Last news in Fakti

22 Май, 2021 09:25 4 614 3

Ето кои черпят днес

  • имен ден-
  • свети княз йоан-владимир-
  • свети княз йоан владимир-
  • църква-
  • православна църква

Църквата почита Свети княз Йоан-Владимир. В Албания го наричат Йован-Владимир.

На 22 май почитаме паметта на малко познат, но важен светец, свързан с България. Неговите мощи са нетленни и са чудотворни. Честит Имен Ден! Неговото име е Свети княз Йоан-Владимир. В Албания го наричат Йован-Владимир.

Светият княз Йоан-Владимир живял по времето на българския владетел Самуил и бил управител на двете области Далмация и Зета.

Свети княз Йоан-Владимир управлявал областите Зета и Далмация. По природа той бил миролюбив, благочестив и добродетелен. Във война с българския цар Самуил, който управлявал Западната българска държава, той бил взет в плен, но Самуил го оженил за своята дъщеря Теодора-Косара и го върнал на неговия престол.

След трагичната смърт на цар Самуил, който умрял на 6 октомври 1014 г. от сърдечен удар, когато видял пленените и ослепени български войници, възцарил се син му Гавриил-Радомир, но византийското коварство подстрекало братовчеда му Иван-Владислав, който го убил и заел престола. Боейки се от отмъщение или от законните права на Йоан-Владимир, Иван Владислав го поканил при себе си чрез посредството на Охридския архиепископ Давид уж за мирни разговори.

Кроткият и незлобив Йоан-Владимир повярвал на църковното пратеничество и приел поканата, но Иван-Владислав още при самото пристигане в столицата изпратил убийци да му отсекат главата. И понеже мечът поради някаква причина не могъл да уязви Йоан-Владимир, той кротко подал на убиеца своя меч с думите: "Искаш да ме убиеш, брате, но не можеш. Ето моят меч! Готов съм да бъда убит, както Исак и Авел!" Злодеят го посякъл.

Тогава станало чудо. Светият мъченик се втурнал с посечената си глава в ръце и влязъл в близката църква, в която вече паднал и предал на Господа светата си душа на 22 май 1016 г. Жена му отнесла тялото му в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама завършила живота си в пост и молитва.

След две години убиецът Иван-Владислав умрял от внезапна страшна смърт чрез невидима ръка и България паднала под византийско робство за 168 години. Нетленните мощи на св. Княз Йоан-Владимир са прославени с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса. Те се намират в град Елбасан (Албания).

България паднала под робството на византийците и това робство продължило цели 168 години.
През това време мощите на Свети княз Йоан-Владимир започнали да мироточат. На вярващите се случвали безброй чудеса за оздравели и излекувани от тежки болести.

И днес мощите на Свети княз Йоан-Владимир се намират в Албания в гр. Елбасан, в едноименния манастир Свети Йоан-Владимир.

Имен ден празнуват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира, Миро.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир

    14 4 Отговор
    Тая статия е така написана, че дори даскал по литература няма да може да схване "какво е искал да каже автора". А тия даскали са чели какви ли не писаници.
    п.п.
    Честит Имен ден на всички именници! Живи издрави да сте! Наздраве!
  • 2 Инокентий

    2 1 Отговор
    Само дето е на 15 юли
  • 3 Православен

    1 3 Отговор
    На този ден се пости ,със фреш от лук. Прославните христиенки си закачат жълтите кюлоти в църквата ,тъй се прави за да не ги хваща черна магия. После се подмиват със светена вода за полово дълголетие и вагинална свежест. Отива се у манастира Троянския, там са със снимка на многострадалчица баба Гуси .Играят се голи хора ,Кичка ,Филка, Вика .