Last news in Fakti

19 Юни, 2013 12:28 10 883 0

Зад инсулта често се крие бъбречно заболяване

  • инсулта-
  • бъбречно заболяване

Бъбречните заболявания са честа причина за хипертоничните инсулти. Това констатира доц. Емил Кумчев от МБАЛ „Каспела”. По думите на доцента, ако те не се лекуват и диагностицират правилно, после има тежки съдови проблеми. Често обаче пациентите пренебрегват прегледите на бъбреците и това пречи на ранното откриване на заболяването.

„Най-тежките хипертонии са в нефрологията”, твърди още доц. Кумчев.

Бъбречните заболявания при болните от диабет водят до високо кръвно. Затова съветът на специалистите е диабетиците сами да искат преглед на бъбреците. Ако заболяването не се проследи от начален етап, често се стига до диализа.

В МБАЛ „Каспела” се намира единственото частно отделение по „Нефрология” за Южна България. Само в него се лекуват имунни нефрити и се правят по 60 бъбречни биопсии годишно. С подобни заболявания в „Каспела” се лекуват пациенти от градовете от цяла Южна България – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Девин, Смолян, има дори и от района на Бургас и Поморие.

„При нас никога не връщат пациенти и няма ограничение при използването на апаратурата за диагностициране и преглед.”, заяви началникът на отделението д-р Едуард Тилкиян.

„Нефрология”-та в МБАЛ „Каспела” разполага с два диализни апарата и това позволява спешно да се правят диализи 24 часа в денонощието. То е с трето ниво на компетентност и лекува най-сложните бъбречни заболявания. Разполага с 30 легла и в него работят 8 от най-добрите нефролози.

При постъпване в болницата се заплаща еднократно такса от 50 лева и не се взимат никакви други такси. Всяка стая е оборудвана с климатик и с плазмен телевизор, като достъпа до телевизия е 24 часа безплатен. За сравнение при държавните болнцини потребителските такси за седмица престой се равняват на 42 лева, а за телевизията се плаща на всеки час.

При последващи хоспитализации в отделението по „Нефрология” на МБАЛ „Каспела” таксата се намалява на 25 лева и нищо друго не се взима от пациента.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА