Last news in Fakti

5 Март, 2022 19:19 5 639 41

Цирковият артист Александър Балкански: "Имаме три бункера, в които да се укрием, ако войната се премести у нас."

  • бомбоубежище-
  • балкански-
  • калин вельов-
  • нешка робева-
  • коцето калки-
  • бункер-
  • война

И какво още знаят за бомбоубежищата у нас някои от популярните БГ личности

"Aз и моето семейство имаме три бункера, в които да се укрием, ако войната се премести у нас. И под едната, и под другата къща разполагаме със скривалища. Застраховали сме се преди години!"

Това обяви цирковият артист акад. Александър Балкански. Изказването му е по повод напрежението, което ескалира с всеки изминал ден в Европа. Както "България Днес" писа, бомбоубежищата у нас са в изключително окаяно състояние и занемарени с години.

Всичко започнало преди повече от 30 години. Тогава Балкански, съпругата му и двамата му синове спасяват шестима работници от Строителни войски, затиснати от паднал кран.

"Наградиха ни с ордени и часовници. Дадоха ни и строителни материали за строежа на къща. А генерал Русев ни посъветва да си направим специална стая, в която да се скрием при евентуални ядрени експлозии. Така и направихме. Стените са дебели 60 см и са от здрав бетон.

Като дете Балкански си играел в бункер в столичния квартал "Лагера".

"А сега, честно казано, липсва информация къде има и в какво състояние се намират. А е редно и трябва да се показват по медиите", казва още той. И допълва: "Кирил Петков да издърпа ушите на онези, които са отговаряли през годините за състоянието на бомбоубежищата, тънещи в мизерия и занемареност. Нали това е промяната?".

Войната в Украйна се отразила много лошо и на цирковото изкуство.

"Ние много пострадахме. Пет номера от нашата програма няма да могат се състоят, защото се изпълняват от руски и украински артисти, които не могат да дойдат в България", споделя с тъга Балкански. Балкански има план и при евентуално нападение над България. "Базата ни е на 40 км от София и най-вероятно извън големите градове няма да падат бомби. Имахме 3 камили, а откакто забраниха животни в цирка, станаха 12. Ще ги колим и ще ядем камилско месо, което е изключително вкусно. Имаме и 50 декара земя, ще гледаме картофи, лук, зеле и други храни", казва той. Балкански споделя още, че се е гордеел с Владимир Путин, но руският президент се оказал "въздух под налягане".

Междувременно легендата в художествената гимнастика Нешка Робева проявява голяма смелост. При евентуален конфликт тя няма да търси убежище. "Няма да се крия! Ако се стигне до военни действия в България, няма да може да стигнем до бункерите. За какво да опитвам?", категорична е Робева.

Нешка Робева

Заслужилата майстор на спорта избягва да гледа телевизия последно време. Пуска си само класическа музика и се любува на красотата на изпълненията.

"Две години нагнетяваха страх и ужас от тази пандемия. Хората не са в нормалното си състояние. И веднага идва тази война. Ако всички бяха поискали мир, вече щяхме да го имаме. Аз вярвам, че още не е късно нещата да се решат с дипломация", допълва Робева.

От своя страна барабанистът Калин Вельов няма никаква информация за бомбоубежищата у нас.

Калин Вельов

"Нямам идея къде ще се скрия, ако се случи нещо такова. Не мисля, че България има някаква подготовка по тази тема", притеснява се той. Според него спасението ще е по селата или в планините. Ако започне изненадваща война у нас обаче, хората няма да могат да реагират толкова бързо.

"От 90-те години насам нищо ново не е построено. Метролинията ни не е толкова голяма, за да събере всички. Пък и метро има само в София, ами другите градове като Пловдив, Варна - къде ще се скрият хората", размишлява музикантът.

И Коцето Калки не знае къде има бункери и в какво състояние са. "Единственото, на което съм попадал, е под разрушения мавзолей. Там снимахме преди "Рок под жълтите павета". Иначе няма как да знаем. Защото си мислим, че живеем в един сигурен свят. А се оказва, че този свят е раздиран от бомбардировки", коментира изпълнителят.

Коцето Калки

Той е убеден, че подземните градове са необходими, ако не в случай на свръхзвукови бомби, то при други бедствия. "Както на един красив плаж на остров Пукет си заминаха хиляди от цунами, то и при нас може да ни достигне някакво бедствие. Добре е да имаме подготовка. Затова трябва много да се клатят краката на отговорните за занемарените бомбоубежица", допълва той.

Активират регистър на скривалищата

Електронен регистър на бомбоубежищата в България ще заработи от следващата седмица. Това обяви директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Чрез интернет всеки ще може да открие къде е "неговото" бомбоубежище и кой е най-прекият път до него.

"Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища", казва Николов.

