Last news in Fakti

15 Април, 2021 10:05 15 546 3

Рецепта на деня: Бърз и лесен козунак

  • козунак-
  • тестено изделие-
  • великден-
  • какво да сготвя

Вижте най-лесния начин за приготвянето на това тестено изделие

Рецепта на деня: Бърз и лесен козунак - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

200 мл прясно мляко

50 мл вода

4 яйца

50 гр. масло

1 чаена чаша захар

1 ч. л. мая

0,5 ч. л. сол

1/2 ч. л. канела

2 чаени чаши брашно

50 гр. стафиди

Начин на приготвяне:

Смесете топлото мляко с водата, захарта, маята и солта. Добавете яйцата и разбийте.

Прибавете канелата към брашното и след това го добавете към течните съставки. Замесете тестото. Накрая прибавете към него разтопеното масло. Добавете и стафидите.

Използвайте форма за печене на кекс. Намажете я с олио. Сложете тестото в нея и го оставете за 25-30 минути на топло. Преди да го поставите във фурната, поръсете го със захар.

Козунакът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-45 минути. След като се опече, изчакайте да изстине и едва след това го нарежете на парчета, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    7 0 Отговор
    Непременно, живот и здраве, ще пробвам рецептата, напук на,, душманите,,...!
  • 2 111111

    6 2 Отговор
    Кекс!
    Кекс?
  • 3 Спомен

    12 1 Отговор
    Баба ми(Светла ѝ памет) замесваше по 3кг. брашно, 15яйца и мляко, захар огромно тесто, което измесваше с прясна разтопена свинска мас. Слагаше го в една огромна тенджера с капак, та като втасаше, опираше капака. След това на малки парчета премесваше отново и слагаше стафиди, правеше руло със сладко от сливи, плетеше плитки, венци, но никога не е слагала канела. Важна подробност е, че цялата тази работа започваше в ранни зори и приключваше по тъмно. Разбира се в кухнята тимпературата беше не по–малко от 24–6градуса, а целия квартал ухаеше на божествен домашен козунак. То се знае, че имаше и за съседите, и за роднините, и за някое случайно минало по улицата детенце.