Last news in Fakti

18 Април, 2022 16:05 2 235 12

Великденска рецепта: Веган козунак

  • веган-
  • козунак-
  • био продукти

С био продукти

Великденска рецепта: Веган козунак - 1

Великденските празници са все по-близо. Остават броени дни до “борбата” с шарени яйца и аромата на вкусни козунаци, който ще се носи из улиците съвсем скоро.
Няма нищо по-хубаво от топлия домашен козунак на конци, който се топи в устата, а стафидите, които се крият в него, попили ароматен ром, създават приятна изненада за сетивата.
И цялата тази прелест има и веган вариант, като по никакъв начин не отстъпва на традиционната рецепта за козунак и също има толкова пристрастяващ вкус.
Нека заедно да приготвим вкусен Веган козунак стъпка по стъпка.

Да преминем направо към рецептата:

Подготовка.: 40 мин. (+3 часа за втасване)
Готвене: 40 мин.
Порции: 2 козунака

За маята:

● 1 чаша топло соево мляко (250 мл.)
● 1 с.л. Нерафинирана тръстикова захар Био Класа (20 гр.)
● 2 бр. активна суха мая (14 гр.)
● 3 с.л. био бяло брашно (45 гр.)
За тестото:
● 1/2 чаша соево мляко (125 мл.)
● 2/3 чаша нерафинирана тръстикова захар Био Класа (165 гр.)
● 1 ч.л. Ванилия или Бурбонска ванилия Био Класа
● 1/3 чаша кокосово масло без мирис Dragon Superfoods (70 гр.)
● 3 1/2 чаши + 1/2 чаша био бяло брашно (520 + 80гр)
● 1/4 чаша олио (50 мл.)
За традиционна плънка:
● 1/4 чаша стафиди Био Класа
● 1/4 чаша сушени кайсии
● 1/4 чаша ром
За шоколадова плънка:
● 1/2 чаша шоколадови капки Dragon Superfoods
За златна коричка:
● 3 с.л. соево мляко
● 1 с.л. кленов сироп

Начин на приготвяне:

Разделяме го на 13 стъпки, но това не трябва да ви плаши. Ще видите колко лесно ще забъркате великденското веган изкушение.

Стъпка 1: В голяма купа смесете една чаша топло соево мляко с 1 супена лъжица захар, 3 супени лъжици брашно и добавете сухата мая, разбъркайте. Оставете за 10 минути.
Стъпка 2: В малка тенджера поставете половин чаша соево мляко със захарта, на среден огън и бъркайте, докато не се разтвори захарта изцяло. Оставете да изстине напълно.
Стъпка 3: Към сместа с маята добавете кокосово масло Dragon Superfoods и добавете изстиналата смес от соево мляко и захар. Започнете да добавяте пресято предварително брашно постепенно, разбърквайки постоянно с дървена шпатула. След като добавите 3 чаши и половина от брашното, започва месенето.
Стъпка 4: Върху набрашнен плот преместете тестото и постоянно, месейки с ръце и разтягайки тестото постепенно, добавете останалата половин чаша брашно. Месенето ще отнеме около 10 минути на този етап. Тестото трябва да бъде еластично и да не лепне.
Стъпка 5: Подгответе нужното количество олио. Важното при добавянето на олио е да бъде постепенно. Взимаме тестото и го разтягаме с ръце в елипса на плота. Поставяме около 1 ч.л. олио в средата и придърпваме краищата към средата, затваряйки олиото в плик, започваме активно месене докато олиото не се вкара в тестото изцяло и то не започне леко да полепва. Повторете процедурата, докато не свърши олиото. (този процес отнема около 25-30 минути.)
Стъпка 6: Поставете готовото тесто в съд и го покрийте с кухненска кърпа или го увийте с фолио. Оставете на топло да втаса между 2-3 часа.
Стъпка 7: Накиснете нарязани сушени кайсии и стафиди Био Класа в ром.
Стъпка 8: Разделете тестото на две части.
Стъпка 9: Първо ще направим плитката с шоколадовите капки на Dragon Superfoods. Разделяме половината от тестото на три части и всяка една от тях разтягаме на дълги въжета. По дължината на всяко поставяме шоколад и ги затваряме като съединим двете краища. Сплетете плитка, поставяте във форма за хляб, покрийте с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.
Стъпка 10: За варианта на кръгъл традиционен козунак със стафиди се разделя тестото на 4 части и всяка една от тях се разтяга на дълго въже. По дължината на всяко се поставят предварително накиснатите в ром стафиди и кайсии и се затварят като се съединят двете краища.
Върху хартия за печене кръстосваме 2 въжета с другите две и през едно преместваме до съседното по часовниковата стрелка веднъж и после на обратно с другите въженца. Повтаряме докато не останат съвсем малки не оплетени парченца, тях ги подгъваме отдолу внимателно. Поставяме върху тава и отгоре поставяме ринг, който е леко по-голям от козунака. Покриваме с кухненска кърпа и оставете за 1 час на топло да втаса.
Стъпка 11: Загрейте фурната до 175C.
Стъпка 12: Смесете 3 с.л. соево мляко с 1 с.л. кленов сироп и намажете с четка втасалите козунаци. Поръсете със захар Био Класа.
Стъпка 13: Печете за около 40 минути.

И voila…готови сме! Оставете малко да изстине и разчупете, за да се уверите, че козунакът ви е на така желаните конци. Бон апети!

Уникалният вкус на веган козунака се дължи на био продуктите на Smart Organic от Био магазин ЗЕЛЕН.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alfa Romeo

    15 5 Отговор
    Това дори няма да го коментирам...! А на нормалните хора пожелавам светли празници!

    Коментиран от #5, #9

  • 2 Ями

    1 7 Отговор
    Ями ями
  • 3 Линда Петкова

    7 2 Отговор
    Безглутенов козунак за 50 лв.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    Тоя козунак ще стане по скъп от на министерската женка
  • 5 Това е нормално

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Alfa Romeo":

    С новите поколения Природата се развива а с нея и човека Зелен Свят Ел Коли Зелени Градове И Зелена Храна!
  • 6 абг

    6 1 Отговор
    Добре са позиционирани продуктите, по системата на т.н. "продуктово позициониране".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тра-ла-ла

    4 7 Отговор
    Аз съм намислил, както всяка година едно веганско агнешко бутче печено във фурната! 😂😂😂
  • 9 Иван

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Alfa Romeo":

    Въй, ама как ще преживеем деня без твоя коментар?! Ще вземем да пукнем като не си комвнтирал! Какъв ужас, каква трагедия!!!
  • 10 много сте нагли веганите!

    3 6 Отговор
    Веганска луканка, вегънска пържола, вегански козунак !?!? Вегански простотии, измислете си други думи за тези "неща", а не свързани с такива, които се правят от и с месни продукти!!!
  • 11 Извращение

    3 5 Отговор
    А веган яйца има ли?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.