Last news in Fakti

12 Юли, 2021 14:27 11 267 32

Мара Малеева издъхва, докато слуша реч на Тодор Живков

  • мара малеева-
  • годишнина от смъртта-
  • 100 години-
  • лекар-
  • история-
  • тодор живков-
  • съпруга

Цял век след рождението на съпругата на Живков българите продължават да знаят твърде малко за нея, освен че е била уважаван лекар

Днес (12 юли) се навършват 100 години от рождението на една от най-енигматичните жени в съвременната българска история – Мара Малеева, съпругата на Тодор Живков. През есента на 2021 г., на 23 октомври, пък ще станат 50 години от кончината ѝ. Като вдовец бившият първи живее цели 27 години, но трудно преодолява смъртта на любимата си жена, майка на децата му и негова съветничка във важните дела.

Цял век след рождението на Мара Малеева българите продължават да знаят твърде малко за нея, освен че е била уважавана лекарка. Тя всъщност е човекът, изиграл най-важна роля в живота на Живков. Родена в интелигентно учителско семейство в Пловдив, Мара завършва Медицинския факултет на Софийския университет. Още като студентка попада в левите младежки среди. Заветната среща между нея и бъдещия ръководител на държавата се случва през 1936 г., когато той е секретар на партийната организация в кв. „Коньовица“ в София.

След като се дипломира, Мара започва работа като участъков лекар в с. Дъскот, Великотърновско, близо дo Павликени. Заради любовта си към нея там се премества и Живков и двамата заживяват в „незаконно съжителство“ още преди да са сключили брак. Скоро обаче общинските власти ги надушват и младите минават под венчилото на 8 февруари 1939 г. в църквата „Рождество Богородично“ в Павликени. Така почти неизвестният треторазряден партиен функционер се свързва с потомствената интелектуалка с висше образование и отлична обща култура. Мара превъзхожда мъжа си в много отношения, но намира точния подход да направи от недодялания правешки момък изкусен държавник. Благодарение на нея Живков завършва основното си образование и взема матурата си чак на 30-годишна възраст. Още се носят легенди как го научила да се храни по етикет с нож и вилица и да държи речи на глас. Дарява го с две деца. Първородната дъщеря Людмила, която се ражда през 1942 г. и ѝ дават името на прославената тогава украинска снайперистка Людмила Павличенко, и синът Владимир, роден 10 лета по-късно, през 1952 г.

Мара придружава съпруга си по всички визити у нас и в чужбина. Макар да не притежава финеса на западните първи дами, блести с култура и възпитание. Съпругата на Тато взема дейно участие в политиката у нас, грижи се за цялата кореспонденция на мъжа си и участва във всички дипломатически срещи и разговори извън граница.

Мара Малеева издъхва, докато слуша реч на Тодор Живков

През 1969 г. обаче е сполетяна от тежка диагноза – рак на стомаха. Като лекар тя напълно осъзнава съдбата си, но не искала състоянието ѝ да се разгласява. Съсипан от болестта ѝ, Живков прави всичко възможно да ѝ издири най-доброто лечение. Първоначално Мара категорично отказвла да се оперира при прочут френски онколог въпреки нечовешките болки, които изпитвала, но съпругът ѝ я принудил.

Интервенцията била успешна, но лекарят видял, че положението било критично, и предупредил Живков, че жена му няма да оцелее още дълго. През лятото на 1971 г. състоянието ѝ рязко се влошило и тя била вече прикована за леглото. На 23 октомври тялото ѝ я предало и починала.

Смъртта ѝ съсипва Живков, който пише в мемоарите си за последните ѝ мигове: „В съзнанието ми се е вдълбал един епизод, който ме беше разтърсил дълбоко. Влезнах в стаята, тя лежеше на бялото си легло, отпуснала глава върху възглавницата, и слушаше записа на последната ми реч. Слушаше гласа ми, а очите вече се взираха в отвъдното... Мисля си, че такава раздяла с любимия човек не може да бъде измислена, тя се ражда от самия живот“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    77 23 Отговор
    Ще го търсим Живков.

    Коментиран от #6, #12, #31

  • 2 Голям

    41 44 Отговор
    блясък и у двамата , няма що ! Иначе я лекували във Франция , в "изгнилия" капитализъм , а тези , които искаха да се махат от соца , ги стреля ха като кучета на границата !
  • 3 Повечето спяхме на речите му

    56 13 Отговор
    Ама спокойни и щастливи заспивахме..

    Коментиран от #7

  • 4 ПОСЛЕДНАТА МИСЪЛ ОТ МЕМОАРИТЕ НА Т.Ж.

    9 23 Отговор
    Е ВСЕ ЕДНО ФИНАЛЕН НАДПИС ОТ ДРАМАТИЧЕН ХОЛИВУДСКИ ФИЛМ😢
  • 5 Роза

    68 7 Отговор
    Умна жена,уважаван лекар,реалистка и скромен човек.Само хубави неща могат да се кажат за съпругата на Т.Живков,дано душата и е намерила вечен покой там,в отвъдното!
  • 6 а яяя

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    Значи слабо го търсиш, ако искаше до сега да го беше намерил.
  • 7 ЕЕЕЕ ЕДИН ПИСАТЕЛ ГЕОРГИ МАРКОВ

    12 7 Отговор

    До коментар #3 от "Повечето спяхме на речите му":

    ТАКА И НЕ СЕ„ СЪБУДИ”......
  • 8 Учена

    14 20 Отговор
    Но, били един за друг, сходни въпреки ,, прозтия,, и хитър Живков.... не е важно чак дотолкова в БГ, ума а да бъдеш., хитър егоист, за сметка на други, за, съжаление, ето затова не можем да стигнем лъскавия запад, защото се позволява на,, простотията,, да и казваме,, импозантност,,......

