Last news in Fakti

27 Октомври, 2022 17:15 2 328 4

Страховитият ритуал на маите от Помуч (ВИДЕО)

  • страховито-
  • ритуал-
  • традиция-
  • почит-
  • мъртвите-
  • маите-
  • помуч

Вижте как те почитат мъртвите

Страховитият ритуал на маите от Помуч (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година маите от мексиканския град Помуч изпълняват страховит ритуал, с който почитат мъртвите си близки и предци.

В тази вековната традиция семействата в Помуч ексхумират роднините си три години след като са починали и преместват тленните им останки в дървени кутии, които оставят на показ на местните гробища.

Венансио Туз Чи, съхранява майската традицията. Всяка година той старателно почиства костите на своя баща и други починали роднини с четка.

Пред “Ройтер” Туз Чи разказа, че е наследил традицията от древните маи, предаде NOVA.

Освен, че почиства костите на своите близки, той прави това и за други починали от общността.

По думите на Туз Чи Денят на мъртвите е празник, с който се почитат предците на маите. Живите се обличат в най-хубавите си дрехи и чакат мъртвите да ги посетят, обясни още той.

Според майските вярвания смъртта е етап в живота, в който мъртвите приемат по-виска и духовна форма.

Маите вярват още, че ако не се полага нужната грижа за тленните останки на мъртвите, техният дух ще се завърне разярен, лутайки се по улиците.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    11 8 Отговор
    Мен по ме интересува укрите завладяха ли Москва

    Коментиран от #3

  • 2 Соваж бейби

    8 1 Отговор
    Тези са друго двайсе, единственото село, упълномощено да ексхумира своите мъртви за празненствата Dia de Muertos в Мексико.Традицията на жителите е да отварят гробовете няколко дни преди празника на мъртвите, за да почистят костите и да сменят дрехите или бельото около скелета на починалия, така че да е подходящ за деня на мъртвите.
    Там вярват че че плачът може да попречи на починалия да почива в мир, жителите когато идват на гробището, предпочитат да си спомнят хубавите моменти, прекарани със семейството и дори да разказват вицове и да се смеят около гробовете.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дидо

    1 0 Отговор
    и ние сме имали такъв обичай гледайте време разделно ще се сетите , явно има истина в една такава практика просто модерните хора са испростели