ФАКТИ.БГ
  • земя-
  • въртене-
  • наука-
  • спре да се върти-
  • планета

Какво ще стане, ако Земята спре да се върти

Има два сценария

Публикувана: 8 Септември, 2021 17:55
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3192
Какво ще стане, ако Земята спре да се върти - 1
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.

Замисляли ли сте се какво ще стане, ако Земята спре да се върти? Последиците биха били катастрофални, нали? Е, не е задължително. Всичко зависи от това колко бързо планетата спре да се върти.

Внезапно и рязко спиране? Забравете, това е краят! Но, ако Земята постепенно забавя въртенето около оста си и спре, тогава животът на планетата може и да оцелее. А въртенето вече се забавя. И така, какво ще се случи?

Въртенето на Земята

Планетата Земя се върти около собствената си ос с около 1600 км/ч или около 440 метра в секунда. Едно завъртане отнема 24 часа, по-точно 23 часа 56 минути и 4.09053 секунди.

Не можем да почувстваме как Земята се върти. Това е така, защото ние и всичко останало – включително океаните и атмосферата на планетата – се въртите заедно със Земята със същата постоянна скорост. Земята се върти, откакто се е формирала и се върти в посока обратна на часовниковата стрелка.

Ако въртенето рязко спре

Ако Земята внезапно спре да се върти, ефектите ще бъдат катастрофални. Ще го усетим, усещането ще е подобно на това да се возим в бързо движеща се кола, без предпазен колан и да накараме някой да натисне спирачките – всички ще полетим напред, когато превозното средство спре.

Използвайки същата аналогия, ние и всичко останало, което не е дълбоко вкоренено в планетата, ще бъдем изхвърлени настрани. Междувременно океаните ще застинат за момент, а до минута ще се формира мега цунами, което ще залее сушата на 30 км навътре.

Земята ще бъде обхваната от вятър със страховита скорост, подхранвайки апокалиптична буря. Скалите, горните слоеве на почвата, сградите, инфраструктурата, хората ... всичко ще бъде пометено в атмосферата. Глобалното унищожение ще бъде мигновено и окончателно!

Ако въртенето спре постепенно

Ако процесът се случи постепенно в продължение на милиарди години, ситуацията щеше да бъде много по-различна. Ако Земята спре да се върти около оста си, но продължи да обикаля около Слънцето, продължителността на годината ще остане същата, но продължителността на деня ще бъде удължена до една година! Това е така, защото на Слънцето ще са необходими 365 дни, за да се придвижи през небето и да се върне в същото положение.

При спряла Земя Слънцето ще изгрява от запад и ще залязва на изток. През почти половината година ще живеем в тъмнина, с изключение на няколко седмици на здрач или зазоряване, с ниски температури. В крайна сметка слънцето отново ще изгрее, но ще остане на небето цели 6 месеца. През този период температурата на повърхността ще зависи от географската ширина; екваторът например би бил много по-горещ, отколкото е сега, с изгарящи температури.

Може би най-големият ефект от загубата въртенето би бил, че Земята ще промени формата си Центробежните сили, създадени при въртенето на планетата, буквално карат екваторът да изпъкне. Лишаването от тези центробежни сили би довело до ефективно

мигриране на океаните към полюсите.

Това колосално количество вода първо ще наводни районите на Русия и Северна Канада, преди в крайна сметка да потопи голяма част от Европа и огромни части от южната част на Южна Америка. Когато океаните се отдръпнат от екватора, ще се разкрие гигантска суша, огромен екваториален мега континент, обхващащ средната част на цялата планета.

Междувременно световният океан ще бъде разделен на две изолирани морета събрани на полюсите. По-голямата част от този нов континент би била необитаема поради тънкия въздуха. Въпреки това, заради достатъчно въздушно налягане, бившето океанско дъно би могло да поддържа живот. Евентуално!

Източник: vesti.bg

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
zeus
1 Отговор
Ама тя е плоска и се въртят звездите около нея :)

Коментиран от #5


Оценка:
-6 +17

Галилей
2 Отговор
Ще спрем да се возим без пари.

Оценка:
-1 +18

Бойко Разбойко
3 Отговор
Спрете Земята!Искам да сляза!

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +32

Въртележко
4 Отговор
Е па тя вчера спря да се върти. Не забелязахте ли?

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +12

Бою съм
5 Отговор

До коментар #1 от "zeus":


Ааа не така около мене се върти всичко

Оценка:
-1 +17

Боко Реза
6 Отговор

До коментар #3 от "Бойко Разбойко":


Ох лошо ми е!

Оценка:
-0 +10

ХоХо
7 Отговор
Когато слънцето стане червен гигант ще погълне земята и тя ще спре да се върти

Оценка:
-1 +12

Кака Наска
8 Отговор
Земята е статична и ПЛОСКА! Въртят се само бръмбарите в празната черепната кухина.

Коментиран от #17


Оценка:
-7 +7

Гальо Лейов
9 Отговор
Ами това е възможно ако боката спре да плаща на началника.

Оценка:
-0 +10

Отново, мъки деверю
10 Отговор
Не е за,,, прозти,, глави пък и друго ги интересува, но тази планета ако почувстваш как се върти е самия ужас...и не на последно място, ще спре да се върти, ако настъпи потоп...!

