Last news in Fakti

13 Януари, 2023 13:56 3 874 13

Откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

  • редкоземни метали-
  • метал-
  • минерал-
  • екология

Находището е ключово за прехода към по-екологичен начин на живот

Откриха най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Най-голямото известно находище на редкоземни елементи в Европа - ключови за производството на електрически автомобили - е открито в далечния север на Швеция, съобщи шведската минна компания LKAB. LKAB заяви, че новото находище, открито в непосредствена близост до мина за желязна руда, съдържа повече от един милион тона редкоземни оксиди, пише БГНЕС.

"Това е най-голямото известно находище на редкоземни елементи в нашата част на света и то може да се превърне в значителен градивен елемент за производството на критични суровини, които са абсолютно необходими за осъществяване на екологичния преход", заяви в изявление главният изпълнителен директор на LKAB Ян Мостром.

"Изправени сме пред проблем с доставките. Без мини не може да има електрически превозни средства", добави Мострьом.

Пълният размер на находището все още не е установен. Мострьом заяви, че вероятно "ще са необходими няколко години, за да се проучи находището и условията за рентабилен и устойчив добив".

Запитан кога действително ще може да се започне добивът от находището, Мострьом заяви на пресконференцията, че това зависи от колко бързо ще бъдат осигурени разрешителните. Но въз основа на натрупания опит това вероятно ще стане след "10 до 15 години", каза той.

Находката беше представена по време на посещението на делегация от Европейската комисия в Швеция, която пое ротационното председателство на ЕС в началото на годината. Шведският министър на енергетиката Еба Буш отбеляза, че "нуждата от минерали" е голяма, защото ЕС се стреми да премине към производство без изкопаеми горива.

Европейският съюз се съгласи до 2035 г. постепенно да преустанови производството на нови превозни средства, отделящи емисии на CO2, с което на практика ще забрани автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

"Електрификацията, самодостатъчността и независимостта на ЕС от Русия и Китай ще започнат още в мината", каза Буш. Политиците трябва да осигурят на промишлеността необходимите условия, "за да премине към екологично производство без изкопаеми горива", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 село

    22 16 Отговор
    Поредната приказка за Нероден Петко. На това комшиите му викат Кьорфишек.
  • 2 УжасТ

    19 21 Отговор
    Сега и там ще се появят шведски "нацисти" и репресирани руски малцинства, които имат нужда от "освбождаване".
  • 3 Ами да

    24 11 Отговор
    Още не са го проучили, трябват им години за това, ама е най голЕмото !? :))

    Коментиран от #4

  • 4 Модерен

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ами да":

    Вече сме в 21 век. Те ги намират и анализират без да се налага да влизат в галерии на 1000 метра под земята с кирка и запалена свещ на каската.

    Коментиран от #5

  • 5 Преди това

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Модерен":

    Докато стигнат до галериите първо ползват геофизични методи, после сондажи и последно са галериите. Какви 1000 метра дълбочина те гонят!?:))
    В проучването такива галерии няма. Рядкост са даже и при експлоатацията! Закрепи си хубаво свеща на каската и чети как става. Това с проучване от космоса го могат такива като теб само ! :))
  • 6 пешо

    13 11 Отговор
    най голямото е в русия

    Коментиран от #11

  • 7 Голем смех

    14 12 Отговор
    Не може да е верно! Всички ценни изкопаеми се намират в мускувията! Примерно мумията на Ленин...
  • 8 Бай-Дънко

    13 7 Отговор
    Швеците да се стягат, следва Натю, еврозона и щавене по пълнапрограма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТИА

    9 5 Отговор
    Аз искам електромобил сега. Няма кой да ви чака 15 години, да започнете да копаете.
  • 11 ВЯРНО

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Най-голямото джудже е в Русия.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 На Мойсей ...................

    4 0 Отговор
    Какво се случва на остров Кипър - гръцката част. Властите там са заявили следното. Даваш си за скрап автомобила с ДВГ, и държавата ти превежда 8000 Евро . Заявяваш желанието си да закупиш електромобил , и държавата ти дава още 10 000 Евро - безвъзмездно . Изскачаш с едни 18 000 Евро в джоба , за които не си орал , нито копал . У нас кога??????