Достъпът до пресни билки или подправки през есенния и зимния сезон често пъти е невъзможен. Не всеки си има собствена градинка с ароматни растения, от която да откъсне няколко листенца за ястието, което приготвя на момента. За щастие има как да запазим билките и подправките, които сме набрали или купили по-рано.
Има няколко начина за съхранение на подправки и билки. Всеки от тях си има своите преимущества и недостатъци. Всеки от методите позволява съхранението на зелените билки и подправки за зимата. Но при различната обработка, вкусът ще е различен.
Струва си да научите как да сушите и замразявате билки и подправки у дома.
Сушене на билки и подправки
Зелените подправки се сушат на сянка на проветриво място. Нужни са няколко дни и не е препоръчително да ги излагате на слънце, така ще загубят цвета и аромата си.
Сушенето е един от най-популярните методи за съхранение на билки. Правилно изсушените и съхранявани растения не ферментират или плесенясват и освен това запазват необходимото количество активни вещества (отговорни, наред с другото, за техния цвят и вкус).
Най-доброто време за прибиране на билките е сутрин, когато утринната роса вече се е изпарила. Тогава ароматът на етерични масла, съдържащи се в растителните клетки, е най-силен. Как да съберем най-популярните билки?
Преди сушене подредете първо билките - отрежете дръжките, твърдите стъбла. Изплакнете мръсните листа и след това внимателно изтръскайте излишната вода или ги подсушете с хартиена кърпа. Най-добрият период за сушене на билки е, естествено, лятото, въпреки че и тогава не е трудно да се допуснат грешки.
Най-голямата грешка е оставянето на прясно набрани растения на директно слънце. Така ценните етерични масла, съдържащи се в тях, бързо се разлагат. Много по-безопасно място е например таванско помещение или навес, където свободно вързаните и окачени билки ще изсъхнат със собствено темпо, като същевременно запазят полезните вещества. При есенно-зимно време сушенето на билките е малко по-различно при продължително хладно и влажно време.
Всеки вид растение изисква малко по-различна температура на сушене:
до 30 ° С - карденолидни растения, включително: пролетна любов, момина сълза, вълнен напръстник и лилав напръстник.
30-35°C - маслодайни растения, включително: риган, босилек, чубрица, мащерка, анасон, полина, мента, маточина, розмарин, градински чай, естрагон, лайка, глухарче, невен, бял трън, лайка,
40-55 ° С - алкалоидни растения.
Завържете билките с връзка и след това ги окачете да висят. Обърнете внимание на дебелината на подготвените букети; леторастите на градински чай, чубрица, мащерка и розмарин трябва да имат не повече от 10 стръка. Ако стаята, която сте отделили за сушилнята е прашна, увийте китките билки свободно с хартия. Оставете дъното отворено.
Трябва да сушите билките отделно, тъй като сухите листа се рушат при докосване. Стъблата обаче, напротив – не трябва да се чупят при докосване, а да се огъват.
След като се изсушат, обикновено се изронват листата от стъблата и се съхраняват в буркани на тъмно. За предпочитане е бурканите да са стъклени, но може да се ползват и пластмасови, важно е да имат добро затваряне. Оставени на хладно място, сушените подправки могат да запазят аромата си 1 година.
Замразяване на билки и подправки
Освен сушенето също толкова ефективен метод за запазване на билките е и замразяването им. По правило това важи най-добре за меки и сочни листа от растения като босилек, магданоз, копър, лук и чубрица.
Изсушете прясно събраните растения и след това откъснете листата. Цели или нарязани, поставете в торбички или пластмасови контейнери и етикетирайте. Съхранявайте готовите билки във фризера за 4 до максимум 9 месеца.
Ако обаче искате да съхранявате билките за по-дълго време, преди да ги поставите в пликчета или съдове, бланширайте ги (сложете в гореща вода за няколко секунди, след това потопете в студена вода).
През есенно-зимния сезон билковите градини, както и всички останали култури, останали без подходящо покритие, загиват. Това не означава, че не можете да се насладите на техния вкус и аромат. Замразени или сушени и правилно съхранявани, те могат да ви служат през следващите няколко месеца до идването на пролетта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Накратко
По същия начин се сушат и зелени подправки. Ако искате да съхраните бързо зелени подправки, без да ги сушите, ги нарязвате и овалвате в сол, след това ги поставяте стъклено бурканче.Има и други варианти.
Фасула през зимата, за да не го нападат насекоми,ларви, овалвате го в дървена пепел и го поставяте в съд, голям керамичен съд е най-подходящ.
Плодовете се разряват(ако са големи) и се сушат на слънце, като се обръщат да се изсушат и от двете страни върху чисто платно в продължение на няколко дни, овалват се в захар и имате ошаф и витамини за цяла зима. А може и да не се овалва в захар, но е важно в какъв съд или хартия ще го съхранявате, голям керамичен съд е най-подходящ.
За дълго съхраняване на моркови през зимата, на хладно(изба), в дървена ,дълбока щайга се слага пясък и се набучват морковите в пясъка с острото надолу,а горната част - леко извън пясъка.
За съхраняване на плодове и зеленчуци за няколко дена или седмица, се използва хартия - обвиват се в хартия. Така не плесенясват и не се развалят лесно.
И още много неща.
20:35 09.11.2021
2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
20:39 09.11.2021
3 Надълго и нашироко
21:23 09.11.2021
4 Сивата чапла
най-хубавата одая в къщата.
Софра в средата, огнище насреща,
по стената накачени вързопчета с всичко от градината и гората.
А лятото,
под черешата насаден магданоз,
за салатата с домати, за всяка супа,
ухае та се не трае,
сядаш на масата без покана.
20:04 11.11.2021