Last news in Fakti

26 Декември, 2021 16:45 18 811 22

Как да разпознаем фалшивия мед

  • мед-
  • пчелин-
  • истински-
  • фалшив

Много хора искат да печелят от този продукт без необходимите знания и умения

Как да разпознаем фалшивия мед - 1
Снимка: Shutterstock

По всяко време пчеларските продукти са били ценени от хората. И след десетилетия и дори векове нищо не се е променило. Пчелното злато, богато на витамини и минерали, е популярно и днес като лек за много болести и като деликатес. С течение на времето човек се е научил да ги смесва и да получава нов, още по-добър мед.

Днес, минавайки през всеки пазар, лесно можете да намерите човек, който продава пчелни продукти. Единствената беда е - заедно с нарастващия брой на желаещите да се сдобият с този безценен природен дар, расте броят на желаещите да се възползват от този продукт без необходимите знания, умения и евентуално пчелин, пише actualno.com.

В продажба можете да намерите продукт, който много прилича на мед, но всъщност се оказа захарен карамелизиран сироп или натурален продукт, но с добавка на захар.

Как да различим истински мед от фалшив у дома

Много важен въпрос, който един ден възниква пред всеки, който иска да купи този здравословен деликатес за себе си. След като се научим как да разпознаем истински продукт от фалшив, ще бъде невъзможно да го забравим!

Външен вид

Ако изберете пресен мед, изсипете го от един съд в друг. Този продукт има специфична консистенция. Ако медът все още не е захаросан, трябва да се тества с лъжица, като се загребва малко количество и се повдига над съда. Естественият продукт тече в тънка нишка, образувайки бавно топящо се уплътнение в общата маса. В него не трябва да има съсиреци или мътни утайки. Ако "медът" тече бързо, тогава най-вероятно това е просто сироп или има високо съдържание на вода. Този продукт съдържа не повече от 20% вода. Дали е разреден, може да се определи чрез претегляне на буркана. Трудна, но безпогрешна математика: 1 кг мед може да се побере в съд от 800 мл. Освен това, ако претеглите литров буркан с него, той трябва да тежи около 1200 гр. Също така имайте предвид теглото на самия буркан.

Пяната е лош знак

Тя показва, че продуктът най-вероятно е ферментирал или е бил събран неузрял.

Когато разглеждате продукта, понякога можете да видите в него малки остатъци от восък от пчелни пита, цветен прашец или дори малки фрагменти от крила. Това са добри доказателства за автентичност, но не и 100%.

Вкус и аромат

Истинският мед има много силен флорален аромат. Ако ароматът не е силен, това означава, че към него е добавен сироп, който няма мирис. Трябва да има сладък вкус, оставяйки стипчивост и дълъг послевкус в устата и гърлото. Ако усетите киселинност, това означава, че продуктът не е узрял или вече е успял да се развали. Можете да поставите капка от сладостта върху подложката на пръста си и да я разтриете нежно. Натуралният продукт се разпределя равномерно и се абсорбира в кожата. Наличните добавки ще се търкалят.

Твърдост и мекота

Има мит, че добрият мед не се втвърдява. Това е много голяма грешка. Напротив, колкото повече хранителни вещества има в масата, толкова по-бързо се втвърдява.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 72 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимаймуна

    79 2 Отговор
    Нито един ред с нещо конкретно как да се познае. 100% спам.

    Коментиран от #10

  • 2 Пай

    52 3 Отговор
    Ако е от големите вериги е 💯 ментак.
  • 3 сила

    45 2 Отговор
    НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ СЛУЧАЙНИ БАБИ КРАЙ ПЪТЯ...най вече при Гинци,баби пчеларки няма а и кошери там ВЪОБЩЕ НЯМА

    Коментиран от #13

  • 4 Тюф

    28 3 Отговор
    Всичко що е вакумирано е менте наблъскани с женски хормони да ви растат цицки и превръщат в джендъри ❗️👍🏻
  • 5 Селяк

    34 3 Отговор
    Най-лесният и сигурен начин е да поставите 1 с.л. Мед на салфетка и да изчакате 20мин., ако около меда се образува мокър кръг - меда е менте, ако не се образува или е много малко, като тънка линийка - меда е качествен и хубав!

