Last news in Fakti

28 Август, 2013 11:11 2 650 0

10 съвета за щастлив брак

  • брак-
  • съвети-
  • щастлив брак-
  • семеен живот

Как лесно да запазим щастието и стабилността в брака си

Обвързани ли сте? Женени, омъжени, сгодени, със сериозна връзка или тепърва навлизате в интимни отношения с някого? Какъвто и да е случаят ви все някога през главата ви е минавала мисълта за брак, а може би не? Ако все пак вече сте били прилъгани да направите тази важна стъпка или я планирате добре е да знаете някои неща, за да запазите хармонията и щастието във вашите отношения с партньора ви.

За да имате наистина добър брак, трябва да работите по него. Ето някои съвета, които можете да следвате, за да изградите един стабилен и щастлив брачен живот.

1. Наблюдавайте вашите взаимоотношения.
За да запазите брака си стабилен, едно от основните правила е да не флиртувате много-много с членовете на противоположния пол. Ако го направите, има опасност в съзнанието ви тези хора да започнат да изглеждат като алтернативи в случай, че бракът ви не се получи. Това ще отслаби вашата решителност за брачен живот. В края на краищата, защо сте работили толкова много, когато имате път за бягство? Също така, тези видове близки отношения могат да накара вашия партньор да се чувства застрашен.

2. Съсредоточавайте цялото си внимание.
Слушайте своя съпруг/а, когато той или тя ви говори. Това е знак за уважение. Опитайте се да дадете на него или на нея цялото си внимание. Също така, кимайте в съгласие от време на време, това показва на партньора ви, че слушате. Ако вашата половинка ви говори, докато вършите нещо важно, кажете й и предложете време, когато ще бъдете в състояние да отделите цялото си внимание на това, което иска да ви каже.

3. Споделяйте приятните занимания.
Правете разни забавни неща заедно. Спортувайте, направете си приятна разходка или нещо друго, което и на двама ви е приятно. Такива дейности засилват връзката и правят по-лесно и за двамата преодоляването на тежките времена, които идват във всеки брак.

4. Поучете се от опита си.
Поучете се от миналото. Например, ако знаете, че често сте напрегнати, когато сте много гладни, ограничи разговорите с вашия съпруг/а по това време. По същия начин, ако видите, че вашият съпруг се напряга всеки път, когато споменава името на определен роднина, не споменавайте това лице, освен ако не е абсолютно необходимо... и така нататък.

5. Бъдете учтиви.
Бъдете учтив към вашата половинка. Когато говорите с него или с нея, използвайте фрази като "моля", "благодаря", "имаш ли нещо против, ако аз ....", и така нататък. Това ще накара вашия съпруг/а да се чувства оценен и уважаван.

6. Никога не казвайте "Нали ти казах."
Премахнете израза "Нали ти казах" от вашия речник. Казването на тези думи само събужда лоши чувства между вас. Хората казват, че тази фраза по две причини: за да се покажат, че са прави или за да накарат своите връстници да се вслуша в тях в бъдеще. Това, което не осъзнават е, че посланието, което всъщност изпращат е: "не съм ли по-умни от теб?", което е обидно. Когато сте доказали правотата си след спор, половинката ви ще осъзнае това по свой собствен начин. Не е необходимо да й го натяквате.

7. Не бройте точки за свършените задължения.
Не се разхождайте насам-натам, зорко следейки дали вашият партньор върши всички свои задължения. Вместо това си кажете, че това няма значение, ако в крайна сметка е свършено повече от половината от това, което е трябвало да се свърши. Уверявайки се, че връзката ви остава петдесет на петдесет ще постави толкова много напрежение по между ви, че не си струва усилията. Така че, ако вашият партньор е много мързелив или реално бяга от отговорност, не ставайте дребнави, че вършите повечето задължения.

8. Внимавайте за малките неща.
Съдия по семейно право веднъж коментира, че в 99% от бракоразводните дела двете страни се тревожат за много малки и маловажни на глед въпроси. Ето и някои от нещата, които има предвид: "Тя никога не ми позволява да отварям прозореца през нощта."; "Той винаги носи онази ярка риза, с която ме излага пред хората."; "Тя никога не слага нова тоалетна хартия, когато свърши."; "Той винаги оставя чорапите си на пода."

Тези дреболии могат да бъдат много вредни за една връзка, така че внимавайте за тях. Има, обаче, една малка уловка - точно както малките неща могат да съсипят една връзка, така те могат и да я скрепят. Кратък разговор, в който да попитате партньора си как е минал денят му може да го накара да се почувства добре и да го зарадва. Спомняйки си рождения ден на вашата половинка с малък подарък може да означава много. Дори само шоколадово блокче или роман, който мислите, че той или тя ще хареса означава много, защото показва, че ви пука. По-специално жените често се нуждаят от малки, но чести жестове на любов.

9. Поздравете вашия партньор с усмивка.
Усмихвайте се на вашата половинка всеки път когато се срещате. Това ще накара вашия съпруг/а да се чувства оценен и обичан. Дори ако сте в лошо настроение, не забравяйте на мига да се усмихнете. Това е малка инвестиция, с която можете да извървите дълъг път.

10. Уважавайте личното пространство на съпруга/та си.
Не проверявайте неща на партньора си от любопитство или с цел да ги подредите. Личното пространство е фундаментална нужда на всички хора, така че не забравяйте да го уважавате. По същия начин, направете ваш навик да не повтаряте думите на половинката си пред другите. Никога не знаете какво вашата половинка иска да запази в тайна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА