9 Юни, 2021 14:34 3 002 5

Стадо слонове, което обикаля из Китай повече от година, е сензация в социалните мрежи (ВИДЕО)

  • китай-
  • миграция-
  • слонове-
  • стадо слонове-
  • сензация

Стадото напусна националния природен резерват Сишуангбана в средата на март миналата година

Стадо слонове, което обикаля из Китай повече от година, е сензация в социалните мрежи (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Стадо диви азиатски слонове привлече вниманието на света с дългото си пътуване през Китай в търсене на нов дом.

16-те животни са изминали над 500 километра на север от традиционния си дом в автономна префектура Сишуангбана Дай.

Стадото напусна националния природен резерват Сишуангбана в средата на март миналата година и започна да марширува на север, преминавайки през села и големи градове в няколко окръга.
Правителството на провинция Юнан работи за справяне с възникващите конфликти между хора и слонове чрез изграждане на бариери като огради и хребети.

Стадото слонове бързо се превърна в сензация в социалните мрежи, като дългият им поход е следен не само от правителството и природозащитните организации, но и от обикновените хора, които редовно публикуват снимки и видеа на стадото.

Едрите бозайници, които тръгнаха от резерват в планинската югозападна провинция Юнан, вече се намират в покрайнините на столицата ѝ Кунмин, чието население е около 7 милиона души.

В Twitter и YouTube има множество клипове с техни лудории. Особено популярни са кадрите с два по-малки слона, които падат в напоителен канал и се налага останалите от стадото да им се притекат на помощ.

Слоновете са хит и сред потребителите на китайската социална мрежа Weibo.

200 милиона пъти са разгледани снимки на спящите животни, а под тях има над 25 000 публикации с подобно съдържани.

Нощна обиколка на стадото из града е заснета от охранителните камери и от десетки дронове. Животните атакували ферми за храна и вода, посетили са магазин за автомобили и старчески дом, където надничали в стаите. Необичайните посетители принудили изплашен възрастен мъж да се скрие под леглото си.

Засега слоновете не са навредили на животни или хора. Щетите, които са нанесли на земеделската реколта обаче, надхвърлят 1 милион долара.

Стадото наброявало 16 животни, когато напуснали резервата в провинция Юнан. Два от тях обаче, решили да се върнат, а по време на разходка се родило и бебе слонче.
В момента стадото се състои от шест женски и три мъжки възрастни слона, три по-млади животни и три малки, сочат официалните съобщения.

Не е ясно какво е накарало слоновете да напуснат резервата си и да тръгнат на обиколка из провинцията. Смята се, че най-вероятно са били привлечени от зърнените култури и тропическите плодове, които изобилстват в Юнан. Възможно е също стадото да е останало и без водач.

Слоновете в Китай са защитени животни, което води до увеличаване на популацията, въпреки че естествените им местообитания намаляват.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Железаров

    4 1 Отговор
    А ние се чудим къде се покрил Пеевски.
  • 2 Ние си имаме слонове

    4 1 Отговор
    Само това ни липсваше, китайски ....!
  • 3 Мюмюн

    4 0 Отговор
    Ади ва...там у китайцити джиткат слонуви, а тука у назе-биздомни магарита и атове. Хич биля никой не им знай бройката-излизат на патя, аутомагистралата, фъргат къчове, чупат брони и джамове на аутомобили, хапят, рамжат заплашителну кам минувачити, асъл аджери дет са вика. Тез куне наи убичат да са вартат окулу сиганскити катуни, ни знам що, ама многу им аресва и дупада.
  • 4 Откраднаха ми и

    2 0 Отговор
    Любимата детска програма, а я пущах дори на майката на Стойчу..!
  • 5 Миглъо

    0 0 Отговор
    ех, и тях ще ги изядат тия китайци, и ще има пандемия от слонска треска.