    Коментиран от #19

  • 6 Химик, чист

    13 13 Отговор
    Намалете буркана с мед върху главата си, ако цялото количества Ви се изсипе върху темето, то той е менте, ако веществото остане в съда, то той е истински.

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Македонеца

    37 6 Отговор
    Истинският мед се захаросва !
  • 8 MMgoebe

    5 3 Отговор
    Истинския узрял запечатан от пчелите мед 1:720 мл.

    Коментиран от #22

  • 9 Фашиста

    17 0 Отговор
    По голяма простотия не можахте ли да напишете. Тези признаци ви ги е казал някой за да може да си продава успешно фрукозата
  • 10 xXx

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимаймуна":

    Търси honeykiosk. Там е описано всичко за качеството на меда.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рецепта 2

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Химик, чист":

    Излейте 150 грама мед върху темето си, кажете 4 пъти "Ху, Ху!" в четирите посоки на света и изчакайте 20 минути. Ако от някъде се появи муха и кацне на кратуната ви, значи сте купили истински мед! Ако вместо муха ви срещне съседката и процеди през зъби: " Е.ба.си иди.ота!", купили сте менте.
  • 13 Сатана

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "сила":

    И сиренето и киселото мляко вече не струва в Гинци.Но спирам и си купувам и от двете помагайки на бабките с някой лев.

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сатана":

    Аз купувам в Гинци от една къща с красива ограда винаги отрупана със сандъчета цъфнали мушкато. Там е най хубавото пресно сирене и кисело мляко. Те сами си го произвеждат.
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 1 Отговор
    още по трудно е да откриете Фалшив хайвер от есетрова риба.....При меда разликата в пари не е голяма,но при хайвера е огромна.Ако знаете пък при диамантите какъв марж има.Промишления диамант не може да го разпознаете от истинския!купувайте мед от пчеларски магазин,а най добре от добър познат или вие си гледайте 3 кошера за мед!
  • 16 Петров

    18 3 Отговор
    Пълни глупости , пяната е много добър показател за качеството на меда. Отделно меда е съставен от няколко вида захари и вода . В различното съотношение на тези компоненти вида начина и бързината на кристализацията е различна
  • 17 Behemoth

    6 8 Отговор
    Намажете си зад.ника обилно с мед легнете по корем в тревата ,ако ви накацат сто 100 мухи лайнарки за пет минути значи меда е добър ...накарайте приятеля си да го обере с лъжица а остатъка да оближе...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Селяк":

    Върху салфетка или вестник..., стига и само една по-голяма капка.
  • 20 Алфа Вълкът

    4 5 Отговор
    Купувайте си захаросан мед, винаги може да го разтопите в микровълновата! Също следете от какво е, защото всеки мед си има сезони, ако купувате от сергия.
    Като се започне от Май до края на Юли има постоянен цъфтеж на определени земеделски култури и дървета от които се прави масовия мед. Хронологията е Рапица, Акация, Липа, Колиандър, Слънчоглед. Последния пресен ми е любим! Пресния мед е гъстак все пак и той винаги си е процес на захаросване, ако го обърнете в буркана и е гъсто като моторно масло, значи не е мед, трябва да по гъстак.

    Коментиран от #21

  • 21 Бен

    14 1 Отговор

    До коментар #20 от "Алфа Вълкът":

    Ако го разтопите в микровълновата по-добре го изхвърлете,за нищо не става
  • 22 Цялживотялмед

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "MMgoebe":

    Истинският мед се втвърдява, захаросват се захарни изделия!