Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 10:19 1 419 5

Откриха нови доказателства за топенето на ледовете в Гренландия

  • гренландия-
  • топене на ледовете-
  • глобално затопляне-
  • морско равнище-
  • доказателства

Изтъняването на ледената покривка на Гренландия е необратим процес, но би могъл поне да се забави, ако човечеството вземе мерки за овладяване на глобалното затопляне

Откриха нови доказателства за топенето на ледовете в Гренландия - 1
Снимка: Shutterstock

Изтъняването на ледената покривка на Гренландия настъпва все по-навътре в територията на острова от очакваното, което най-вероятно ще покачи морското равнище и ще застраши населението в крайбрежните райони на планетата, съобщи АФП, като цитира резултати от изследване, публикувани в сп. "Нейчър".

Учените досега се концентрират основно върху топенето на ледените шапки. Авторите на новото изследване насочват вниманието си към централните райони на острова, използвайки данни от спътници, джипиес станции и компютърно моделиране, добави БТА.

Резултатите са тревожни - изтъняването на гигантските ледени блокове, покриващи територията на Гренландия, настъпва на 200 км до 300 км от крайбрежието. Данните са за ледения поток на Североизточна Гренландия, който съставя около 12 на сто от ледената покривка на острова, но тенденцията вероятно засяга цялата територия на Гренландия, както и Антарктика, смятат авторите на проучването.

Според тях изтъняването на леда ще доведе до покачване с 13,5 мм до 15,5 мм на морското равнище до края на века.

В доклад миналата година Експертната комисия на ООН прогнозира, че ледената покривка на Гренландия може да допринесе до покачване с до 18 сантиметра на морското равнище до 2100 г. при възможно най-мрачния сценарий за продължаващо отделяне на парникови газове в атмосферата.

Ледената покривка на острова с дебелина два километра съдържа толкова замръзнала прясна вода, че може да повиши морското равнище на планетата с общо над седем метра.

По данни на НАСА основната причина и сега за покачване на морското равнище е топенето на ледовете в Гренландия на фона на факта, че Арктика се затопля по-бързо от която и да е част на света.

Изтъняването на ледената покривка на Гренландия е необратим процес, но би могъл поне да се забави, ако човечеството вземе мерки за овладяване на глобалното затопляне, каза пред АФП Шафкат Абас Кан, ръководител на изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    2 0 Отговор
    Мда...Господ иска да потопи едни луди,които само войни искат да разпалват и са се отвърнали от него.
  • 2 потърпевш

    2 0 Отговор
    потопи е имало преди и ще продължава да има
  • 3 £€¥√

    2 0 Отговор
    до покачване с до 18 сантиметра на морското равнище до 2100 г.
    Е,и? Ако е само толкова,само плашат гаргите
    Аз си мислех че ще кажат 5-10 метра
  • 4 за съжаление

    3 0 Отговор
    За съжаление климатичните промени са една от най-големите измами в историята на този вид. Хората.
  • 5 ЦЦЦ

    1 0 Отговор
    хаха 1.5.сантима до края на века и каде е драмата и кой ще разбере