Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 11:54 3 033 9

Сондата "Паркър" засне повърхността на Венера (ВИДЕО)

  • сонда-
  • космос-
  • венера-
  • снимка-
  • повърхност-
  • планета-
  • наса

За пръв път имаме ясна снимка за това как изглежда повърхността на опасната Венера

Сондата "Паркър" засне повърхността на Венера (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Кадри, заснети от сондата "Паркър" на НАСА, разкриха нажежено червено излъчване на повърхността на Венера, което преминава през токсичните облаци, съобщи Сайънс алърт, цитира БТА.

С новите данни специалистите могат да надникнат под гъстата атмосфера до геоложки черти като хълмове, плата, равнини. Това ще помогне за изучаване на минералите, които изграждат планетата.

"Венера е третата най-ярка точка на небето, но до неотдавна нямахме много информация как изглежда повърхността ѝ заради плътната атмосфера - каза астрофизикът Брайън Уд от американската Изследователска лаборатория на флота. - Сега най-после виждаме повърхността за първи път във видими дължини на вълната от космоса."



Макар и сравнително близо до Земята, Венера е трудна за изучаване. Тя има сходен размер, маса, структура и състав с нашата планета, но е изключително враждебна за живот. Суха е, с повърхностни температури средно 471 градуса Целзий. Облаците са плътни и токсични и от тях вали киселинен дъжд.

До Венера са изпращани спускаеми апарати, но те се стопяват. А заради плътните облаци наблюденията са много сложни.

Затова инструментът WISPR на "Паркър" изненада специалистите. Той е заснел миналата година кадри на нощната страна, на които сякаш се вижда повърхностен релеф през облаците. Засякъл е и температурни вариации.

"Толкова е горещо, че скалистата повърхност видимо свети, като желязо, извадено от пещ", обяснява Уд.

Задачата на сондата "Паркър" е да изследва Слънцето. Наблюденията на Венера са почти случайни. "Паркър" използва планетата, за да се отблъсква от нея и да прави маневри. Досега е направила пет от общо седем в графика ѝ, като само две от тях са били подходящи за наблюдения на нощната страна.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гагарин

    6 2 Отговор
    Уолт Дисни НАСА!
  • 2 адаша

    2 1 Отговор
    В статията пише, че се виждали геоложки черти. Аз също съм виждал венерини хълмове, /доста отдавна разбира се/, но венерини плата и равнини още не съм виждал. Ще е интересно...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Историк

    0 0 Отговор
    Май пишат и за "хабиттейбъл лайв ин дъ паст"...нещо не ми се вярва.
    Там едва ли някога е имало форма на живот.Без ефективни бариери за защита, дори да е попадала вода там.Направо се е сварило и изпушило във Космоса водната пара.Малък шанс имат анаеробните(безкислородни микроорганизми) да са съществували но до 80-120 градуса биха съществували

    Коментиран от #7

  • 5 Историк

    2 0 Отговор
    Това е темп. при която машините за полагане на асвалт работят около 450-500градуса, а например оловото е в течно състояние
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    И ти си от тези които вярват, че водата идва магически от космоса с астероид и машала, ще поим камилите. Все пак тая вода се образувала някак си някога, ще ни споделиш ли как?

    Коментиран от #8

  • 8 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Aлфа Bълкът":

    Имам си собствена теория.
    Смята се, че нашата Слънчева система е поне трето поколение след Големия взрив.
    Първото поколение системи са приключили към 1млрд. години след бинг банг.В тези светове звездите и (т.е първата позната за науката материя) се създават най-малките химически елементи..водород, хелий и т.н.
    Както знаем в края на живота си гръмват или се свиват до бели джуджета...Някои след колапса си стават пулсари(ако не експлоадират), други стават черни дупки.
    Второто поколение материя е със съставни химически елементи съставени от по - тежките, които си имат по-голям пореден номер от Менделеевата таблица.

    На въпроса отговорът е, доколкото съм чел нашата звездна система т.е Слънчевата система е трето звездно поколение, за което се знае, че почва от химически елемент желязо...след него са следващите по ред до последният устойчив радиоактивен химически елемент.(трябва да се види в Мвнделеевата таблица). С Други думи водата е съединение на водород и кислород.Тези елементи са се получили в космическото пространство след появата на съставните им елементи, пръснали са се и са си взаимодействали помежду си и след това космическият студ от почти 0 келвина (-273гр. Целзий)ги е втвърдил заедно с друга налична материя(астероиди, планети)..Имаме си облак на Ортт в Слънчевата система и отдавна се знае, че на астероидите има и замръзнала вода.Само, че вода има и на Марс, но с друга химическа формула(киселинна) от земната.Т.е водата съществува извън Земят
  • 9 Сонда

    0 0 Отговор
    Снимките през плътната облачност на Венера са нещо като космическо порно.