2 Февруари, 2023 11:15 1 666 3

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха язидско село в северозападен Ирак (СНИМКИ)

  • анджелина джоли-
  • надя мурад-
  • язидско население-
  • геноцид-
  • ислямска държава

Кочо е родното село на Мурад, където през август 2014 г. терористи от ИД убиват майката й

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха язидско село в северозападен Ирак (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха в сряда язидско село в северозападен Ирак, предаде ТАСС, цитирайки багдадския портал „Шафак нюз“.

Американската актриса, придружена от носителката на Нобелова награда за мир за 2018 г. и видна активистка за правата на човека бяха на визита в село Кочо в района на Синджар, провинция Нинава.

През 2014 г. бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) извършиха геноцид срещу местното язидско население, припомня БТА.

Джоли и Мурад са се срещнали със селяните и са посетили местното гробище, където са погребани язидите, убити от ислямските терористи.

Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в Ирак. То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма. През 2014 г. банди на „Ислямска държава“ нахлуха в планинския район Синджар, където компактно живеят язидите и извършиха брутални репресии срещу тях.

През юни 2016 г. комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека в Сирия заключи, че ИД е виновна за извършване на актове на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу язидската общност.

Кочо е родното село на Надя Мурад. През август 2014 г. терористи от ИД убиват майката на Надя и петима нейни братя, а самата тя и сестрите ѝ са отведени в град Мосул и превърнати в сексуални робини. Надя успява да избяга и стига до един от бежанските лагери в Киркук. По-късно тя, заедно с други бежанци, се озовава в Германия, където живее сега.

През септември 2016 г. Мурад става посланик на добра воля за Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). На 5 октомври 2018 г. тя беше удостоена с Нобелова награда за мир „за усилията ѝ да сложи край на използването на сексуалното насилие като оръжие за война и въоръжени конфликти“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вазле

    2 0 Отговор
    Само дядовци и млади биволчета са ми в акъла
  • 2 Вазле

    2 0 Отговор
    Мечтата ми е с дядо на 89 години милиардер на планина или море да му пипам висналите ....
  • 3 ГорКата

    5 0 Отговор
    Горката акртиса, всякакви глупави каузи и слагат, показва на жените как е хубаво да си отрежат органите за отглеждане на деца .... за да не им станело нещо, после показва трагедии на други хора - токсични каузи само поема, то и живота и затова не е и от най-леките. Но така е когато нямаш мозък и разиташ на импресариото да ти ръководи живота ... живееш го на автопилот сбъдвайки "американската мечта" ... разведена, без органи и членуваща във всякакви безсмилени НПО-та.