Last news in Fakti

21 Декември, 2022 14:59 19 899 38

Лесен начин да разберем дали ракията от магазина е истинска

  • ракия-
  • домашна ракия-
  • купешка ракия-
  • проверка-
  • тест

За този тест ви е нужен малко прах за пране

Лесен начин да разберем дали ракията от магазина е истинска - 1
Снимка: Shutterstock

Както знаем добре по нашите географски ширини, ракията е напитка с високо съдържание на алкохол (60-70%) и се произвежда чрез процеса на дестилация на младо вино, произведено от различни видове плодове. У нас най-често се произвежда от грозде, като след него следват плодове като кайсии, сливи и др. Особено полезно е малко количество ракия да се пие сутрин преди ядене, защото подобрява храносмилането, информира порталът "Здраве и култура".

Ако редовно купувате ракия от един и същ производител, но не сте сигурни дали е 100% истинска, има лесен и бърз начин за проверка.

Напълнете 1 чашка ракия и в нея добавете 1 супена лъжица прах за пране. Оставете чашката с ракия да престои 10-15 минути и вижте резултата.

Ако ракията е сменила цвета си и е започнала да придобива червеникав оттенък, който с времето все повече потъмнява, тогава ракията е изкуствена. Това означава, че в нея има добавки като спирт и вода.

Ако цветът на ракията остане същият и изобщо не е променен, тогава можете да бъдете сигурни, че тя е 100% качествена без никакви добавки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    48 7 Отговор
    50градуса е ,а най добрата е 48градуса.70градуса не е за пиене!
  • 4 Наистина е лесно

    57 7 Отговор
    Като знаеш, че купешкото винаги е боядисан спирт с есенция.
  • 5 един

    27 6 Отговор
    Един прост съвет от мен,домашна ракия в която има сложено повече захар мирише на спирт!
  • 6 :))

    48 3 Отговор
    "...Особено полезно е малко количество ракия да се пие сутрин преди ядене,..."
    .....Колко малко? 250мл. ?

    Коментиран от #23, #26

  • 7 Махмуд

    57 8 Отговор
    Всичката храна и напитки, които се приготвят за масова употреба са пълни с ГМО, Е- та и всякакви боклуци.
    Истината е в домашната храна и напитки.
  • 8 гарчо

    29 6 Отговор
    Топ идиоти.
  • 9 Тома

    30 7 Отговор
    Цар киро беше казал спирт и есенции.Че това е купешката ракия
  • 10 Чичо Тони

    37 3 Отговор
    А може ли само с една-две капки? Цяла чашка ми се вижда множко.
  • 11 Мнение

    40 2 Отговор
    Аз моята я правя на 43,44 градуса правя си я за мен не продавам и след като е изтекла от казана е общо 63 на кажем сипва вода за да стане 43 няма кой да продаде ракия 60 градуса това са измишльотини
  • 12 алхимик

    34 6 Отговор
    Ако ракията започне да променя цвета си,това означава само ,че в нея има прах за пране.
    Само на химията не бяхте разказали играта ,ама и нея почнахте.
  • 13 🍸🍸🍸

    42 6 Отговор
    Какъв препарат на прах или течен?
    Не си хабете ракията за да разберете, че в магазина истинска ракия не се продава 😉
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мишел

    31 10 Отговор
    Зърненият ректифициран етилов спирт за хранителни цели е най-чист и почти няма опасни примеси(0,2%)
    Уискито е дестилиран зърнен спирт с 1- 2% примеси от до 10-30различни етери, естери и други вещества , които му предават вкус и аромат. Част от тях са отровни или канцерогенни, но са в малки количества.
    Купешката ракия от плодове или грозде е ректифициран спирт с до 4 %примеси- 300до 800различни вещества. Плодовата е с метилов алкохол до 2%.
    Домашната ракия е с най много примеси, често 10% и повече, в метилов алкохол, често над 4% , с висши алкохоли за махмурлук и главоболие. Вкусна е, но води до цироза.

    Коментиран от #19, #20, #22, #25, #37

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    35 3 Отговор
    "Както знаем добре по нашите географски ширини, ракията е напитка с високо съдържание на алкохол (60-70%) и се произвежда чрез процеса на дестилация на младо вино, произведено от различни видове плодове."
    Освен "географски ширини"
    нищо друго вярно не видях ‼️
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    Както знаем добре по нашите географски ширини,
    ракията е напитка с високо съдържание на алкохол
    40-50 ГРАДУСА
    и се произвежда чрез процеса на дестилация .....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така е

    12 17 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Домашнярката е най- опасна. Отиваш на гости и не знаеш ,,вкусната,, ракия на домакините кви отрови има!

