25 Януари, 2023 12:31 2 201 12

Откриха стенописи на 700 години и най-старата датирана греда в църква в Румъния

  • църква-
  • румъния-
  • стенопис-
  • история

Дървената греда е на близо 1000 години

Откриха стенописи на 700 години и най-старата датирана греда в църква в Румъния - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Стенописи на 700 години и дървена напречна греда от 1319 г., считана за най-старата в Румъния, бяха открити в реставрирана църква във Вищя, окръг Клуж, съобщава БТА.

„Реставрираната църква във Вищя е построена между XIII и XV век. Под сегашната църква е открита по-стара ротонда. Стенописите в кораба и арката на църквата са от два различни периода, но и двата са направени между XIII и XIV век. Досега са извършeни дейности по отстраняване и консервация“, каза реставраторът Кис Лоран пред Аджерпрес.

Също така е открита дървена напречна греда, която е може би най-старата датирана в Румъния от 1319-20 г.

„При арката изрисувания слой е бил в контакт с гредата, поддържаща касетирания таван, което показва, че гредата предшества изографисването. Извършен е дендрохронологичен анализ на гредата и дървения материал на рамката, от който стана ясно, че тя е била изсечена през 1319-1320 г. Така в кораба на реформираната църква във Вищя имаме работа с може би най-старата датирана греда на територията на Румъния“, каза Кис Лоранд.

Консервацията и реставрацията са направени от „Имаго Питка“ (Imago Picta), изследването на историята на изкуството от д-р Атила Вайс, а дендрохронологичните анализи – от „Анно Домини“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и стенописите

    32 0 Отговор
    са на БЪЛГАРСКИ

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Госあ

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "и стенописите":

    Йес, точно това щях да напиша. Но, какво от това. България е разпродадена от продажници.
  • 3 И нашите русофилски историци

    23 0 Отговор
    не смеят да кажат, че тези надписи в Румъния са на чист български език. Който не вярва да прочете грамотите на Мирчо Стари и други румънски князе, назначавани от българските царе !

    Коментиран от #9

  • 4 Ако не са на старобългарски

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "и стенописите":

    то са на българска руническа писменост, сиреч древнобългарски, онази наследена от Дунавската цивилизация. Туй го знаят и малките деца вече, само нашите историчета и преподаватели са си забили главата в пясъка като щрауси!
  • 5 Фхип

    4 2 Отговор
    Че са на български - ок.
    Но защо ромъните минават на латиница?
    За да се дистанцират, ама не от нас?!

    Коментиран от #6

  • 6 Румънците

    1 18 Отговор

    До коментар #5 от "Фхип":

    Румънците минаха на латиница, защото са латинци като италианците, французите, испанците, но вашият тесен ум мисли само като русофил

    Коментиран от #10

  • 7 1234

    1 8 Отговор
    Румънците са най-хитрият народ в Източна Европа в добрия смисъл на думата, измамиха и българите и унгарците, украинците скоро ще ги последват, освен това си връщат Молдова, има какво да учим от тях, но те са латинци
  • 8 Гост

    10 0 Отговор
    И на каквъв език или писменост са намерените стенописи? Защо това не се казва?
  • 9 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "И нашите русофилски историци":

    При русофилските историци учеше, че България е дала писменост на славянските нации. При русофобските историци учиш, че азбуката ни била взаимствана от гръцката. Оправи си понятията за фоби и фили, преди да правиш заключения.

    Коментиран от #11

  • 10 ПРИПОМНЯНЕ

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румънците":

    Пo-тoчнo, прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo прoмeнят и рeчницитe, изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???

    Коментиран от #12

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „РУСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК НА СТАРОСЛАВЯНСКИ” според "брат,ушките" от РАН....
    Реймско евангелие е написано на старобългарски език, поне първата му част, която е кирилският текст от евангелието. Това е научно доказан факт, докато за глаголическия има различни хипотези. И той обаче май е преписан от по-стар български оригинал, както смятат повечето специалисти.
  • 12 Наблюдаващ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Мисля, че тази реформа беше след 1900г.