24 Ноември, 2021 12:15 2 524 6

Как хазартната игра може да се превърне в зависимост

  • хазартна зависимост-
  • игра-
  • залози-
  • печалба

От играчка – плачка

Как хазартната игра може да се превърне в зависимост - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки един от нас е чувал израза „от играчка – плачка“ и именно за този тип развлечение хазартът е изключително подходящо описание. Хазартната индустрия предлага огромно количество елементи, чрез които потребителите да се забавляват, но истината е, че не е за всеки.

Какво представлява хазартната зависимост?

Хазартна зависимост е утвърдена необходимост за правене на залози с цел печалба. В Международната класификация на болестите, патологичното влечение към хазарт е класифицирано като разстройство на навиците и влеченията: „Разстройството се характеризира с чести, повтарящи се епизоди на хазартна игра, които доминират в живота на лицето в ущърб на социалните, професионални, материални и семейни ценности и ангажименти.”

Хазартното поведение е свързано с невъзможността да се контролира импулса към игра и с вярванията, които има играещият, че този път ще спечели и с печалбата ще разреши веднъж завинаги финансовите и материалните си проблеми, пише trafficnews.bg. Ако това не се случи, човекът продължава да играе, за да стигне до мечтаната печалба. Ако се случи, той се връща към играта, за да си осигури още една печалба и свързаните с нея удоволствени преживявания. Това е омагьосаният кръг, в който се върти зависимият.

В резултат, всеки вид хазартна игра (конни надбягвания, бинго, игри на карти, игра на зарове, лотария, ротативки и спортни залагания) може да се превърне в проблем.

Все пак някои видове игра имат специфични характеристики, които могат да задълбочат хазартните проблеми. Сведенията показват, че скоростта, с която се играе, е важен рисков фактор. Видовете игри, при които трябва да се залага бързо, представляват по-голям риск за играчите.

Важно е да се спомене, че не всеки, който играе хазартни игри е зависим или задължително ще развие зависимост, но е добре да се има предвид възможността за такава.

Защо хазартните игри може да са опасни?

Насладата от това да сме познали, че нещо ще се случи, преди да се е случило е усещане, което носи пристрастяване и мнозина биха искали да го изпитат много по-често, отколкото е възможно. Но нека на първо място разгледаме какви са белезите на прекомерното залагане и какво да предприемем за справяне със зависимостта.

Едно от първите неща е постоянното покачване на размера на залога. От една страна това е нормален процес, което всъщност го прави още по-коварен, тъй като в началото на „пътя“ на един потребител е обичайно залозите да са по-малко и да се правят „просто ей така“.

В последствие, с придобиването на опит, умения и амбиция, а може би дори и печалби – човек си казва, че може да увеличи риска, за да увеличи и печалбата. Точно тук е ключът – въпреки това да може да направи реална оценка на това какво може да си позволи да загуби, защото в хазартните игри гаранции няма, и никога да не си позволява да прекрачи този лимит.

Именно поради тази причина много букмейкъри предлагат опцията да поставим ограничение на максимално допустимите залози за даден период от време.

Факторите „чуждо мнение“ и „да избием загубата“

Друго, което често води до неуспехи е чуждото мнение. Няма смисъл да правите залози, за нещо, което не следите по принцип, доверявайки се на нечия оценка, особено ако нямате яснота доколко аргументирана е тя. Например вие сте футболен запалянко и гледате мачове от всякакви първенства, но това изяжда времето ви да гледате тенис мачове.

Чули сте от ваш познат, че световният номер едно ще играе днес срещу квалификант и решавате да поставите сериозна сума на фаворита. И да, шансът залогът да е успешен е голям, но има множество фактори, които биха могли да обърнат нещата в лоша посока, за които вие дори не подозирате. И по-лошото е, че отговорността за загубата си е само ваша. Затова се доверявайте на себе си.

Не на последно място трябва да избягваме поставянето на залог, след неуспешен такъв с цел връщане (избиване) на загубите ни. Това, може би, е най-големият признак, че нещо не е наред и че трябва да се обърнем за помощ към някого. Компаниите предлагат подобна помощ, защото знаят, че предлаганото забавление може да предизвика опасна зависимост, а това няма да е добре нито за нас като потребители, нито за бизнеса им.

Това, което ние ще ви препоръчаме е винаги да премисляте поне „още веднъж“, преди да поставите някой залог и да сте разумни и хладнокръвни, когато играете. Именно това е ключът към удовлетворението, здравето и успеха.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивайло

    18 0 Отговор
    Хазартът е залъгалка за балъците, че могат да спечелят голямата сума просто ей така и да им тръгне живота по мед и масло!!! Единствените, които печелят винаги и то от гърба на такива балъци, са организаторите на хазартните игри!!! Затова не играйте и не пълнете гушите и джобовете на разни "черепи" (добре поне, че тоя го махнаха)!!!
  • 2 редник

    1 3 Отговор
    Не разбрах защо е написан този текст...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Играещ понякога

    8 0 Отговор
    Дааа, само че компаниите предлагат помощ, само след като си загубил парите. Т.е. Те са ти взели парите и тогава се обсждат. Друг капан е, че когато залагаш “прогресиращо”(т.е. Да избиеш стария залог), “тези” не ти приемат залога, уж, че много си зависим. И за тези, които играят на залози тенис,НИКОГА НЕ ИГРАЙТЕ НА МАЧОВЕ, които не се излъчват пряко с камери. Тези лъжат, изчакват да мине точката и тогава приемат залога, ако не е печеливш разбира се. Мога и още да разяснявам, ама... трябва да се внимава.
  • 5 гост

    4 0 Отговор
    Всичко в живота е хазарт и при това колкото е по-голям риска, толкова е по-голяма печалбата. Неслучайно бизнесът с оръжия,наркотици и проституцията са най-печеливши,но при огромен риск за участниците,които не просто залагат пари,а живота си.
  • 6 Аха, любовникът..!

    1 0 Отговор
    На,, големите любовниси,,..!