Оценка:
-1 +2

Киро Жарта
11 Отговор

До коментар #4 от "Въртележко":


Бухахахааааааа 🎃

Оценка:
-1 +1

no name no face no numberИ
12 Отговор
Епа , че слезнем

Оценка:
-0 +4

Чичо Тони
13 Отговор
Земята (и не само Земята - НИЩО) не се върти с "км./час"! Въртенето се измерва с обороти в час (или друга времева мерна еденица). Учи се в часовете по физика в 5-ти клас.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +9

ASD
14 Отговор
ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ!

Оценка:
-0 +8

Електрика
15 Отговор
Земята е плоска и не се върти.

Коментиран от #24


Оценка:
-7 +0

Димов
16 Отговор

До коментар #13 от "Чичо Тони":


Градуси в секунда или радиани в секунда (може и в минута, в час и т.н.....).
Статията разглежда само онези последствия, които са близки до съжденията на шестокласниците. Нищо не се споменава за последиците върху магнитното поле на земята, да не говорим за вулканичната активност и континенталният дрейф.

Оценка:
-1 +12

Морски
17 Отговор

До коментар #8 от "Кака Наска":


Плоска е главата ти на тебе😂😂😂

Оценка:
-0 +6

Behemoth
18 Отговор
Какво ще стане...край на оногундурите и чукундурите....

Оценка:
-2 +2

Генчо
19 Отговор
Значи трябва да ходим с маски, за да не спре внезапно Земята и да измрем!

Оценка:
-1 +11

Шопо
20 Отговор
Че паднем в космосо. Хе хе... няма гравитация бе църУли...хе хе

Оценка:
-2 +6

Това е същото...!
21 Отговор
Кой не го може това, скок подскок,с големия ханш, ученици четете и се чуете на интелект и лъжи...!

Оценка:
-0 +1

Бостан голям от тук до ееее там
22 Отговор
Какво ще стане ли, ще ви кажа какво ще стане. Като напече слънцето за 6 месеца нонстоп ще си пека кебапчетата на керемидите.....дотук добре, но през другия шест месечен период не ща и да помисля минус 100 по Целзий по нашите ширини, и то в топлите дни ,ха чак настръхнах .

Оценка:
-1 +4

един от стадото
23 Отговор
кака Наска ми е любима. Давай, ти си, отпусни му края. По последни данни данни от едно жълто издание, то други вече има ли, вече е почнал новия всемирен взрив някъде там.. Тука още не сме го усетили, щото живеем в ретроспекция поне млрд г на зад и леко у лево. У Булгерията барем още толкова сме назад, Ура другаре, живота е пред нас

Оценка:
-3 +3

Бай Иван от Каспичан
24 Отговор

До коментар #15 от "Електрика":


псулютно си прав, върти се само като си на 5-6 ракии😀🙂😀

Оценка:
-0 +4

Flatearth
25 Отговор
Затова пенсионерите трябва да носят маски, за да не им изпадне ченето, ако земята (или автобуса) спре внезапно.

Оценка:
-0 +3

Павел пенев
26 Отговор
А какво ще стане ако крадците от ГЕРБ бъдат натикани в затвора?

Оценка:
-1 +4

4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
27 Отговор
Земята да не е автобус да има спирачки? Тяло с такава огромна маса и инерция може да спре изведнъж, само ако я удари друга планета. Но Земята не е плътно тяло, тя е като яйце - има черупка и гъст пълнеж - магма. Ще се разчупи "черупката" - земната кора. Магмата няма как да спре, заедно с ядрото. Разбира се, това ще е най-ужасното нещо, което даже не можем да си представим! Ще изчезне единственото райско място във Вселената - нашия дом!

Оценка:
-1 +4

Цеко сифоня
28 Отговор
А какво ще стане ако М. Трачева спре да влачи тука глупости ?

Оценка:
-0 +4

Космонавт
29 Отговор
Ще ходим на разходка до луната

Оценка:
-0 +1

цербер
30 Отговор
...ние и всичко останало – включително океаните и атмосферата на планетата – се въртиМе заедно със Земята със същата постоянна скорост.

Оценка:
-0 +1

Аре
31 Отговор
Милено ма, каква е тая глупава статия която си написала? И защо? Или искаш да ограмотяваш подрастващото поколение. А така дерзай.

Оценка:
-0 +1

цербер
32 Отговор
тънкия въздух.Евентуално!

Оценка:
-0 +1

Цецо
33 Отговор
Миленче, Миленче... защо не пишеш за неща, които разбираш, така само се излагаш? Или не разбираш от нищо и просто си фантазираш? Тогава напиши фентъзи повест, роман, по-добре ще е, отколкото да ни "образоваш" с подобни научно необосновани предположения...

Оценка:
-0 +0

гилотина
34 Отговор
Още ли си жив бе

Оценка:
-0 +0

гиш иш
35 Отговор
нищо не се казва за гравитацията а тя е от основно значение

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Хосе Мария Гутиерес - Гути
Легендата на Реал се гаври с Меси въпреки загубата на любимия отбор
Дали начинът, по който Меси отпразнува гола си беше прекомерен? Не! Аз също бих празнувал така, ако вкарам за пръв път от три години!"

Още бисери
ТОП 5