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    27 4 Отговор
    От статията излиза,че бай Тошо завършил основно образование на 30 год.,така ли?
  • 10 К.К.

    18 5 Отговор
    Омъжва се преди да навърши 18г, а вече е завършила и работи като участъков лекар? Колко години са учили тогава, на 17 лекар!
  • 11 Айде бе

    30 16 Отговор
    Помня речите му, на зловещ правешки диалект и с много неприятен тембър, може пък да го е слушала , за да не й е мило да си тръгне от живота. Излиза, че е починала на 50 години, а като придружаваща Първия фигура даже партийците казваха: "Нашият с неговата баба"! И брат й помним- академика Малеев, бяха налазили цялата държава: зетят- шеф на телевизията, дъщерята- министър на културата, шуреят- шеф на Медицинска Академия, ненаяла се пасмина. Въпреки, че говорят, че докторката е обуздавала апетитите им, докато е била жива. Бог да ги съди! Успиваха ни с дрънканици за социална справедливост, но като роди дъщерята на Малеев- Уляна, се търсеше медицинска сестра с френски език за гледане на детето й! Въпросната Уляна Малеева до пенсия си отлежа на държавна хранилка, а като просрочи всички лимити за възраст, я уредиха във фондация "13 века България". Не ги мислете другарите, вече 3-то, че даже и четвърто поколение не са спирали да лежат на наш гръб!
  • 12 Мими

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    Ами ,дано го намериш и да сте си дружки ТАМ,където е!
  • 13 Пипи дългото чорапче

    4 13 Отговор
    Значи е умряла щастлива! Дай,Боже всекиму от тази пасмина такова щастие.
  • 14 Гост

    34 17 Отговор

    До коментар #8 от "Учена":

    Никога Живков не беше "за сметка на другите", ако не ти е ясно, си заспала овца. Порови в миналото и се запознай какво направи той за България. Ще ревете за Живков още много време, ама който сам си го направи, друг не може! Сега, честит ви чалгар след мутренското демократично крадене!

    Коментиран от #17, #19, #20, #29

  • 15 Frt

    14 2 Отговор
    Нещо сметките не излизат! Родена 1921, запознала се с него на 15 г., започнала работа като лекар и на 18 се омъжва, на 21 ражда Людмила.... Всичко това, но без завършването на медицина, е по-възможно в едни други социални групи.

    Коментиран от #18

  • 16 Gost

    30 8 Отговор
    И какво значи, нямала Малеева "елегантността" на западните първи дами? Що за тотална глупост? Тя е с блестящо образование, прадедите й са медици в Априлското въстание, с кого я сравнявате, аман от безмозъчно преклонение пред запада, даже като сме повече от тях по ум, талант, образование и история, а какво е елегантност, ако не това?

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АНОНИМЕН

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Frt":

    Сметките на Миленчето не излизат безспорно! Бързата кучка - слепи ги ражда! Трябвало да кликне на уики-то и да види, че и двамата са набор 1911г.! Ама не!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чети ти,, буклук,,

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Аз нямам нужда...!

    Коментиран от #22

  • 21 Важно е началото...

    7 0 Отговор
    Не са допуснати да живеят на семейни начала и са венчани в църква Рождество Богородично в Царство България по време на търновската конституция в сегашната конституция пише че законен е гражданския брак преди непорочното зачатие и раждането на Исус Христос е било семейството между дева Мария и Йосиф
  • 22 Хахахааа

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Чети ти,, буклук,,":

    Да бе, ти си драскач на глупости, не си читател, личи си. Образовай се, даже Декарт казва, след древните, че знае, че нищо не знае, а ти - знаеш всичко.

    Коментиран от #27, #28, #30

  • 23 лято

    5 2 Отговор
    защо всичко плюете ....
  • 24 НЕ Е КЪСНО

    8 11 Отговор
    НЕ САМО МАЛЕЕВА! Ако беше се забавила демокрацията още малко, и целия български народ щеше да се възнесе в царството небесно - щеше да предаде Богу дух, докато слуша "мъдрите" слова на вожда! -" Да живее съветското БКП, Да живее българското БКП, Да живеят всички Бе Ка Пета по земните кълбета!". Хубава, лоша демокрацията ни спаси, щеше да се затрие за винаги българската нация, но все още не е късно, простотията е плъзнала като проказа в цялата ни страна и вече завладява огромни територии - пламнала е неличима епидемия на омраза и разделение! Какво мислиш Миленче, по този въпрос?! Днес, има ли някой необходимаст от "другарката" Малеева, нека само близките и, да я помнят, а ние да не навлизаме в покоите на мъртвите - за тях се говори само добро или нищо! По-добре нищо!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 хах

    11 8 Отговор

    До коментар #16 от "Gost":

    И се омъжила за правешкия циганин Тодор Замфиркьов.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Много се вдъхновявам от такива

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахааа":

    Като тебе, българино, умно гледаш..!
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    По-скоро ще търсим ген. ПИНОЧЕТ!
  • 32 Съдията Дред

    8 6 Отговор
    Заради такива търсещи като тебе 12 години ни краде оня с джипката, сега ще ни краде негова наглост господин чалгаря.