20 Май, 2021 22:30 5 508 12

Пет идеи за летни разходки из родината и традиционни местни ястия

  • българия-
  • екскурзия-
  • храна-
  • лято-
  • пътуване

Ето кои интересни места из България да посетим това лято и какво да опитаме

Пет идеи за летни разходки из родината и традиционни местни ястия - 1
Снимка: Shutterstock

Нашата красива страна България е едно забележително кътче от големия свят, наситено с много красиви гледки и забележителности. А и традиционната българска кухня е наистина много вкусна. В това няма спор! foodpanda ще ви даде пет предложения за интересни места, които може да посетите през почивните дни и да опитате от традиционната кухня на различните кътчета в България.

Гарга баир и люлката на любовта във Велико Търново.

Гарга баир е живописно място, което се извисява над красивия старопрестолен град. От там се открива невероятна панорама над целия град, река Янтра и зелените хълмове, които заобикалят Търново. Преходът до люлката е кратък – отнема около 20 минути пеша и е подходящ както за деца, така и за по-възрастни хора. В района на старата столица може да опитате традиционен горнооряховски суджук, пастърма, както и така популярния еленски бут и филе „Елена“.

Геопарк Искър – Панега

За любителите на преходите и дивата природа, екопътеката Искър-Панега е една от най-красивите в България и предлага гъста, наподобяваща джунгла природа. Местоположението и е близо до София, а по време на прехода може да видите над 120 вида птици, 25 от които са вписани в Червената книга на България. Дестинацията е подходяща за еднодневна разходка сред природата. След дългата разходка, може да се насладите на традиционен крокмач от Луковит – това е млечна храна, която е служела за прехрана на хората още преди хилядолетия в земите край гр. Луковит. Всички гости на Луковит могат да опитат вариациите на крокмач с червена чушка, с чесън или пък съвсем натурален.

Драгоманско блато

То се намира на 40км от столицата и може да го съчетаете с похода до екопътеката Искър-Панега. Блатото се намира в Софийската котловина и е най-голямата естествена карстова влажна зона в България. Природата, която го заобикаля е наситена с разнообразен животински и растителен свят. Може да си направите красиви снимки и да се насладите на чистия въздух. В района на гр. София, може да опитате традиционната за България шопска салата. Тя съдържа цветовете на нашия трибагреник – бяло сирене, зелена краставица и червен домат. Всеки посетител на нашата страна задължително трябва да е опитал вкуса на шопската салата!

Село Лещен

Красиво малко селце, намиращо се в Западни Родопи. От селото се разкрива спираща дъха гледка към Пирин планина. Лещен е популярен с глинените къщи, в които може да отседнете и да прекарате един спокоен семеен уикенд на тихо и приятно място. В околностите на селото може да разгледате още много красиви забележителности и живописни места. И тъй като Родопите се славят не само с красивата си природа, а и с вкусните си гозби, задължително трябва да опитате традиционната родопска кухня. Чеверме, качамак, пататник, кисело мляко, трахна, сарми с лозови листа, къпана баница, пироли и саздърма – това са само част от неустоимо вкусните изкушения, които Родопската кухня предлага.

Разходка и изкачване на връх Белмекен

Разположен в красивата Рила планина, връх Белмекен е лесен и приятен за изкачване. Преходът започва от брега на язовир Белмекен и отнема около 2 часа. Разходката е лека и приятна, а гледката, която се разкрива от върха е зашеметяваща. А за да е пълна насладата Ви препоръчваме да опитате рилската традиционна кухня – там на почит са картофените ястия и запеканките. Във всяка механа може да опитате Самоковски сач, а за десерт ще ви сервират местна баница с локум и орехи. През зимните месеци Ви препоръчваме да опитате и зелникът.

Насладете се на предстоящите летни дни с разходки сред природата на чист въздух. Опознай България, за да я обикнеш!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпек

    14 4 Отговор
    В Гарга Баир ще опитате Еленски бут и ако ви стане тоягата може да опънете Елена.
  • 2 Бай Събин

    10 2 Отговор
    Аз съм ходил там ;)

  • 3 Брендица

    3 3 Отговор
    Съботино ма, дай някой интересен живописен каньон в България. По ще се навия с някой на такава енергийна романтика сред природата

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ханджията

    8 6 Отговор
    Е, що така?! Какво ще му платиш на разходка и зяпане?! Елате на плажа да си платите паркинга, шезлонга, чадъра, +20лв. за празен стол на масата, щото заемате цялата маса, а няма консумация от празния стол, +20лв. за нарязване на торта, +5лв. за интернет, +задължителен бакшиш включен в сметката (ДА! Във Варна е заведението с включения бакшиш). Тааа добре ни сте дошли БГ туристи, ипотекирахте ли си живота, че да ни дадете доброволно парите или да ви ги вземем за ПЦР тестове??

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Алфа Чакал

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ханджията":

    Чакай,че съм малка прост и не разбрах.Как 20 лв за нарязване на торта.И как задължителен бакшиш
  • 8 Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ханджията":

    Да. Идваме, морски, да спасим сезона. Тази година отново.
  • 9 Провинцията

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брендица":

    А нещо дето е на повече от 40 км от София?
  • 10 Лещен

    1 0 Отговор
    Много прехвалено и къщите са нови,. Малко след Лещен е Ковачевица, там си заслужава
  • 11 Суеко

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тя съдържа цветовете на нашия трибагреник – бяло сирене, зелена краставица и червен домат''... Бе тя добре ги съдържа цветовете, амааа..ни краставиците са български, ни доматите. Па за сиреньето да не говорим, оти у шопско палми не растат. Та не разбрах нещо..май силно сте се омешале за салатата.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Искър – Панега е много яко, ама Драгоманско блато чий го търси тука не знам.