Както знаем добре по нашите географски ширини, ракията е напитка с високо съдържание на алкохол (60-70%) и се произвежда чрез процеса на дестилация на младо вино, произведено от различни видове плодове. У нас най-често се произвежда от грозде, като след него следват плодове като кайсии, сливи и др. Особено полезно е малко количество ракия да се пие сутрин преди ядене, защото подобрява храносмилането, информира порталът "Здраве и култура".
Ако редовно купувате ракия от един и същ производител, но не сте сигурни дали е 100% истинска, има лесен и бърз начин за проверка.
Напълнете 1 чашка ракия и в нея добавете 1 супена лъжица прах за пране. Оставете чашката с ракия да престои 10-15 минути и вижте резултата.
Ако ракията е сменила цвета си и е започнала да придобива червеникав оттенък, който с времето все повече потъмнява, тогава ракията е изкуствена. Това означава, че в нея има добавки като спирт и вода.
Ако цветът на ракията остане същият и изобщо не е променен, тогава можете да бъдете сигурни, че тя е 100% качествена без никакви добавки.
21 Декември, 2022 14:59 17 617 38
Лесен начин да разберем дали ракията от магазина е истинска
За този тест ви е нужен малко прах за пране

Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 56 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
15:03 21.12.2022
4 Наистина е лесно
15:03 21.12.2022
5 един
15:05 21.12.2022
6 :))
.....Колко малко? 250мл. ?
Коментиран от #23, #26
15:05 21.12.2022
7 Махмуд
Истината е в домашната храна и напитки.
15:19 21.12.2022
8 гарчо
15:20 21.12.2022
9 Тома
15:23 21.12.2022
10 Чичо Тони
15:51 21.12.2022
11 Мнение
15:58 21.12.2022
12 алхимик
Само на химията не бяхте разказали играта ,ама и нея почнахте.
16:02 21.12.2022
13 🍸🍸🍸
Не си хабете ракията за да разберете, че в магазина истинска ракия не се продава 😉
16:03 21.12.2022
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Мишел
Уискито е дестилиран зърнен спирт с 1- 2% примеси от до 10-30различни етери, естери и други вещества , които му предават вкус и аромат. Част от тях са отровни или канцерогенни, но са в малки количества.
Купешката ракия от плодове или грозде е ректифициран спирт с до 4 %примеси- 300до 800различни вещества. Плодовата е с метилов алкохол до 2%.
Домашната ракия е с най много примеси, често 10% и повече, в метилов алкохол, често над 4% , с висши алкохоли за махмурлук и главоболие. Вкусна е, но води до цироза.
Коментиран от #19, #20, #22, #25, #37
16:13 21.12.2022
16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
Освен "географски ширини"
нищо друго вярно не видях ‼️
16:18 21.12.2022
17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
ракията е напитка с високо съдържание на алкохол
40-50 ГРАДУСА
и се произвежда чрез процеса на дестилация .....
16:20 21.12.2022
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Така е
До коментар #15 от "Мишел":
Домашнярката е най- опасна. Отиваш на гости и не знаеш ,,вкусната,, ракия на домакините кви отрови има!Коментиран от #21
18:50 21.12.2022
20 123
До коментар #15 от "Мишел":
Мишел, като ти гледам никнейма и чета научният труд, вероятно си от другият бряг !!!19:43 21.12.2022
21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #19 от "Така е":
Като ми четеш мислите,как мислиш каква ракия пека????това не е ракия това е еликсир!Коментиран от #34
19:45 21.12.2022
22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #15 от "Мишел":
Някой ракиджии преди да изпекат джибрите слагат спирт ..Други като правят преварка също слагат Спирт за да вдигнат рандемана и да излезе повече ракия.Лошите алкохоли са в най високият градус и в най ниският градус.Тази ракия има различни метилови алкохоли и не е редно да се използва дори за компреси.НО!!!Събира се в отделен съд и при следващо печене може да се сложи в джибрите или преварката.това всеки го знае ,но го пиша за книжния плъх-мишел!19:53 21.12.2022
23 Ценител
До коментар #6 от ":))":
250 гр. ? Малко ми се вижда21:14 21.12.2022
24 Мераклия ракиджия
22:03 21.12.2022
25 ракията ком
До коментар #15 от "Мишел":
мишелинчо има един сайт ракията.ком та вземи малко да се поровиш там и да се научиш как се пече ракия.двойна, тройна,петорна дестилация. колкото повече дестилации се правят, толкова повече пада аромата. варенето на алкохол и ракия е цяла наука. при 64 градуса на преварката започва изпарението на метиловия алкохол.Коментиран от #27
22:39 21.12.2022
26 Слънчев ангел
До коментар #6 от ":))":
Тое ясно колко малко--50 мл ! За алкохолиците , и 250 мл е малко !23:32 21.12.2022
27 Ли облиза ми газети, не е оригинално ,
До коментар #25 от "ракията ком":
Ракията е вредна, обаче е по -вредно да лъжеш хората. Алхоколиците пред блока пият спирт, и ги чакат да умрат! Живеят до много, на село ракиджиите-алкохолици умират на 25% по -млади. Домашната ракия има много вредни вещества. Им01:29 22.12.2022
28 морския
Коментиран от #29, #31
12:07 22.12.2022
29 редник
До коментар #28 от "морския":
"От 50 години варя ракия и пия на ден минимум 250 грама."Хм, морския - осолен и спиртосан...
Тежък живот е това... ;-)
12:29 22.12.2022
30 Руснаков
14:01 22.12.2022
31 Айде де
До коментар #28 от "морския":
МИ ТО ЕДИН ТОН РАКИЯ БЕ. МНОГО"ПЛОД" СЪБИРАШ.14:04 22.12.2022
32 Съдията Дред
14:23 22.12.2022
33 А ОТКЪДЕ ПРАХ КОЙТО НЕ Е МЕНТЕ ?
14:34 22.12.2022
34 Така е може би
До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Трябва да я дегустираме!15:55 22.12.2022
35 Един от морето
18:58 22.12.2022
36 Няма истиска ракия от магазина
И от него вече могат да ти направят ракия,уйски водка или каквото искаш!Ракията се прави в домашни казани+
23:59 22.12.2022
37 Камен Павлов
До коментар #15 от "Мишел":
Браво! Реален и полезен коментар на специалист. Помислете над това!01:18 24.12.2022
38 Пийте водка
23:30 22.01.2023