Той добавя, че оборудването в тях е старо, но конструктивните изисквания са спазени. Все пак не вижда кой и защо ще ни напада.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    26 4 Отговор
    В древна Гърция, майката на демокрацията, когато е имало олимпиади са спирали всички бойни действия. Сега се забранява правото да участваш в състезание или културна дейност, само защото си от народност която не приема възгледите на "свободния: свят". Честита ви демокрация! Чувствате ли се по-свободни? Или трябва да членуваме в ЛГБТ за бъдем свободни според евроатлантическите ценности? Те са онеправдани и свободни, а вие? Забравихте ли, че е по важна България, а не "Америка за България"?
    Волтер е казал: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш.“ А сегашните демократи и освободители в лицето на САЩ са по-умни от него, така ли? Безумци, спрете се и изгонете фашизма там, където му е мястото!

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    11 3 Отговор
    Путин даде ясно, че забранената за полети зона ще доведе до незабавното обявяване на война от Кремъл на всяка страна, която се намеси по такъв начин. AP съобщи и преведе неговите нови коментари, направени пред членове и пилоти на гражданската авиация,
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Софиянеца

    32 0 Отговор
    Руснаците кат чуят че сиренето в София е 17 лв ще се откажат.
  • 8 Майна

    23 5 Отговор
    Този циркаджия по-добре да замълчи ,вместо да дава грозни определения на Путин, на различно ниво са ,много различно Тези изкази вървят в цирка ,въпреки,че всичко ,което се прави като коментари на ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЗАПАДНЯЦИТЕ А И ИЗОБШО Е ..ДОЛНОПРОБЕН ЦИРК
  • 9 ха ха

    8 4 Отговор
    Ние като нация сме съвсем като русите - не гледаме по-далеч от носа си. Уж отделяхме десетки милиони за бедствията, ама или някой от ДПС или Цвъки ги управляваха... Резултат 0. Ако стане нещо по-сериозно ще измрем от глад.
  • 10 Анонимен

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Стойко":

    Щом Възраждане са незначителни, защо толкова дълъг пост срещу тях? А и след съвсем неподходящ материал.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стойко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Точно така! Наплашен здраво и има защо....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Отряд ",, Чавдар,,"

    14 1 Отговор
    Ше се криете по бункери и землянки ама друг път, ще ви вадим за мръсните уши от там навън да ходите дa ловите ракети .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Училище за клоуни

    8 2 Отговор
    След войната в Украйна, Вова ще попълните цирковата трупа на Балкански, а може и веднага.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Име

    11 1 Отговор
    При ядрена война твоят бункер става абсолютно безполезен, дори ако навън в този момент е много по безболезнено !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Володя Владимирович

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Е да де, спирали са всички войни по време на олимпиадата, ама по време на сегашната не спряха. Може би защото са параолимпийските игри или защото това не е война, а "специална операция" или паравойна или квазивойна. Ти наясно ли си с възгледите на свободия свят или гледаш през очилата на Вова.
  • 24 Бедствие

    13 2 Отговор
    медийното пространство е залято от откровените простотии на професори, генерали , дисиденти, ипр. елит. Давиме се в собствената си простотия. Е това ни е нивото.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ужас

    10 3 Отговор
    Акад. Балкански, ти не забеляза ли какво се извършва 8 г в Донбас?
  • 27 нема а се опраим

    0 5 Отговор
    Разбираемо е , все пак цирков артист работи човекот , лошото е , че има и едни други дет си прават подобни сметчици .....обаче на ръководни постове.
  • 28 кУмУнист

    6 2 Отговор
    Абе Балкански ти с белите камъни ли ще живееш.
  • 29 този

    10 0 Отговор
    дали си пие лекарствата редовно
  • 30 Реалист

    12 1 Отговор
    Колко дена ше седиш у бункера ве бай ганьо:)
  • 31 Хаджи Генчо

    13 1 Отговор
    Ако руската армия влезе в България няма да стинат цветята! Колкото и да са "лоши" , всички останали са в пъти по-лоши!
  • 32 Кристофър

    9 1 Отговор
    Прав е човека не можем да останем без цирк.
  • 33 УСА боклук

    9 0 Отговор
    Откачени хора тук - бол
  • 34 бай Киро

    7 1 Отговор
    Като освободи украйна от бандитите ще дойде и нас да освободи от шайката и разбойниците ограбили държавата и народа
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахо

    12 1 Отговор
    Започна нова истерия явно. Всички, които бяха изтрещели да се крият от вируси, сега ще се окопават в бункери да се пазят от Путин...
  • 37 Алоу

    2 3 Отговор
    Агресия се упражнява върху непокорни. Ние не сме от тоя модел. Така че за БГ всичко е ок.
  • 38 Независим

    6 1 Отговор
    Май Някой иска да ни въвлече във война.
    Бункера няма да ви помогне.
    Западните държави ще ни жертват както стана с Украйна.
    Ние сме следващия бушон.

    Коментиран от #40

  • 39 Йеронимус БОШ

    2 1 Отговор
    А бат Бойко къде би се скрил ? В Банкя има ли убежище ? Или то беше в Барселона , но поради специфични причини го преместиха оттам ? Къде ли ?
  • 40 звездите ми го говорят

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Независим":

    Успокойте се, скоро ще има мир.
  • 41 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Е те тва е циркаджия!