По всяко време пчеларските продукти са били ценени от хората. И след десетилетия и дори векове нищо не се е променило. Пчелното злато, богато на витамини и минерали, е популярно и днес като лек за много болести и като деликатес. С течение на времето човек се е научил да ги смесва и да получава нов, още по-добър мед.
Днес, минавайки през всеки пазар, лесно можете да намерите човек, който продава пчелни продукти. Единствената беда е - заедно с нарастващия брой на желаещите да се сдобият с този безценен природен дар, расте броят на желаещите да се възползват от този продукт без необходимите знания, умения и евентуално пчелин, пише actualno.com.
В продажба можете да намерите продукт, който много прилича на мед, но всъщност се оказа захарен карамелизиран сироп или натурален продукт, но с добавка на захар.
Как да различим истински мед от фалшив у дома
Много важен въпрос, който един ден възниква пред всеки, който иска да купи този здравословен деликатес за себе си. След като се научим как да разпознаем истински продукт от фалшив, ще бъде невъзможно да го забравим!
Външен вид
Ако изберете пресен мед, изсипете го от един съд в друг. Този продукт има специфична консистенция. Ако медът все още не е захаросан, трябва да се тества с лъжица, като се загребва малко количество и се повдига над съда. Естественият продукт тече в тънка нишка, образувайки бавно топящо се уплътнение в общата маса. В него не трябва да има съсиреци или мътни утайки. Ако "медът" тече бързо, тогава най-вероятно това е просто сироп или има високо съдържание на вода. Този продукт съдържа не повече от 20% вода. Дали е разреден, може да се определи чрез претегляне на буркана. Трудна, но безпогрешна математика: 1 кг мед може да се побере в съд от 800 мл. Освен това, ако претеглите литров буркан с него, той трябва да тежи около 1200 гр. Също така имайте предвид теглото на самия буркан.
Пяната е лош знак
Тя показва, че продуктът най-вероятно е ферментирал или е бил събран неузрял.
Когато разглеждате продукта, понякога можете да видите в него малки остатъци от восък от пчелни пита, цветен прашец или дори малки фрагменти от крила. Това са добри доказателства за автентичност, но не и 100%.
Вкус и аромат
Истинският мед има много силен флорален аромат. Ако ароматът не е силен, това означава, че към него е добавен сироп, който няма мирис. Трябва да има сладък вкус, оставяйки стипчивост и дълъг послевкус в устата и гърлото. Ако усетите киселинност, това означава, че продуктът не е узрял или вече е успял да се развали. Можете да поставите капка от сладостта върху подложката на пръста си и да я разтриете нежно. Натуралният продукт се разпределя равномерно и се абсорбира в кожата. Наличните добавки ще се търкалят.
Твърдост и мекота
Има мит, че добрият мед не се втвърдява. Това е много голяма грешка. Напротив, колкото повече хранителни вещества има в масата, толкова по-бързо се втвърдява.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Антимаймуна
Коментиран от #10
16:52 26.12.2021
2 Пай
16:54 26.12.2021
3 сила
Коментиран от #13
16:56 26.12.2021
4 Тюф
16:58 26.12.2021
5 Селяк
Коментиран от #19
17:02 26.12.2021
6 Химик, чист
Коментиран от #11, #12
17:04 26.12.2021
7 Македонеца
17:18 26.12.2021
8 MMgoebe
Коментиран от #22
17:42 26.12.2021
9 Фашиста
17:43 26.12.2021
10 xXx
До коментар #1 от "Антимаймуна":
Търси honeykiosk. Там е описано всичко за качеството на меда.17:48 26.12.2021
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Рецепта 2
До коментар #6 от "Химик, чист":
Излейте 150 грама мед върху темето си, кажете 4 пъти "Ху, Ху!" в четирите посоки на света и изчакайте 20 минути. Ако от някъде се появи муха и кацне на кратуната ви, значи сте купили истински мед! Ако вместо муха ви срещне съседката и процеди през зъби: " Е.ба.си иди.ота!", купили сте менте.17:56 26.12.2021
13 Сатана
До коментар #3 от "сила":
И сиренето и киселото мляко вече не струва в Гинци.Но спирам и си купувам и от двете помагайки на бабките с някой лев.Коментиран от #14
18:01 26.12.2021
14 гост
До коментар #13 от "Сатана":
Аз купувам в Гинци от една къща с красива ограда винаги отрупана със сандъчета цъфнали мушкато. Там е най хубавото пресно сирене и кисело мляко. Те сами си го произвеждат.18:13 26.12.2021
15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
18:55 26.12.2021
16 Петров
19:04 26.12.2021
17 Behemoth
19:26 26.12.2021
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 ИМПЕРИАЛИСТ
До коментар #5 от "Селяк":
Върху салфетка или вестник..., стига и само една по-голяма капка.21:16 26.12.2021
20 Алфа Вълкът
Като се започне от Май до края на Юли има постоянен цъфтеж на определени земеделски култури и дървета от които се прави масовия мед. Хронологията е Рапица, Акация, Липа, Колиандър, Слънчоглед. Последния пресен ми е любим! Пресния мед е гъстак все пак и той винаги си е процес на захаросване, ако го обърнете в буркана и е гъсто като моторно масло, значи не е мед, трябва да по гъстак.
Коментиран от #21
21:54 26.12.2021
21 Бен
До коментар #20 от "Алфа Вълкът":
Ако го разтопите в микровълновата по-добре го изхвърлете,за нищо не става20:01 27.12.2021
22 Цялживотялмед
До коментар #8 от "MMgoebe":
Истинският мед се втвърдява, захаросват се захарни изделия!01:34 28.12.2021