • 5 Аз знам

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диверсант":

    Сер*т на стълбите на катедралата в Кьолн. Това правят по цял ден. Най-много да те проследят и да ти вземат телефона, докато говориш...
  • 6 778

    1 0 Отговор
    Всъщност няма нужда от тях. На тяхно място може да се ползва спирт. Хем по-ефективен, хем по-евтин. Само трябва да се пресипе в шишенце с пулверизатор.
  • 7 Антон

    0 0 Отговор
    Аз спирта го ползвам по предназначение, за вас не знам!