Last news in Fakti

13 Май, 2022 13:31 2 396 7

За пръв път показаха СНИМКА на черна дупка в центъра на Млечния път

  • галактика-
  • космос-
  • черна дупка-
  • за пръв път-
  • снимка

Никога досега не е била правена снимка на подобно явление

За пръв път показаха СНИМКА на черна дупка в центъра на Млечния път - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път снимаха черната дупка в центъра на нашата галактика. Екип учени показа снимката, която е едва втората правена някога на такъв обект. Свръхмасивната черна дупка е с диаметър около 60 милиона километра. Ако беше на мястото на Слънцето, тя щеше да достига до траекторията, по която обикаля Меркурий, пише trafficnews.bg.

Подобна снимка се прави много трудно. Черните дупки са свръх плътни обекти с изключително силна гравитация, от която не може да се измъкне дори светлината.

Черната дупка в центъра на Млечния път се намира на приблизително 26 хиляди светлинни години от Земята.

Кадърът е заснет от телескопа Event Horizon Telescope (EHT), който свързва осем съществуващи радиообсерватории по цялата планета, за да образува един виртуален телескоп с размерите на Земята. Въпреки че самата дупка не се вижда ясно, тъй като не може да излъчва светлина, нажеженият газ, който обикаля около черната дупка, разкрива отличителен белег: тъмна централна област, наречена "сянка", заобиколена от светла пръстеновидна структура. На новата снимка е улавена светлината, пречупена от мощната гравитация на черната дупка, която е 4 милиона пъти по-масивна от Слънцето, информира БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Тва е 1вото творение на маке бре!
  • 2 мистиски жалки жалки

    5 0 Отговор
    това като новина е по-старо от черната дебела дупка на събка
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 G-spod

    2 1 Отговор
    Чврната дупка, винаги дърпа към себе си.
    Що моми станаха известни чрез черната си дупка ;)
  • 5 Именно

    4 0 Отговор
    "Никога досега не е била правена снимка на подобно явление"
    с изключение на снимката на предишната черна дупка, направена по същия проект и същата технология.
    По-различното в случая е, че тази е в нашата галактика, и че само с по-нискочестотни радио вълни, които минават през прахоляка, който виждаме в центъра на галактиката ни.
  • 6 Знайко

    1 0 Отговор
    ...ако двата спирални ръкава на нашата галактика с цялата си маса , се въртят около общ център, логично е в центъра да има същата маса, разбирай гравитация. Само че не е точно гравитация защото галактиката е плоска ,като диск. Тоест най-вероятно е в центъра да има ротиращ се обект. Ако това е черна дупка, която поглъща материя от нашата галактика, би следвало да я изплюва на друго място. Тоест ако в нашата галактика има плювалници на материя, отдругата страна има черна дупка. Много важна тема, която юе обясни структурата и как функционира галактиката. Може даже по този модел да се създадат мини-галактики.
  • 7 Знайко

    1 0 Отговор
    оооо...забравих да кажа за снимката...направо скандална...бих избачкал подобна за 5 минути...може ли това да се представя за върха на науката...нямам думи...ако това ни е топ-а , много сме зле! Извънземните ще ни изпапкат без да се напрягат!