Last news in Fakti

13 Април, 2022 13:37 1 828 8

Песните на Дрейк – най-пагубни за младото поколение

  • drake-
  • музика-
  • младо поколение-
  • творчество-
  • пагубно

Алкохол, цигари или наркотици в текстовете и видеоклиповете на много полулярни сред младите песни

Песните на Дрейк – най-пагубни за младото поколение - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Близо 60% от хитовите в момента песни съдържат препратки към вредни вещества, пише Daily Mail, позовавайки се на американско проучване.

Сред "нарушителите" - изпълнители, които най-често пропагандират нездравословен начин на живот, са Дрейк, "Maroon 5", Ед Шийрън, Тейлър Суифт.

За целите на изследването авторите анализирали попадането в класациите между 2014 и 2020 г., за да установят в колко от тях споменават алкохол, цигари или наркотици в текстовете и видеоклиповете си.

Лидер по вредно съдържание е канадският рапър Дрейк – общо в 23 негови песни и видеоклипове се пее за пушене, пиене или наркотици. Следва американската група "Maroon 5" с 10. Тейлър Суифт, Ед Шийрън и рапърката Ники Минаж си поделят третото място със 7 песни и видеоклипа, в които се споменават вредни вещества, предимно алкохол и цигари. За сравнение, текстовете и видеоклиповете на Дрейк съдържат пет вредни вещества (алкохол, цигари, електронни цигари, марихуана, наргиле).

Артисти като Джъстин Бийбър, Бионсе, Калвин Харис, „One Direction“ и Ариана Гранде също се споменават в проучването като пропагандатори на нездравословен начин на живот.

„Знаменитостите знаят, че младите ги гледат и им подражават. Искаме текстове и видеоклипове да говорят много по-малко за тези вещества. Със сигурност има много рискове и негативни последици“, казва ръководителят на изследването Стефани Албърт от Нюйоркския университет.

Изследователите смятат, че вредни вещества в текстовете и музикалните видеоклипове на хитови песни е проблем за общественото здраве.

„Звездите играят много важна роля в обществото и имат уникалната възможност да оказват положително въздействие върху живота на хората, затова не трябва да насърчават или засилват употребата на алкохол, цигари и наркотици“, добавя Албърт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    15 0 Отговор
    ПО ВРЕДНО ОТ БЪЛГАРСКАТА ЧАЛГА НЕМА.....съответно и от потребителите и

    Коментиран от #5

  • 2 йхнкхйких

    7 1 Отговор
    Кой беше този анонимник ? краварска музика не слушам !

    Коментиран от #6

  • 3 Primo

    5 0 Отговор
    Кой им е крив на наборите, че те се друсат, пушат, пият и пр., аз самият израснах с техните песни, но не съм станал наркоман или пияница.
  • 4 стига бе

    8 1 Отговор
    То само песните на тая от-реп-ка да бяха вредни, с мед да го намажем. 99,9999% от съвременната масова култура са същата помия и са насочени към тоталното омаймунчване на матряла по света и у нас.
  • 5 Прсв

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Не си прав. Българската чалга се различава от американското рап (днешния му вариант) единствено по ритъма и езика на пеене. Всичко останало е едно към едно.

    Т.е. Американския поп и рап са си една западна чалга култура.

    Съгласен съм с това, че чалгата е вредна, но с малката поправка, че не музикалния жанр "чалга", а културното явление чалга е всъщност корена на проблема. В какво се изразява това явление: да лекуваш комплекси с имидж пред камерите, меркантилността, "любоффта", секса, скъпите покупки, пошлостта, суетата, самовлюбеността и прочее.

    Чалга културата е в целия свят. Чалгата на Камелия и Преслава - само в България.
  • 6 Бай Борд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "йхнкхйких":

    Един Кю Мюр дет две ноти правилно не може да изпее, но тия дет са му фенове изобщо не ги интересува музиката.
  • 7 духайдуду

    0 0 Отговор
    Сатанисти,сър!
  • 8 Абе

    2 0 Отговор
    Бе къв рапър е тая мучаща крава? То не само текстовете мууууу, ами и мелодиите са друсалски!