Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 15:18 1 884 6

Какъв ефект имат върху психиката ни филмите на ужасите

  • филми на ужасите-
  • психика-
  • вреда-
  • илюзия-
  • емоции-
  • страх

Всичко, което трябва да знаем за хорър филмите

Какъв ефект имат върху психиката ни филмите на ужасите - 1
Снимка: Shutterstock

Есента винаги носи едно леко страховито усещане. С намаляването на продължителността на деня, засилващата се атмосфера покрай празника Хелоуин и внезапната поява на нова порция филми на ужасите по кината става непосилно за човек да игнорира това усещане, което просто витае наоколо.

Филмите от жанра на ужасите сякаш разделят публиката на две. Има хора, които обожават този жанр и такива, които никога не биха гледали такъв филм на каквато и да е цена.

Много често хората си пускат филми, за да заспят, но тези на ужасите със сигурност не са сред филмите, които те успиват. Филмите на ужасите оказват влияние на психическото и физическото ни състояние и днес ще разберем точно в какво се изразява това, пише vesti.bg.

Филмите на ужасите боравят с психологични трикове, чрез които създават илюзията на едно постоянно напрежение и дебнеща опасност.

И макар мозъкът ни да осъзнава, че заплахата не е реална, то тялото ни инстинктивно регистрира тези опасности като реални.

„Когато гледате филми на ужасите, сърцето ви препуска и нивата на адреналин се покачва. Съзнанието ви е нащрек, въпреки че вие самите осъзнавате, че се намирате вкъщи или в кино залата и няма реална опасност“, обяснява Сали Уинстън, лицензиран психолог.

Случва се нещо подобно, както когато сме на влакчето в някой увеселителен парк, когато изпитваме страх, макар и да знаем, че сме в безопасност.

Уинстън е на мнението, че няма рискове от гледането на такива филми за онези, които могат да осъзнаят, че става въпрос за илюзия. Само в този случай можем да говорим за „наслада“ от гледането на филми на ужасите.

Разбира се, има някои неща, за които трябва да сте нащрек.

Филмите на ужасите са създадени, за да извикат у нас определени емоции като напрежение, страх, стрес и шок. Това може да предизвика отделянето на хормони в тялото като норадреналин, кортизол и адреналин от автономната нервна система.

Можете да забележите физиологически отговор от страна на тези хормони като разширяване на зениците, ускорен пулс и напрежение в мускулите.

Макар че отделянето на адреналин допринася за цялостното изживяване, то то може да попречи на съня ни.

„Еуфорията след филма за някои не е отпускаща, а енергизираща. Дори и за онези, които харесват такъв тип филми, които активират адреналина, трудностите със съня са реално очакван ефект“, казва д-р Памела Рътлидж.

А здравият сън е изключително важен за психическото и физическото ни здраве.

Проучвания доказват, че лошият режим на сън може да повлияе негативно на начина, по който мозъкът обработва емоциите на следващия ден и може да повиши количеството негативни емоции.

Лошият режим на сън се свързва и с развиването на психически проблеми. Изчислява се, че около 90% от хората, изпитвали депресия, са имали лош режим на сън преди това. Някои изследователи смятат, че нездравословният режим на сън при хора в зряла възраст увеличава риска от смърт от самоубийство.

Според друго проучване пък безсънието в продължение на три или повече дни може да доведе до халюцинации.

Рътлидж отбелязва, че за „чувствителните хора сънят може да бъде нарушен и от навлизането на травмиращи сцени от филми в самия сън“.

Ужасите на екрана доказано могат да предизвикат кошмари, което пък доказано нарушава режима на сън и може да доведе до проблеми със съня.

Ако филмите на ужасите ви държат будни цяла нощ, то може би трябва да преосмислите дали да продължите да гледате такива.

Освен това хора, които страдат от тревожност, са много по-склонни да се повлияят зле от гледането на филм на ужасите.

„Хроничната тревожност повишава чувствителността към предизвикващи стрес стимули, което прави по-стресираните и тревожни хора много по-уязвими“, обяснява д-р Рътлидж.

Уинстън пък напомня, че гледането на сцени на ужаси може да доведе до нежелани натрапчиви чувства и емоции, така че се препоръчва на хора с тревожни разстройства и наклонности да не гледат филми на ужасите.

Въпреки всичко това някои специалисти използват именно филмите на ужасите за лечение на пациенти с някои психически разстройства. Разбира се, това се прави контролирано и под лекарско наблюдение. Не следва сами да прибягвате към подобни методи.

Не бива да забравяме, че има различни поджанрове филми на ужасите и не е изключено някой да ви хареса, а друг не. Важно е да познавате собствените си граници и предпочитания.

И, разбира се, нещо, което важи и за всякакви други екранни произведения, важно е да не прекалявате. Да не „преяждате“ с гледането на филми на ужасите, защото, дори и да са ви приятни, негативните последици могат да се отключат от пренасищането с такъв тип съдържание.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страх ме е

    2 1 Отговор
    на тъмно да отида до тоалетната след такъв филм
  • 2 честен ционист

    1 1 Отговор
    Това днес не са хорър филми, а подигравка. Няма вече хоръри от ранга на
    The Thing (1982), The Fly (1986), Poltergeist (1982), Hellraiser (1987)
  • 3 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Ааа добре ,когато се замисли човек по ужасно и страшно място от живота на планета Земя ,има ли ?Та стигнахме до филмите,това което се случва всеки ден по улиците,вече крадците не се плашат и от спящите хора в домовете ,преди на празна къща влизаха .....Та тези филми са на база истинска история ,някой малко фантастични ама ...и модерните психопати не си поплюват вече няма още такива ужасни филми .
  • 4 не гледам такива

    3 0 Отговор
    Сценаристите на филмите на ужасите дават предимство на злото.🧛🧟👻🤡
  • 5 ФАКТИ

    0 0 Отговор
    Подсъзнанието не прави разлика между илюзия и реалност. За него това са реални преживявания и реални травми. Безсмислена игра с огъня. Немалко хорър актьори свършват в лудницата. Те големите не са наясно, камо ли децата. Пазете ги от излишни глупости.
  • 6 Гост

    1 1 Отговор
    Аз се разтоварвам психически с такива филми.