Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 16:54 4 965 6

В какъв цвят да боядисате тавана, за да изглежда по-висок

  • таван-
  • висок таван-
  • боя-
  • боядисване

Триковете, с които стаята ще изглежда по-висока

В какъв цвят да боядисате тавана, за да изглежда по-висок - 1
Снимка: Shutterstock

Високият таван увеличава визуално пространството. Той кара стаята да изглежда по-просторна. Ако трябва да живеете в апартамент със стандартна височина от 2,5 м, можете да използвате различни дизайнерски техники за визуално повдигане на тавана. Много зависи от цвета му.

Бял

Класическите бели тавани винаги са добър вариант. Бялото има максимална отразяваща способност. Ефектът може да се засили с подходящо осветление.

Тъмен

Мнозина се страхуват от подобни решения, вярвайки, че тъмният таван създава депресиращо настроение и визуално намалява височината, но напразно. Всъщност, когато използвате сложен тъмен цвят, изглежда, че таванът в стаята изглежда се разтваря. Това е така, защото пада в светлината се абсорбира.

Студени нюанси

Според законите на цвета те визуално работят за премахване на повърхността. Тоест, боядисвайки тавана в студен нюанс (независимо от цвета и наситеността), по този начин ще бъде възможно да го преместите.

Опушен

Изтънчените нюанси на сивото дават възможност за постигане на визуален ефект от липсата на цвят, обяснява дизайнерът. Благодарение на тях таванът сякаш изчезва от полето на възприятието.

В цвета на стените

Такъв таван разширява пространството добре, изглежда по-висок и е подходящ в помещения с всякакъв обем. Особено подходящи ще бъдат светли студени сиви, нюанси на слонова кост, лавандула, мента. Но не трябва да избирате в много топла гама: по този начин пространството визуално ще се свие.

Лъскав

Още един трик за постигане на илюзията за висок таван. Благодарение на отразените в него обекти могат да възникнат най-неочаквани ефекти, които работят за увеличаване на пространството. Освен това светлината от прозорците се отразява добре върху него - в резултат те изглеждат по-високи, а стаята изглежда по-светла.

При ниски тавани можете да използвате други техники, които ви позволяват да ги повдигнете визуално. Ниските тавани притискат и създават усещането, че в стаята няма достатъчно място. Освен с цвят, има и други начини бързо да ги повдигнете визуално.

Използвайте масивен корниз

Такъв корниз е в състояние да заблуди мозъка и да го накара да мисли, че ако е голям, тогава височината на таваните му съответства. Това е един от любимите трикове на дизайнерите за визуално увеличаване на стаята.

Счупване на вертикална стена

Разделянето на стените може да се извърши с помощта на корнизи, например. Можете също така да приложите за тези цели поставянето на тапет с вертикални линии. Тази техника помага цялата стая да изглежда по-висока.

Висока врата

Високата врата влияе на нашето възприятие по същия начин като монтирането на масивен корниз: визуално таванът изглежда по-висок, отколкото е в действителност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радко

    4 0 Отговор
    В черен цвят. Имаш чувство, че ти пада на главата: Пикадили-център.

    Коментиран от #4

  • 2 На село

    4 1 Отговор
    Нема кой да ни види.... не боядисваме..!
  • 3 Лудогорец 9

    3 0 Отговор
    само вертикалните линии ми се струва,че ще проработи
  • 4 УЖАСЗ УЖАСЗ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радко":

    ТОВА ЗВУЧИ КАТО,ЧЕ ЗАТВАРЯТ КАПАКА НА КОВЧЕГА😬😬😬
  • 5 Плюс-минус

    5 1 Отговор
    Боядисала съм таваните на 60 квадратния апартамент в бяло, стените с бели тапети, бяла дограма, бели завеси, така пространството визуално се увеличава. Цветни и бели акценти при мебелите и аксесоарите. Така е приятно и уютно.

    Коментиран от #6

  • 6 др Арчи Морис

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Плюс-минус":

    То като в Спешно отделение