    Коментиран от #21

  • 20 123

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Мишел, като ти гледам никнейма и чета научният труд, вероятно си от другият бряг !!!
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Така е":

    Като ми четеш мислите,как мислиш каква ракия пека????това не е ракия това е еликсир!

    Коментиран от #34

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Някой ракиджии преди да изпекат джибрите слагат спирт ..Други като правят преварка също слагат Спирт за да вдигнат рандемана и да излезе повече ракия.Лошите алкохоли са в най високият градус и в най ниският градус.Тази ракия има различни метилови алкохоли и не е редно да се използва дори за компреси.НО!!!Събира се в отделен съд и при следващо печене може да се сложи в джибрите или преварката.това всеки го знае ,но го пиша за книжния плъх-мишел!
  • 23 Ценител

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от ":))":

    250 гр. ? Малко ми се вижда
  • 24 Мераклия ракиджия

    20 3 Отговор
    Винаги двоен препек. Срезана лула с буркан обиращ някой вредни изпарения. За подсилващ аромат домашни плодове-придават и цвят. Градус около 45. Никога не те боли глава. Не ти тегне на очите! Само не говорете глупости, че купешката ракия е по добра! На здраве!
  • 25 ракията ком

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    мишелинчо има един сайт ракията.ком та вземи малко да се поровиш там и да се научиш как се пече ракия.двойна, тройна,петорна дестилация. колкото повече дестилации се правят, толкова повече пада аромата. варенето на алкохол и ракия е цяла наука. при 64 градуса на преварката започва изпарението на метиловия алкохол.

    Коментиран от #27

  • 26 Слънчев ангел

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от ":))":

    Тое ясно колко малко--50 мл ! За алкохолиците , и 250 мл е малко !
  • 27 Ли облиза ми газети, не е оригинално ,

    6 6 Отговор

    До коментар #25 от "ракията ком":

    Ракията е вредна, обаче е по -вредно да лъжеш хората. Алхоколиците пред блока пият спирт, и ги чакат да умрат! Живеят до много, на село ракиджиите-алкохолици умират на 25% по -млади. Домашната ракия има много вредни вещества. Им
  • 28 морския

    7 2 Отговор
    От 50 години варя ракия и пия на ден минимум 250 грама. Добре дошли!

    Коментиран от #29, #31

  • 29 редник

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "морския":

    "От 50 години варя ракия и пия на ден минимум 250 грама."

    Хм, морския - осолен и спиртосан...
    Тежък живот е това... ;-)
  • 30 Руснаков

    2 1 Отговор
    ....и тогава спокойно може да изпиете...чашката...
  • 31 Айде де

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "морския":

    МИ ТО ЕДИН ТОН РАКИЯ БЕ. МНОГО"ПЛОД" СЪБИРАШ.
  • 32 Съдията Дред

    4 1 Отговор
    70 градуса става само за разтривки
  • 33 А ОТКЪДЕ ПРАХ КОЙТО НЕ Е МЕНТЕ ?

    6 0 Отговор
    ............................................... ПЪК И ВЪВ ВСЯКА РАКИЯ СЕ ДОБАВЯ ВОДА ЗА ДА СЕ СВАЛИ ГРАДУСА ! ДОРИ И РАКИЯ НЕ ЗНАЕТЕ КАК СЕ ПРАВИ !
  • 34 Така е може би

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Трябва да я дегустираме!
  • 35 Един от морето

    1 0 Отговор
    Ако някой иска да види как се вари ракия да отиде във Винпром Поморие и да помоли или да си плати за да види. ЩЕ ВИДИ НО ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН. Още след демокрацията казаните ги няма,, сигурно и другаде е тъка но за тук знам,, Та спирт от Молдова, вода и есенция(две капки и кеф то мускатова, перла и др,) За да правят есенция изкопуват от частници истинска ракия Най добрата ракия е тази която ти сам си сложил материала, сам си я варил, сам си я съхранявал във абсолютно чисти съдове, сам си я пробвал и изчистил от метила а за тези 50. 70 градуса май този дето пише май никога не е пил добра ракия. Ракията се разрежда със дистилирана вода до 45 градуса след като престои тя пада до43, 42 градуса И ЗАПОМНИ ЛИМОНАДЕНИЯТ ДЖО РАКИЯ НЕ СЕ МЕШИ. ИМА ГРОЗДОВА, СЛИВОВА И ПЛОДОВА
  • 36 Няма истиска ракия от магазина

    3 0 Отговор
    ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРАВЯТ СПИРТ!!!!
    И от него вече могат да ти направят ракия,уйски водка или каквото искаш!Ракията се прави в домашни казани+
  • 37 Камен Павлов

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    Браво! Реален и полезен коментар на специалист. Помислете над това!
  • 38 Пийте водка

    0 0 Отговор
    Много по-безопасно е.