Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 16:33 6 014 22

Учените смятат, че са разкрили тайната на вечния живот

  • безсмъртие-
  • вечен живот-
  • живот-
  • смърт-
  • животни-
  • омар-
  • медуза

Две животни открехват завесата за безсмъртието и борбата с остаряването

Учените смятат, че са разкрили тайната на вечния живот - 1
Снимки: Shutterstock

Смята се, че омарите отдавна са изучавани от науката. Учените обаче наскоро откриха, че тези десетокраки ракообразни теоретично са безсмъртни, пише „The Big Think“.

Те не остаряват, не губят репродуктивната си функция и апетита си, а са винаги активни и пълни с енергия.

„Именно това, че живота има край, го прави толкова красив“, казва философът Джони Томсън, цитиран от БГНЕС.

От незапомнени времена хората мечтаят за безсмъртие и търсят всевъзможни еликсири или реликви, които да им гарантират вечен живот. Омарите и един вид медуза ни дават известна представа за това как може да изглежда безсмъртието в природата. Еволюцията се бори да разкрие тайните на дълголетието, а философията ни учи, че именно ограничеността на живота го прави особено ценен.

Едно от най-старите запазени литературни произведения в света е "Епосът за Гилгамеш". Лесно е да се изгубим в тази древна творба с всички нейни митични говорещи животни и героични битки, но в основата ѝ е една от най-фундаменталните и универсални идеи на всички времена, а именно търсенето на безсмъртие. Същността на епоса се свежда до това, че Гилгамеш иска да живее вечно.

От поезията на древна Месопотамия до "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", от златната ябълка до философския камък, хората винаги и навсякъде са се опитвали да открият тайната на вечния живот.

И може би тайната на безсмъртието не е толкова неуловима, колкото си мислим. Вместо да търсим свещени реликви или да се обръщаме към научната фантастика, може би трябва да обърнем внимание на животинското царство, за да видим как природата отговаря на този древен въпрос.

Безсмъртни ракообразни

Ако някога се намерите на път да изядете руло от омар, спрете за момент и помислете за това, че може би ядете ключа към вечната младост. За да разберем защо, трябва да разберем как протича процесът на стареене.

С напредването на възрастта няма как да не забележите, че тялото ви започва все повече да „скърца“ и да се сбръчква, че дори простите задачи изискват все повече усилия и че вицовете за махмурлук вече не ви карат да се смеете весело. Телата ни са конструирани така, че с течение на времето започват да отслабват и да се износват. Това износване, т.е. физиологичното стареене, се случва на клетъчно ниво. В определен момент клетките на тялото ни спират да се делят, но остават в него живи и активни. Клетките трябва да се делят, защото по този начин растем и се възстановяваме от наранявания и болести. Например, ако сте били обрязани или сте тренирали на машини с тежести във фитнеса, механизмът на клетъчно делене ви помага да замените увредената тъкан и да се възстановите от нанесените щети. Но с течение на времето клетките спират да се делят. Те продължават да функционират, правейки всичко възможно за нас, но - подобно на хората като цяло - клетките започват да работят по-бавно и да допускат по-често грешки. В резултат на това остаряваме.

Не така стоят нещата с омарите. В нормалния процес на клетъчно делене "щитовете" в краищата на хромозомите, наречени теломери, се смаляват и след всяко следващо клетъчно делене защитават ДНК малко по-слабо. Когато този процес достигне определена точка, клетката навлиза във фаза на физиологично стареене и спира да се дели. Тя не се самоунищожава, а просто продължава да съществува такава, каквато е. В същото време омарите имат специален ензим, наречен теломераза, който помага теломерите на клетките да останат толкова дълги и безупречни, колкото са били винаги. Клетките на омарите никога не навлизат във фазата на физиологично стареене.

Учените смятат, че са разкрили тайната на вечния живот

Природата обаче дава с едната ръка, а с другата отнема. Постоянният растеж на тялото означава, че рано или късно те неизбежно надрастват екзоскелета си. Поради това те трябва постоянно да се отърсват от старите си черупки и да отглеждат нови. Това, разбира се, изисква огромен разход на енергия, а когато омарът достигне определен размер, той просто вече не е в състояние да консумира достатъчно калории, за да израсне нова черупка с размерите на добро имение. С други думи, омарите не умират от старост, а от изтощение (както и от болести, и от ръцете на рибарите).

Медуза, която преобръща цикъла на живота

Макар че омарите все още не са успели да постигнат безсмъртие, ние имаме какво да научим от тях.

Но има още едно животно, което е постигнало по-значителен напредък от омарите, и то е единственото същество, което учените признават за наистина безсмъртно. Това са медузи от вида Turritopsis dohrnii. Това са дребни същества - най-голямата медуза е с размерите на муха - но са усвоили блестящо един интересен трик: те са способни да обръщат жизнения си цикъл.

