9 Ноември, 2021 19:34 4 396 4

Как се сушат и замразяват подправки и билки

  • билки-
  • подправки-
  • съхранение-
  • замразени-
  • сушени-
  • замразени подправки-
  • сушени подправки-
  • съвети-
  • полезно

Сушените билки или подправки трябва да се добавят в ястието преди свежите, за да могат те да отдадат аромата си

Как се сушат и замразяват подправки и билки - 1
Снимка: shutterstock

Достъпът до пресни билки или подправки през есенния и зимния сезон често пъти е невъзможен. Не всеки си има собствена градинка с ароматни растения, от която да откъсне няколко листенца за ястието, което приготвя на момента. За щастие има как да запазим билките и подправките, които сме набрали или купили по-рано.

Има няколко начина за съхранение на подправки и билки. Всеки от тях си има своите преимущества и недостатъци. Всеки от методите позволява съхранението на зелените билки и подправки за зимата. Но при различната обработка, вкусът ще е различен.

Струва си да научите как да сушите и замразявате билки и подправки у дома.

Сушене на билки и подправки

Зелените подправки се сушат на сянка на проветриво място. Нужни са няколко дни и не е препоръчително да ги излагате на слънце, така ще загубят цвета и аромата си.

Сушенето е един от най-популярните методи за съхранение на билки. Правилно изсушените и съхранявани растения не ферментират или плесенясват и освен това запазват необходимото количество активни вещества (отговорни, наред с другото, за техния цвят и вкус).

Най-доброто време за прибиране на билките е сутрин, когато утринната роса вече се е изпарила. Тогава ароматът на етерични масла, съдържащи се в растителните клетки, е най-силен. Как да съберем най-популярните билки?

Как се сушат и замразяват подправки и билки
Снимка: shutterstock

Преди сушене подредете първо билките - отрежете дръжките, твърдите стъбла. Изплакнете мръсните листа и след това внимателно изтръскайте излишната вода или ги подсушете с хартиена кърпа. Най-добрият период за сушене на билки е, естествено, лятото, въпреки че и тогава не е трудно да се допуснат грешки.

Най-голямата грешка е оставянето на прясно набрани растения на директно слънце. Така ценните етерични масла, съдържащи се в тях, бързо се разлагат. Много по-безопасно място е например таванско помещение или навес, където свободно вързаните и окачени билки ще изсъхнат със собствено темпо, като същевременно запазят полезните вещества. При есенно-зимно време сушенето на билките е малко по-различно при продължително хладно и влажно време.

Всеки вид растение изисква малко по-различна температура на сушене:

до 30 ° С - карденолидни растения, включително: пролетна любов, момина сълза, вълнен напръстник и лилав напръстник.

30-35°C - маслодайни растения, включително: риган, босилек, чубрица, мащерка, анасон, полина, мента, маточина, розмарин, градински чай, естрагон, лайка, глухарче, невен, бял трън, лайка,

40-55 ° С - алкалоидни растения.

Завържете билките с връзка и след това ги окачете да висят. Обърнете внимание на дебелината на подготвените букети; леторастите на градински чай, чубрица, мащерка и розмарин трябва да имат не повече от 10 стръка. Ако стаята, която сте отделили за сушилнята е прашна, увийте китките билки свободно с хартия. Оставете дъното отворено.

Трябва да сушите билките отделно, тъй като сухите листа се рушат при докосване. Стъблата обаче, напротив – не трябва да се чупят при докосване, а да се огъват.

След като се изсушат, обикновено се изронват листата от стъблата и се съхраняват в буркани на тъмно. За предпочитане е бурканите да са стъклени, но може да се ползват и пластмасови, важно е да имат добро затваряне. Оставени на хладно място, сушените подправки могат да запазят аромата си 1 година.

Замразяване на билки и подправки

Как се сушат и замразяват подправки и билки
Снимка: shutterstock

Освен сушенето също толкова ефективен метод за запазване на билките е и замразяването им. По правило това важи най-добре за меки и сочни листа от растения като босилек, магданоз, копър, лук и чубрица.

Изсушете прясно събраните растения и след това откъснете листата. Цели или нарязани, поставете в торбички или пластмасови контейнери и етикетирайте. Съхранявайте готовите билки във фризера за 4 до максимум 9 месеца.

Ако обаче искате да съхранявате билките за по-дълго време, преди да ги поставите в пликчета или съдове, бланширайте ги (сложете в гореща вода за няколко секунди, след това потопете в студена вода).

През есенно-зимния сезон билковите градини, както и всички останали култури, останали без подходящо покритие, загиват. Това не означава, че не можете да се насладите на техния вкус и аромат. Замразени или сушени и правилно съхранявани, те могат да ви служат през следващите няколко месеца до идването на пролетта.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Накратко

    4 2 Отговор
    Само в няколко изречения - билките се берат сутрин рано, правят се на китки, връзват се и се окачват да се сушат на сенчесто и проветриво място.

    По същия начин се сушат и зелени подправки. Ако искате да съхраните бързо зелени подправки, без да ги сушите, ги нарязвате и овалвате в сол, след това ги поставяте стъклено бурканче.Има и други варианти.

    Фасула през зимата, за да не го нападат насекоми,ларви, овалвате го в дървена пепел и го поставяте в съд, голям керамичен съд е най-подходящ.

    Плодовете се разряват(ако са големи) и се сушат на слънце, като се обръщат да се изсушат и от двете страни върху чисто платно в продължение на няколко дни, овалват се в захар и имате ошаф и витамини за цяла зима. А може и да не се овалва в захар, но е важно в какъв съд или хартия ще го съхранявате, голям керамичен съд е най-подходящ.

    За дълго съхраняване на моркови през зимата, на хладно(изба), в дървена ,дълбока щайга се слага пясък и се набучват морковите в пясъка с острото надолу,а горната част - леко извън пясъка.

    За съхраняване на плодове и зеленчуци за няколко дена или седмица, се използва хартия - обвиват се в хартия. Така не плесенясват и не се развалят лесно.

    И още много неща.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    за сушене има сушилни!Вършат добра,много добра работа.В момента сушим ябълки перфектни са!Пс...вече имам около 245литра ябълкова мъст.....А,вие???Ще ги докарам до 300литра и спирам!
  • 3 Надълго и нашироко

    2 3 Отговор
    Ше ги купя, от напиканата баба от селу и ше ги шуша...!
  • 4 Сивата чапла

    1 1 Отговор
    Помня избата на баба,
    най-хубавата одая в къщата.
    Софра в средата, огнище насреща,
    по стената накачени вързопчета с всичко от градината и гората.
    А лятото,
    под черешата насаден магданоз,
    за салатата с домати, за всяка супа,
    ухае та се не трае,
    сядаш на масата без покана.