Last news in Fakti

14 Май, 2013 17:21 1 996 0

Скандал в дом заради аборти на момичета

  • дазд-
  • глоби-
  • скандал-
  • аборти-
  • момичета

Санкция в размер на 1 000 лв. определи председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ на директора на Дома за деца, лишени от родителска грижа /ДДЛРГ/ „Велика и Георги Ченчеви” – гр. Севлиево. С глоба от 2000 лв. е санкциониран и акушер-гинеколог от Клиника „Акта Медика”. Наказанията са наложени след като инспекторите на Агенцията установиха, че лекарят и директорът не са сезирали незабавно органите по закрила /Дирекция за социално подпомагане - Севлиево, МВР или ДАЗД/ за направени аборти от момичета, настанени в Дома.

В единия от случаите се касае за 17-годишна възпитаничка на дома, която след оплаквания от болки в корема е приета за лечение в Клиника „Акта Медика”. Според амбулаторния лист два дни по-късно момичето е направило спонтанен аборт. След това е изписано от болницата и се е прибрало в дома.

Момичето е разказало на инспекторите от Главна дирекция „Контрол по правата на детето”, че е споделило с директора на Дома вероятността да е бременно. Веднага е заведено на лекар, който е потвърдил това. Докторът подробно е разяснил рисковете от прекъсване на бременността. На следващият ден обаче момичето е заведено отново в болничното заведение от директора и възпитател, за да направи аборт. Девойката е споделила на проверяващите, че никой не я е попитал за мнението й и за страха, който е изпитвала от тази процедура.

По време на проверката си в Дом  „Велика и Георги Ченчеви” инспекторите са установили още един случай на момиче, на което е бил направен аборт през 2012 г. То е на 16 години и в момента отново е бременно. Друга възпитаничка на Дома е родила, но детето е настанено в друг Дом за изоставени, тъй като в момента тя не може да се грижи за него.

Органите за закрила не са били сезирани и за случай на дете, подало писмен сигнал до директорката, че е жертва на побой от страна на друг възпитаник от институцията, защото не се е съгласил да събира пари от количките пред хипермаркет в гр. Севлиево и да му ги предоставя. Проверката е установила, че е проведен разговор с детето от комисията по разглеждане на жалбите към Дома. В протокола от срещата е отразено, че момчето, което е упражнило насилие, е порицано и му е наложена дисциплинарна мярка „почистване на общите помещения и лишаване от компютърни занимания за срок от една седмица”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА