22 Ноември, 2022 14:29 1 791 2

Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ)

  • тиранозавър-
  • тиранозавър рекс-
  • търг-
  • продажба-
  • автентичност-
  • скелет-
  • хонконг

Не е ясна самоличността на собственика на скелета, който решил да даде експоната под наем на музей

Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Аукционната къща "Кристис" обяви, че анулира спорна продажба на скелет на тиранозавър рекс в Хонконг, предаде АФП. Собственикът е решил да го даде под наем на музей, пояснява БТА.

Скелетът, който е с тегло от 1400 килограма и е наречен "Шен", трябваше да бъде включен в търг в петък. От "Кристис" обаче не посочват нито приблизителна цена за експоната, нито пък самоличността на продавача.

"Собственикът реши да предостави екземпляра под наем на музей", се казва в съобщение на аукционната къща.

Палеонтолози разкритикуваха продажбата, а освен това се появиха и съмнения относно автентичността на скелета.

Шен, който е висок 4,6 метра и дълъг 12 метра, е бил възрастен мъжки екземпляр, живял преди приблизително 67 милиона години. Открит е през 2020 г. в американския щат Монтана.

Според в. "Ню Йорк таймс" в документите за продажба не се посочва ясно, че Шен е частично реконструиран с помощта на реплики на кости от друг динозавър. Все пак са забелязани прилики между черепа на Шен и този на Стан, друг тиранозавър, продаден на търг през 2020 г. от "Кристис" за 31,8 милиона щатски долара.

Собственикът на правата върху интелектуалната собственост на Стан - Институтът за геоложки изследвания "Блек Хилс", разкри, че притежателят на Шен е закупил от него реплики на скелета на динозавъра.

Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ)

Специалисти казват, че изключително рядко се случва скелет на динозавър да бъде открит цял. Тиранозавърът има общо около 380 кости, но според "Кристис" само 80 от тези на Шен са оригинални.

Предложеният за продажба Шен беше наречен "лоша новина за науката" от Стив Брусат, палеонтолог от университета в Единбург, въпреки уверенията на аукционната къща, че целият скелет е бил заснет триизмерно и е предоставено научно изследване.

"Тъжно е, че динозаврите се превръщат в колекционерски играчки за олигархичната класа", оплака се пред АФП Брусат.

Спряха продажбата на скелет на тиранозавър в Хонконг (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Държавно предприятие

    1 0 Отговор
    Мога да купя скелета на прадядо ми!