30 Март, 2021 17:56 6 186 9

Любопитни факти за простатата

  • простата-
  • любопитно-
  • здраве-
  • простатна жлеза

80% от мъжете в даден период от живота си има проблеми с тази жлеза

Любопитни факти за простатата - 1
Снимка: shutterstock

Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система, разположена непосредствено под пикочния мехур. Простатната жлеза достига големината на кестен и неправилна сферична форма около ранните 20 години. Жлезата остава с такава големина до около 40-ата година, когато започва да нараства.

Като всеки друг орган, за простатата са характерни различни заболявания - някои, свързани с напредването на възрастта, а други - зависещи предимно от начина на живот. Това най-вече са доброкачествена хиперплазия на простатата и простатит.

Около 25% от мъжете на възраст над 40 години страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата.

По данни на Световната здравна организация, 80% от мъжете в даден период от живота си има проблеми с простатната жлеза.

Простатитът се среща във всички възрасти. Смята се, че е запазена марка на пушачите, шофьорите и половите атлети.

Никотинът уврежда осем пъти повече бъбреците, пикочния мехур и простатата, отколкото белите дробове.

В традиционната медицина Върбовката се използва при всякакви неразположения на простатата. Тя възпрепятства нарастването на жлезата и повлиява добре цялата отделителна система. Нейните активни съставки действат противовъзпалително, антибактериалното и диуретично.

Екстрактът от Гроздово семе е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от разрушителното действие на свободните радикали. Стимулира кръвообращението и подпомага тялото да се справи с инфекции, включително с тези на простатата.

Селенът участва в синтеза на тестостерон, стимулира производството на надбъбречни хормони и подпомага сперматогенезата.

Простатната хиперплазия е толкова разпространена, че често се казва, че всички мъже ще страдат от нея, ако живеят достатъчно дълго.

Не е ясно кое точно причинява увеличаването на простатата, но експертите се съгласяват, че възрастта и нивото на тестостерон са основните фактори за развитието на аденом. Мъже, които на млада възраст са претърпяли отстраняване на тестисите, не развиват хиперплазия. Също така, ако се отстранят тестисите на мъж с увеличена простата, аденомът ще се свие.

Аденомът на простатата може да причини сериозни усложнения, ако не бъде лекуван.

Много мъже смятат, че уринарните симптоми са част от процеса на стареене и съответно приемат тези симптоми за нещо нормално и се настройват психически, че трябва да живеят с тях. Въпреки това, ако бъде оставена без лечение, увеличената простата може да доведе до ежедневни затруднения, дори до състояния, опасни за здравето.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    5 2 Отговор
    Простатата алармира.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тестостеронът на, някои

    5 2 Отговор
    Цял живот не работи или едва, това, не значи, че като заплодиш някия и си ок..... много мъже страдат и жените им покрай тях, съдба.... при занаятчийки нещо им става,,машинката, малко проработва може би....!?
  • 6 Баба

    4 1 Отговор
    Моята още е наред
  • 7 Behemoth

    10 2 Отговор
    Баце мисли с нея......затова му е голяма ...просто спира жипа свършва си работата ...убува новия чист панталон и .... работа работа работа...
  • 8 Верно ли?

    14 2 Отговор
    "Любопитна информация" или реклама на ялов продукт.Баща ми е на 86 години пушач-никви проблеми,дори още му става!Кат вида реклами на такива недоказани хранителни добавки и ме хваща яд,че има толкова много прости хора да пълнят джобовете на измамниците!Гена и наследствения фактор играе 99%,а не ялови добавки!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.