Last news in Fakti

29 Май, 2024 08:23 719 3

Специален гел може да предотвратява махмурлука

  • гел-
  • учени-
  • махмурлук-
  • алкохол

Гелът превръща алкохола бързо и ефикасно в „безвредна“ оцетна киселина

Специален гел може да предотвратява махмурлука - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени разработват гел, който може да улови алкохола и да предотврати махмурлука.

По думите им новото изобретение ще представлява интерес за хора, които искат да намалят вредните въздействия, без да се отказват напълно от алкохола, пише Daily Star, цитиран от "Телеграф".

Гелът е създаден от суроватъчен протеин, който разгражда алкохола в червата и намалява неговите опияняващи ефекти, напредък, който може да доведе до нов начин за лечение на махмурлука. Изследователите установиха, че гелът, който тепърва ще се тества при хора, може да намали нивата на алкохол в кръвта на мишки с до 50% и да предпази тялото им от вредните му ефекти.

Учените открили още, че гелът превръща алкохола бързо и ефикасно в „безвредна“ оцетна киселина, преди да навлезе в кръвния поток, където обикновено развива опияняващи ефекти. Той измества разграждането на алкохола от черния дроб към храносмилателния тракт. С по-нататъшни изследвания учените казват, че гелът може да бъде разработен във формата на хапче, което може да се приема преди или по време на консумация на спиртни напитки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лубриканти

    3 0 Отговор
    Намазвате си ръцете и чашата ви се хлъзга.

    Коментиран от #3

  • 2 ристю

    1 1 Отговор
    Онзи гел,който е за отдолу може ли да предотвратява махмурлука?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.