Учените смятат, че са разкрили тайната на вечния живот

Всичко започва с оплодена яйцеклетка, която се прикрепя към някаква повърхност и започва да расте. На този етап те се разтягат и започват да приличат на всяка друга медуза. В крайна сметка те се отделят от тази повърхност и се превръщат в зрели, напълно развити медузи, готови да се размножават. Дотук всичко изглежда нормално.

Но медузата Turritopsis dohrnii може да прави нещо изненадващо. Когато околната среда стане неблагоприятна - например при недостиг на храна или прекалено агресивна среда - тези медузи могат да се върнат към един от първите етапи на жизнения си цикъл. Като жаба, която се превръща в попова лъжичка, или муха, която се превръща в ларва. Сякаш някой възрастен изведнъж е казал: "Писна ми от тази работа, ипотеката, стресът и тревогите. Ще се превърна отново в бебе." Или сякаш някой старец е решил отново да се превърне в ембрион - за да живее още един живот.

Разбира се, тази мъничка медуза с размер на нокътя на пръста не е точно безсмъртна в смисъла, който ѝ придаваме. Може да бъде смачкана и изядена като всяко друго живо същество. Но способността ѝ да се връща към по-ранни етапи от жизнения си цикъл ѝ позволява да се адаптира по-добре към определени промени в околната среда, което означава, че теоретично може да живее вечно.

Защо искаме да живеем вечно?

Въпреки че търсенето на тайната на вечния живот е старо колкото човечеството, примери за безсмъртие се откриват изключително трудно, дори в толкова разнообразния животински свят. Истината е, че еволюцията не се интересува от това колко години живеем, стига да успеем да живеем достатъчно дълго, за да предадем гените си на потомството и да осигурим на децата си основни грижи. Всичко останало е без значение, а еволюцията не се интересува от ненужното дълголетие.

Далеч по-философският въпрос обаче е защо искаме да живеем вечно?

Всички имаме желание за живот и всички - поне в някакъв момент от живота си - се страхуваме да умрем. Не искаме да оставяме близките си, искаме да довършим започнатите проекти и всички предпочитаме живота, който познаваме, пред един неизследван живот след смъртта. Но смъртта има своя собствена цел. Както твърди немският философ Мартин Хайдегер, смъртта придава смисъл на живота.

Ако пътуването има край, то придобива стойност. Трябва да кажем, че играта е забавна само защото не продължава вечно, всяка игра задължително трябва да свърши, а думата придобива значение само след произнасянето на последната ѝ буква. Философията и религията ни учат от векове: memento mori, или "помни смъртта".

„Именно това, че живота има край, го прави толкова красив“. Ето защо омарите и малките безсмъртни медузи изглеждат направо скучни.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 6 Отговор
    И след СМЪРТА има ПРЕРАЖДАНЕ ДУШАТА е БЕЗСМЪРТНА

    Коментиран от #3

  • 2 Вечният

    10 2 Отговор
    Или поне , много продължителен живот , е възможен . Ако погледнем , епоса на Гилгамеш , шумерския Ной - Утнапищим , му показва растението , което да изяде , за да живее вечно ! В гръцката митология , боговете пият нектар , и ядат амброзия . Египетските богове , ядат светеща прах , от свещенниците делви, за вечен живот ! Тоест , виждаме , че вечният живот , не е даден изначално , а е въпрос на технология . А доколко е вечен , или е много продължителен , не зная ! " Кришна живее три милиарда години , но това е едно мигване , от живота на Вишну..."
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Соваж бейби

    7 2 Отговор
    Сега разбирам защо обичам омари,на златната сватба на свекървата изядох 9 порции, в кухнята свършиха бяха много гости .Изядох и на сина и на мъжо ,от другите неща нищо не кусах.И като цяло морски дарове,стриди,рапани ,големи рапани в Мартиник аааа обожавам .Природата всичко дава ,важното е да го откриеш ,поне да не изглеждаш много стар.Вечен живот имат други па и не ни е нужен ,става сучно .

    Коментиран от #5

  • 5 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Здравейте , приятелко ! Отново ме развеселихме , с вашето фино чувство за хумор . Ето и един лесно изпълним съвет. Сутрин мийте лицето си , с възможно най студената вода , която може да понасяте ! Поддържайте духа си млад , нрава си - весел , а тялото , в движение ! Това ще ви съхрани възможно най дълго , духовно и физически . Готова ли сте , да прочетете още нещо ?

