Last news in Fakti

30 Май, 2022 09:15 8 664 14

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

  • сталин-
  • снимки-
  • фотошоп

Тъй като Сталин е знаел стойността на снимките както за историческите архиви, така и за използването им като средство за масово осведомяване, "враговете" му често са изчезвали и от кадрите

Сталин не е имал Photoshop, но това не му е попречило да изтрие следите на враговете си от учебниците по история.

Използвайки инструменти, които днес изглеждат невероятно примитивни, съветските прото-фотошопъри правят така, че "някога известни личности да изчезнат" и създават снимки, представящи Сталин "като единствения истински приятел, другар и наследник на Ленин, водач на болшевишката революция и основател на СССР", пише offnews.bg.

Един ден даден политик може да е бил на почит, а на следващия да е изправен пред разстрел - като враг на народа. В Съветския съюз хората буквално са били изтривани от учебниците по история с помощта на техники за манипулиране на снимки.

След като идва на власт през 1929 г., Сталин обявява война на съветските граждани, които смята за "опетнени" от връзките им с политическите движения преди неговото.

От 1934 г. той унищожава постоянно променящата се група от политически "врагове". Около 750 000 души загиват по време на Голямата чистка, както е известна днес, а повече от един милион души са прогонени в отдалечени райони, за да полагат тежък труд в ГУЛАГ.

По време на чистките много от враговете на Сталин просто изчезват от домовете си. Други са екзекутирани публично - след показни съдебни процеси. И тъй като Сталин е знаел стойността на снимките както за историческите архиви, така и за използването им като средство за масово осведомяване, "враговете" му често са изчезвали и от кадрите.

Тази несръчна занаятчийска работа, една от по-приятните задачи за художествените отдели на издателствата по онова време, изисква сериозна сръчност със скалпела, лепилото, боята и аерографа. По този начин Сталин е нареждал да бъдат "махнати" от историята онези другари, които в крайна сметка смятал за нелоялни (и които обикновено са екзекутирани).

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

Оригиналната снимка от 1924 г. не прикрива много добре кожата на Сталин, покрита с петна, които са резултат от прекарана в детството му едра шарка. Не е изненадващо, че печатната версия на тази снимка, публикувана през 1939 г., когато Сталин е всемогъщ лидер, е сериозно ретуширана - както виждате, кожата му е гладка, косата и мустаците му са копринени.

Николай Ежов, вдясно от Сталин, по-късно е премахнат от тази снимка край Московския канал.

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

Тази снимка е направена през 1926 г. и изобразява Сталин с партийните шефове Николай Антипов, Сергей Киров и Николай Шверник (от ляво на дясно). Един по един всички, с изключение на Сталин, изчезват от снимката.

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

След всички фотоманипулации, правени през годините, Сталин остава сам.

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

Тази историческа снимка показва млади социалисти през 1897 г., преди някои от тях да се издигнат на власт. Ще разпознаете младия Владимир Ленин (в средата) - разбира се, той запазва мястото си. Александър Малченко (стоящ, вляво) не е имал такъв късмет: през 1930 г. е обвинен, че е шпионин, екзекутиран е и е заменен с бяло петно.

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

Ето още един случай на разкрасяване на снимка с допълнителни детайли. През 1920 г. Ленин говори пред тълпа, но четири години по-късно, преди да публикуват снимката, редакторите решават да направят аудиторията му по-голяма - затова използват по-голяма тълпа от друга снимка.

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

Ленин, който след смъртта си през 1924 г. се превръща в нещо като социалистически светец, остава на всички снимки. Но тези, които го заобикалят, често нямат такъв късмет. Тази групова снимка от 1920 г. съдържа толкова много "врагове на народа" (Григорий Зиновиев, Николай Бухарин, Карл Радек - всички разстреляни през 30-те години на ХХ век), че властите я съкращават само до Ленин и пролетарския писател Максим Горки (зад Ленин, с мустаците).

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

На тази снимка от 1920 г. Троцки, с шапка, стои до Ленин, който произнася реч от трибуната. На по-късната версия Троцки не се вижда никъде. Троцки е изгонен от СССР през 1929 г., но продължава политическата си борба срещу Сталин от чужбина, преди да бъде убит през 1940 г.

Как Сталин трие хора от снимките без фотошоп

Въздушната четка на съветската история понякога се изразява в добавяне на аспекти, а не просто в изтриването им. Например тази снимка от демонстрация през 1917 г. не е била сметната за достатъчно революционна от властта: на табелата на магазина вляво пише "Часовници. Златни и сребърни", а текстът върху знамето е нечетлив. Но хей така, малко болшевишка магия по-късно - и на табелата пише "Ще вземеш това, което ти принадлежи, чрез борба", а на знамето - "Долу монархията!".

Известната снимка на съветските войници над Райхстага по време на битката за Берлин, за която по-късно се оказва, че е инсценирана и променена.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогрес

    40 8 Отговор
    Сега не се променят снимките. Променя се направо историята - примерно на ВСВ.
  • 2 Сталин

    20 27 Отговор
    Е гигант!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 3 Отговор
    М дааа!
    ФОТОГАЛЕРИЯ: Как във времената на Сталин хората изчезват - дори от снимките
    ИСТОРИЯ
    ОКТ 04, 2018г. Олег Егоров
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 4 Отговор
    Не знам колко ще остане ком:3 , но да разместиш две снимки в една стара статия и да я подпишеш за своя май си имаше някакъв термин ‼️
  • 5 Стига бе

    25 11 Отговор
    "Около 750 000 души загиват по време на Голямата чистка"
    ,,,
    Чакайте сега, според новия НПО прочит на историята загиналите тогава са десетки милиони?!?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    12 14 Отговор
    Поредната статия без нищо в нея.
    Изтрихте предния ми коментар, а защо?
    Казах ви, ако не искате Пyтин, ще получите Cтaлин и Xрyшчов и ще ви се стъжни хептен.
  • 8 ха ха

    19 3 Отговор
    Ами фалшификациите не са от вчера ...като не е имало фотошоп имало е други способи,даже още от древността се е фалшифицирало.Има доказателства от Древен Египет-периодът на Старото царство около 2700—2400 г. преди Хр.че заличаването името на предходния нелюбим фараон става и с длето и чук .
  • 9 Просто човек

    17 9 Отговор
    Империя на Zлото...
  • 10 Вергина

    12 0 Отговор
    Помислих, че отговорът е прост, примерно: като ги убива. А то било сложна технология, тц, тц, тц...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 1 Отговор
    Добре са ретуширали фотките на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie. Виж в Гугъл.
  • 13 IYI Горд Българин IYI

    3 0 Отговор
    "Всеки проблем си има номер и адрес на местожителство! Няма човек, няма проблем..."
  • 14 ха ха

    2 0 Отговор
    И Сталин грузинец,и Ердоган грузинец....еднакъв манталитен,еднакви похвати.