Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 18:15 2 671 6

Прегръдките са полезни за здравето

  • прегръдка-
  • здраве-
  • щастие-
  • кортизол-
  • инфекции-
  • сън

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат

Прегръдките са полезни за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Прегръдките са част от общуването. Не само хората се прегръщаме. Животните също го правят по свой начин. Близостта, от която всяко живо същество има нужда, може да се подари само с една прегръдка, пише az-jenata.bg.

Във време на пандемия, в което живеем вече втора година, милиони хора страдат от липса на близост и подкрепа от близки, защото са на разстояние от тях или защото се опитват да ги предпазят, придържайки се към физическата дистанция.

Когато усещането на допир до близките ни същества е ограничено, страда цялостното ни здраве, в това число и психиката. Хората имат нужда да усещат близостта на любимите си същества. Прегръдките са начин да почувстваме хората, които обичаме, да получим подкрепа от тях и да им я дадем. Те имат много повече ползи за здравето, отколкото предполагате.

Усещането за допир до друго човешко същество е кодирано дълбоко в гените ни. То е активиращият механизъм, който се проявява пръв, когато бебето се роди. То има нужда най-напред от допира на кожата на майката, за да се успокои. Този инстинкт е жив и активен през целия ни живот. Създадени сме да усещаме близостта и допира на други човешки същества. Имаме нужда от това. И ползите за здравето от прегръдките го доказват.

Прегръдките подобряват съня
Гушкането с интимната половинка или с друг близък човек от семейството, приятел, има успокояващи свойства. То регулира механизмите на съня, като понижава хормона на стреса кортизол. Кортизолът е ключов регулиращ фактор за съня. Високите нива на кортизол могат да навредят на цикъла будност – сън, като предизвикат трудности в заспиването, неспокоен сън, безсъние, ранно преждевременно събуждане преди да сте се наспали.

Прегръдките намаляват влиянието на стреса
Стресът е навсякъде в ежедневието ни. Можем да се опитваме да го избягваме, но не можем да го премахнем изцяло. И тъй като е невъзможно, можем да опитаме да му противодействаме, като намалим реактивността на организма си към него. С други думи да се научим да го пренебрегваме. Това става по-лесно, когато се чувстваме добре и щастливи, а прегръдките дават именно това усещане.

Прегръдките увеличават усещането за благосъстояние и удоволствие
Близостта, докосването, прегръдките и усещането за допир до любимите ни същества ни дават сили да продължаваме да се борим с трудностите в живота. Тях винаги ще ги има, а преодоляването им е по-лесно, когато знаем, че имаме подкрепата на любимите хора. Когато те ни прегръщат, в тялото ни се освобождават ендорфини, които ни карат да се чувстваме по-добре във физически и психически смисъл. Чувстваме се по-щастливи и доволни въпреки проблемите, които имаме.

Прегръдките помагат да се борим с инфекциите
Прегръдките влияят върху хормоните в тялото ни, включително на нивата на окситоцин и кортизол. Тези хормони имат отношение към функциите на имунната система. Когато хормоните ни са балансирани, имунната система съумява да се бори по-качествено с инфекциите. Това позволява на тялото да се справя по-добре и по-бързо с вирусите, бактериите и патогените.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2822

    10 1 Отговор
    Цялата тази измислена пландемия е античовешка психологическа война срещу нас. Искат да ни унищожат психически и физически господата сатанисти.
  • 2 Наску диаманда

    1 0 Отговор
    Ще прегърна Наску, пак ме натъжи ма моме....!
  • 3 набухвател

    4 1 Отговор
    Ама как може във време на пандемия такава статия?!Нема ли кой да сезира съответните органи?!
  • 4 Черна котка

    1 0 Отговор
    И аз обичам да ме мачкат и да си мъркам 🐈‍⬛ мяууу
  • 5 ТЕРЕСНО

    0 0 Отговор
    БОЙКО ЗА ЗДРАВЕ ЛИ ПРЕГРЪЩА ЗАЕВ ДЕТО ГО ВИДИ ИЛИ ИМА НЕЩО ПО ИНТИМНО МЕЖДУ ДВАМАТА !
  • 6 ЖАМБАЗКИ

    1 0 Отговор
    ИСКАМ ДА ПРЕГЪРНА ГЕРЖИКОВ ЗА МАЛКО !