    Коментиран от #12

  • 6 Рошко

    3 2 Отговор
    Идиотите са вечни, мечтите са безплатни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Байрактар"70

    3 1 Отговор
    Много просто!--- щом има старт, има и финал! Защо ни правите на тъпаци?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Здравйте мой фреро по душа, искам да чуя готова съм ,това с водата малко плаши студена вода ненавиждам сутрин/много горещ душ/ , прилагам го само на бромелия или орхидея дъждовна вода в терариума ,но ще опитам лятото ,обещавам.Да ви предложа и аз нещо ,Lambi или Queen Conch, името на кралицата на раковината са го променяли доста пъти в историята.Гигантският охлюв е наричан и Strombus gigas ,раковината е важен символ на Търкс и Кайкос, като е един от трите символа на знамето на Търкс и Кайкос (другите два са бодлив омар и кактус с глава на Туркс). Раковината е била използвана за декорация и като инструменти още от първите известни народи на островите, които вероятно са били хора на езика Taino, които са били установени преди около 1000 години. Раковината, е лесен източник на протеини, е била основна храна,и естествен афродизиак /синьото хапче/задължително се консумира и от мъже .Страхотен деликатес ,а няколко раковини си донесох в къщи и за декор и за терариум.

    Коментиран от #14

  • 13 Ал Бунди

    1 1 Отговор
    Хмммм..аз пък обичам много т.нар.астакомакаронада..висш пилотаж в Средиземноморската кухня... астако е на гръчки омар, лобстер...винаги си поръчвайте когато има в таверните и задължително да са живи..за да не ви прокапе тавана на тоалетната. Толкоз от мен..а колкото до безсмъртието..що се абите не знам...
  • 14 Благодаря

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Ще се опитам да пробвам препоръчаното от вас . Макар морските деликатеси да не са ми по душа , съм дисциплиниран , и ще се справя . Следващото , което ще препоръчам да прочетете , е " Книгата на Енох " ! Предполагам , че ще я намерите във Франция ! Тя ще ви запознае с наблюдателите , имената на тези , които наричаме демони , техните способности , и това , което е било преди нас ! Ще направите връзка , и с предишните познания ! Но , ако решите да продължите, трябва отрано да решите , дали ще бъдете водена от любопитство , и жажда за познания , или ще опитате да приложите на практика наученото ! Това е основата , и то , непълна ! Предстои да ви запозная , с персийски , и арабски мистици , но , стъпка по стъпка !

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Благодаря":

    А това го знам,мъжете имат конфликт с морски дарове ,та както споменах всички порции с омари бяха на мъже ,това не боло храна ,мръвката по хубава ?!Намерих книгата ще я прегледам ,грабна ми внимание ,казавах ви че сте ми брат по душа ,допълвате ме благодаря много.За растенията знам но не всичко ,по някога усешам прилив на енергия и тръпки по гърба ,вибрация когато им се радвам .Някой тероризирам мечтая все още да вкопча бромелия и орхидея в дърветата не само в терариум ми на вън ,адаптирам ги бавно,вече успешно вкопчих папрат имам и много мъх и малки гъбки в някой дупки на ствола .Medinilla magnifica ми е голямата мъка 2 пъти умира ,единственото цвете с което нямам късмет ,връшам и умрели цветя към живот ,често спасявам от магазина изгнили цветя ги водят за боклук ,някой ги вземат заради саксията,аз им давам живот.Та мисля да пресъздам тропическа атмосфера в двора
    имам стая за гости ,надявам се друго да стане дом за Medinilla magnifica голям терариум .
  • 16 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Благодаря":

    И все пак си мисля че ,има хипотеза че Адам и Ева не са съществували .По вярна като че ли е идеята за спасителя /наследника къде е ,кой е ...?!/и тамплиериете ,това което са скрили.Вътрешно в себе си не вярвам на разпятието и Христос ,не е истина ,не е нашият спасител.

    Коментиран от #17

  • 17 Много

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Се извинявам за дългото прекъсване , но бях арестуван от приятелската си компания . Внимавам да не ви заговарям , когато нямам време , за да не го приемете като неуважение , но понякога живият живот ме стабилизира , като ми показва , че не съм толкова значителен ! Относно растенията , те са част от всичко , което е важно за разбиране ! Когато помиришете ухайна роза , настроеението ви цъфти , а при миризма на " Цветето Труп " настроеението става минорнно . Това е добре известно , и експлоатирано , от парфюмеристите . По същия начин , ще ви въздейства красиво звездно небе , или такова , с мрачни оттенъци . Ще поговорим за растенията , и за звездите ! А за морските дарове , сте много права ! Ям и най скъпите черни хайвери , с отвращение . Само за да не обидя домакините ! С неудоволствие , ще ви напусна , но ще се реванширам занапред , защото сте светъл ум , с който ми е много приятно да контактувам . Желая ви здраве и успехи !

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Много":

    Изобщо не се притеснявайте ,това е нормално ,разбирам на всеки се случва .До скоро ,хубава вечер ,приятни емоции ,много споделена любов ,живи и здрави ,до скоро .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 просто човек

    0 0 Отговор
    Никой не се сети че умираме от болести,катастрофи,убийства ,а от старост или пожелание са много малко
  • 22 ганю

    1 0 Отговор
    Животните са съвършени създадени с определена цел
    пазят териториите си и изпълняват функциите си за които са създадени
    нито едно не може да замени друго
    при човека не е така лъже краде,убива за настроение от алчност завист и т.н
    и всичко за 6 дни какъв интелект
    той