25 Февруари, 2021 10:57 2 247 12

Ученик от Пловдив спечели поредно престижно признание

  • радостин чолаков-
  • азбуки-
  • платформа-
  • награда-
  • ит сектор

15-годишният Радостин има забележителни постижения в IT сферата

Ученикът от Образцова Математическа Гимназия "Акад. К. Попов" гр. Пловдив Радостин Чолаков, който стана известен с проектите си AnyGoal, АзБуки.ML и множеството спечелени награди, стана носител на поредното престижно признание. Той е сред отличените в тазгодишното издание на Наградите на БАИТ, наричани още “Българските ИТ Оскари", предава plovdiv24.bg.

За десета поредна година са връчени 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Пловдивският ученик взе статуетка в Младежката категория, основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com).

Ето какво каза 15-годишният Радо по време на тържествената церемония, която тази година се проведе в модерно високотехнологично студио:

"Искам да изкажа изключителни благодарности на БАИТ за тази награда, която за мен е едно наистина важно признание. Пък и целта и идеята на АзБуки.ML като платформа за обработка на българския език в началото беше именно тази, да достигне и да се използва от компании, организации и ентусиасти и едно такова признание ми показва, че сигурно вървя в правилната посока. Искам да благодаря на родителите ми и близките, които винаги са ме подкрепяли и всички професори, преподаватели, софтуерни инженери и data science експерти, които по един или друг начин помагат за платформата.

И накрая да кажа, че от нас самите зависи какви технологии ще развием за езика си, за страната си и за останалия свят!"

С тaзи своя инициатива БАИТ иска да се отдаде дължимото на всички личности, институции и компании, които със своя професионализъм, иновативност и активна гражданска позиция са дали своя принос през 2020 г. за развитието на информационните и комуникационни технологии.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    23 1 Отговор
    Браво на момчето и да си пожелаем все повече такива новини да се публикуват тъдява!
  • 2 Димов

    20 1 Отговор
    Ето това е българче, с чиито успехи и постиения можем да се гордеем. Естествено, държавата няма да му помогне с нищо, но пък някой мастит политик ще хукне да го ръкостиска, да се отърка в него, че да си вдигне рейтинга.
  • 3 Ивайло

    19 2 Отговор
    Браво на момчето! Ето такива новини ни трябват - за интелигентни и качествени хора, които с труда си ще създават материални блага и ще са от полза на обществото, а не да ни заливате с жълти статии за поредната плеймейтка и за това как се е снимала, в какво настроение е била и къде се е барала!!! Успех на момчето и да е живо и здраво, такива хора ни трябват!!!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Аз съм

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Абсолютно съм съгласен.... Само такива новини трябва от сутрин до вечер.... Спешно трябва да ни се промени мирогледа на нас българите!
  • 5 Xxxxx

    4 6 Отговор
    Браво на детето!!! Да са готви да бяха от бг колкото се може по-бързо! Нищо хубаво не го чака тук!
  • 6 Пурко

    10 1 Отговор
    Защо ли тази новина е диаметрално противоположна на разголените инфлуенсърки заливащи ни навсякъде ката ден!?! Умоляваме драгите ни мисирки да публикуват повече такива новини за сметка на миски, плеймейтки, инфлуенсърки и разголени държанки на този и онзи!

    Коментиран от #10

  • 7 Бокича

    0 7 Отговор
    Само ако ми изпее песен на Кондьо ще го призная
  • 8 Интересно какво материално благо

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Е създало това момче. Ама важното е да пишем..

    Коментиран от #9

  • 9 Ивайло

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Интересно какво материално благо":

    Материални, нематериални - подробности!!! Да не предпочиташ статиите за плеймейтки и разни там инфлуенсърки???
  • 10 Stéphanie 🎲

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пурко":

    Подкрепям те със две ръце БРАВО на Събинка 👍днес ,силата на медията -ако е възможно спрете да пишете за жалките чалгари които са дъното и живата реалност за деградацията на България.Нека повече такива статии да има и дано мотивират младото поколение.Хората в чакарака дискотеки - Хората в дискотеките, качени върху масите или под тях, хвърлящи салфетки и напоени с пот разкопчани ризи, досущ приличат на джунгла-съчетана с алкохол действа разрушително. Особено при по-елементарните мозъци и съзнания.
  • 11 ЪРП

    5 0 Отговор
    БЪДИ ЖИВ И ЗДРАВ РАДО!
    И ДАНО ТАКИВА БЪЛГАРЧЕТА КАТО ТЕБ ОСТАНАТ В РОДИНАТА НИ И СЪЗДАДЪТ СЕМЕЙСТВО ТУК И ТЯХНОТО ПОКОЛЕНИЕ ДЕЦА ИЗРАСНЕ СЪЩО БЪЛГАРИ!!!!!!!
    ЗАЩОТО, АКО ОФЕЙКАШ ЗА ЧУЖДЕНЕЦИЯ И ЕВЕНТУАЛНО СЪЗДАДЕШ СЕМЕЙСТВО ТАМ, ТО ВЕЧЕ ТВОИТЕ ДЕЦА ЩЕ БЪДАТ ЧУЖДЕНЦИ ...АНГЛИЧАНИ, НЕМЦИ, АМЕРИ, ШВЕДИ И Т.Н. ......И ЩЕ Е МНОГО ЖАЛКО ,ЧЕ СЕ ПРЕКЪСВА ТАКА БЪЛГАРСКИЯ РОД И СЕ ОБЕЗЛИЧАВА!!!!!!!!

    БЪДИ ЗДРАВ И УМЕН!
  • 12 Ами хубаво

    2 0 Отговор
    На едно свястно нещо да попадне човек, елитна, гимназия, но не винаги както винаги излизат и оттам,, умове,,......!