Last news in Fakti

7 Декември, 2022 14:57 4 030 10

10 смразяващи кръвта научни експериментa

  • експерименти-
  • наука-
  • учени-
  • ужасяващо-
  • страшно

Учените често се осмеляват да прекрачат границата на допустимото в името на науката, но и почти толкова често тя си остава безвъзвратно погазена

10 смразяващи кръвта научни експериментa - 1
Снимка: Shutterstock

Границата между гениалността и лудостта често се оказва изключително тънка. Историята определено познава примери, и то повече от нагледни, за това, В опитите си да постигнат революционно откритие, което да промени света, някои учени стигат до крайности и провеждат експерименти, които понякога са не само шокиращи и изключително жестоки, но и абсолютно ужасяващи.

В техните очи обаче това не е проблем, тъй като смятат, че всичко е позволено в името на науката. Много съмнителни научни изследвания са извършвани в продължение на десетилетия, докато не се сформират групи по етика, които да ограничат видовете експерименти, които могат да се извършват върху живи индивиди. За щастие областите на биомедицината и психологията са се подобрили значително, що се отнася до видовете експерименти, които могат да се правят върху хора, пише vesti.bg.

Важно е да се отбележи обаче, че нещо толкова абсурдно и нанасящо необратима вреда като лоботомията се е практикувало допреди приблизително 50-ина години. Тази практика оставя черна следа в лечението на менталните заболявания и вече никой не иска да си спомня, че такова нещо е причинявано на хора и рекламирано широко като "лечение".

Запознайте се с някои от най-ужасяващите експерименти в историята:

Електрошокова терапия

Д-р Лаурета Бендер от нюйоркската болница Creedmoor изследва ефектите от електрошоковата терапия върху деца през 60-те години на миналия век. Тя вярва, че може да се използва за лечение на социални проблеми и ранни признаци на шизофрения. В крайна сметка тя прилага терапията на над 100 деца, преди да бъде принудена да спре.

Премахване на части от тялото за лечение на лудост

Д-р Хенри Котън, лекар в щатската лудница в Ню Джърси в САЩ, вярва, че болните вътрешни органи причиняват лудост. През 1907 г., без първо да получи съгласието на пациентите си, лекарят извлича различни части от тялото, включително зъби и черва, за да ги изследва. Много от неговите пациенти в крайна сметка умират от операциите, които д-р Котън приписва на „психоза в краен стадий“, според The New York Times.

Експеримент за смяна на пола

Психологът и експерт по сексуално поведение д-р Джон Уилям Мъни има теория, че полът се придобива, а не е вроден. Той извършва операция за промяна на пола на момченце. Лекарят убедил родителите му да го отгледат като момиче, но експериментът се провалил, когато детето се идентифицирало като мъж, а не като жена.

Експериментите на римския император

През Средновековието императорът на Свещената римска империя Фредерик II е бил известен с провеждането на варварски социални експерименти по време на управлението си. В един експеримент той се опитва да разбере дали хората имат „свой“ език, като изолира новородените бебета и не им позволява да имат никакво социално взаимодействие. Вместо да развият език, те стават диваци и умират в ужасяващи условия.

Случаят Ема Екщайн

През 1890 г., бащата на психоанализата, д-р Зигмунд Фройд, решава да лекува своята пациентка Ема Екщайн за това, което определя като истерия. Той вярва, че може да я излекува, като обгори носа ѝ и кара своя приятел-хирург Вилхелм Флайс да извърши операцията. В крайна сметка тя развива множество инфекции и остава обезобразена завинаги.

Мишка с човешки мозък

В Института за биологични изследвания в Калифорния, Съединените щати, изследователи са отгледали човешки мозъчни клетки от стволови клетки, инжектирани в мишки. Установено е, че човешките мозъчни клетки успешно се интегрират в развиващата се нервна система на новородени мишки, проправяйки пътя за бъдещи проучвания върху нови фармацевтични терапии за невродегенеративни заболявания. Като при много подобни експерименти е редно да зададем въпроса колко етично е това.

Паякообразна коза

В държавния университет на Юта, САЩ, учени са създали генетично модифицирани кози, които могат да произвеждат мляко, съдържащо протеините, намиращи се в коприната на паяка. Тъй като паякообразната коприна е няколко пъти по-здрава от стоманата, надеждата била, че тези нови хибриди "паякокози" ще могат да произведат коприна, която по-късно ще бъде превърната в биостоманени полимери и произведена в неща като изкуствени връзки и сухожилия.

Маймунска депресия

Психологът Хари Харлоу е добре известен с експериментите си върху маймуни в началото на 20 век. Един експеримент включва отделяне на бебета маймуни от техните майки, за да се изследва клиничната депресия. След като ги отделя от майките си, Харлоу поставя маймуните в пълна изолация за 10 седмици. Маймунките стават психично болни само след няколко дни и Харлоу така и не успява да ги излекува.

Експериментът със сифилис

В Тускиджи, Алабама, Съединените щати, няколкостотин афро-американски мъже фермери, които са се заразили със сифилис, са били подложени на изследване на лекарство, за което им е казано, че ще излекува болестта им. Въпреки това, дори след като е установено, че пеницилинът лекува болестта, учените отказват на мъжете лечение, тъй като искат да наблюдават естественото развитие на болестта. До края на експеримента много от мъжете са починали от самата болест или свързаните с нея усложнения. Разгласяването на събитието довежда до промени в законите за съгласие за научни експерименти в САЩ.

Елемент 731

По време на Втората световна война японската армия извършва химически и биологични бойни експерименти върху китайски, корейски и монголски местни жители. Експериментите включват тестване на живи оръжия, атаки с бактериална война, принудителна бременност и дисекция на живи хора, извършени без анестезия. Генерал от американската армия Дъглас Макартър помилва японските лекари, участващи в тези военни престъпления, като каза, че те помагат на Америка в изследванията на биологичната война.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    36 9 Отговор
    Преди ги правеха в Украйна ,сега във ВМА.
  • 2 Пояснете че тези нечовешки идеи са

    29 4 Отговор
    Основно в главите на така нарекли те се демократични народи
  • 3 Галина Колева,

    19 2 Отговор
    Ужасяващо и не човешко!
  • 4 Гост

    12 10 Отговор
    Само американски учени и за цвят малко японци. А, какво ли са правели в Съветския съюз?
  • 5 Не елемент

    11 2 Отговор
    А отряд 731, добре че руснаците са дали някакви гласност относно този отряд, че и от другите държави започнали все по нещо да пишат за този отряд с нечовешки експерименти върху живи и здрави хора.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вижте пагоните

    3 1 Отговор
    МВР-ДАТО и ДАНС правят подобни експерименти със здрави хора!
    Убиват психика бъркат в мозъка!
  • 9 ти да видиш сега какво е

    0 1 Отговор
    Ако гледате СNN. Това е нечовешко.

    Коментиран от #10

  • 10 или пък

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ти да видиш сега какво е":

    Вълната от дойчланд