6 Февруари, 2023 11:33 4 910 9

Житният режим на Петър Дънов започва от 8 февруари

  • жито-
  • зърно-
  • житен режим-
  • петър дънов-
  • зърнени култури-
  • зърнени храни

Житният режим продължава 10 дни като целта му е да пречисти тялото и душата

Житният режим на Петър Дънов започва от 8 февруари - 1
Снимки: Shutterstock

Всяка година през февруари след пълнолуние е периодът за провеждане на т. нар. Житен режим, създаден от учителя Петър Дънов. През 2023 г. този специален режим както на хранене, така и на мислене, продължава от 8 до 17 февруари и има за цел да изчисти организма физически и духовно, да презареди тялото и душата, пише life.dir.bg.

Ето какво казва Петър Дънов за режима:

"Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложат на житен режим за един, два, три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат суровото жито, изчистено и измито. Ако ви се види много за един месец, направете опит за една седмица. Ще накиснете от вечерта сто грама жито във вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчете сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го."

През годините се създават и разпространяват различни начини на провеждане на житния режим с известни вариации между тях, особено по отношение на избора и приготвянето на житото, разпределението на храната през деня и други. Кой е най-достоверният е трудно да се каже, тъй като информацията се е предавала сред последователите основно от уста на уста.

Същинската част от житния режим продължава точно 10 дни, в които се следват много стриктни правила за консумация на храни и напитки. Погрешно мнозина възприемат режима като диета за отслабване (макар да има и такъв ефект). Заедно с постите последователите насърчават към чисти мисли и чувства и добри постъпки, за да се пречисти човек и емоционално.

Житният режим на Петър Дънов започва от 8 февруари

Подготовката

Тъй като 10-дневните житни пости са свързани с редица ограничения, добре е преди същинския режим да се направи подготовка на тялото с по-лека храна, без месо. Тази подготовка е полезна за постепенно настройване към по-ограничения калориен прием, който предстои, но и важна за алкално-киселинния баланс в организма.

Подходящи храни са леща, булгур, елда, грах, ориз, боб и др.

Подготовката традиционно започва 10 дни преди същинския режим, но може да бъде и по-кратка според личното усещане на изпълняващия постите. Препоръчва се поне 5 дни преди същинския режим да се ограничи напълно консумацията на животински храни, включително млечни.

Житният режим

По време на същинския режим се пие много вода - поне 1.5 литра дневно или по 30 мл. на килограм тегло. Добре е водата да е топла - преварена или трапезна. Тя, както и правилното дишане, помагат да се компенсира намаленият калориен прием.

Житният режим на Петър Дънов започва от 8 февруари

Храната е точно определена и представлява по 100 гр жито, 3 ябълки и 9 ореха на ден. Може да се добави и до 3 лъжици мед дневно. Не се консумират други храни и напитки, нито кафе, сол или захар.

Според последователите на режима житото съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота и предоставя много повече енергия от мляното брашно и печивата. Житото съдържа голямо количество фибри и антиоксиданти, богато е на магнезий, калий, калций, фосфор, както и на витамини от група В. Ябълките са за сърцето, а орехите за мозъка.

Приготвяне на житото

За режима подходящи са био пшеница или лимец, за да е максимално чиста храната. Използват се цели зърна пълнозърнесто жито, тъй като именно в обвивката на житното зърно са скрити богатата палитра от полезни вещества.

При избора и подготовката на житото има две различни версии на режима.

При едната версия се използва грухано жито. От предишната вечер 100 гр жито се измива хубаво и се накисват в 1 л. гореща вода - най-добре в термос или друг съд, който запазва топлината. Съдът с житото и водата се затваря плътно и се оставя до сутринта.

При друг вариант на режима се ползва сурово жито, подходящо за покълване. Приготвянето му за консумация отнема около 36 часа, т.е. за всеки конкретен ден от диетата съответната порция трябва да се накисне поне ден и половина по-рано. 100 грама жито за съответния ден се залива в глинен съд с вода на стайна температура (около 22 градуса). Съдът се похлупва, като водата се сменя на всеки 8-12 часа, докато стигне до началото на покълване. Ако вместо жито се използва лимец, трябва да имаме предвид, че при него покълването става за по-кратко време, около 12 до 24 часа.

На сутринта водата от житото се изпива на гладно около 30 минути преди закуската. В нея може да се добавят няколко капки лимон за по-добър вкус. Житната вода е богата на хранителни вещества и при пиене е добре да се задържа в устата, да се "дъвче".

Житото за деня се разпределя в три части - за закуска, обяд и вечеря, като е най-добре количеството за следващите хранения да остане в термос или друг добре затворен съд. Сутрин трябва да се закусва след изгрева на Слънцето, а вечер да се вечеря преди залеза.

Освен 1/3 от житото, по една ябълка и три ореха могат да бъдат разпределени около всяко от трите житни хранения за деня. Добре е отделните храни - жито, орехи, ябълка - да се консумират в интервал от около 30 минути и да не се смесват, за да не се получат неприятни ефекти като ферментация в корема, подуване или запек. Дъвче се продължително - според поръките на учителя Дънов по 99 пъти.

През целия ден се пие много вода, като е добре тя да е топла, може да бъде подправена с лимон или мед. Около час преди всяко хранене се изпиват по 2 чаши топла вода. Допуска се и пиене на неподсладен билков чай от лайка, мащерка.

Захранване

На финала на десетдневния режим е много важно захранването да се случва постепенно и внимателно.

На десетия ден на обяд към храната от режима се добавя т. нар. Ангелска супа. Тя се приготвя от обелени цели картофи, които се варят във вода без сол или подправки. След сваряване може да се добави магданоз. От супата се хапва внимателно, без да се прекалява, защото всяко преяждане ще доведе до стрес на организма.

В следващите дни захранването продължава с лека постна храна и постепенно преминаване към нормалните за организма ни количества. Ограничението откъм месо, алкохол и трудни за обработка храни е добре да продължи още 10 дни. Въздържане от млечни храни се препоръчва да остане поне до 5-6-и ден от захранването.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Беловеца

    16 2 Отговор
    То както вървят нещата ,и без да сме Дъновисти.....ще спазваме диета.
  • 3 Събинче

    10 3 Отговор
    с тази диета тялото може да се пречисти от натрупаните токсини , но душата не. За духовно пречистване се минава през покаяние за греховете и решение за следване завета на Исус Христос.!
  • 4 Истината

    13 3 Отговор
    Пра дядо ми живя до 100 години и ядеш пържени филии за закуска цял живо и пушеше лула и пиеше ракия, а Дънов е умрял на 80 години.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Студопор

    10 0 Отговор
    Сега като знам какви малоумна хора има, ще се навъдят такива, дето без да се съобразят със здравословното си състояние, ще почнат да следват всичко в статията на 100% и ще се озоват в болница до ден-два.
  • 7 Павел пенев

    10 2 Отговор
    Безсмислен режим. Билла, Кауфланд, Лидл и Метро ще ви съсипят режима за нула време с боклуците които ти продават. Петър Данов не е знаел че немските идиоти ще ни хранят.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Хубаво е да знаете,че при житният режим не трябва да работите никаква работа и да се самовглъбите.Не е препоръчително да маате с търнокап или баданарка по цял ден или да въртите геврека и да сте на тази Диета!Пчелният мед е обичан от Дънов затова е там...поне слагайте 1 не 3 лъжици.9 ореха ,особенно от коньовската планина са си много енергия И вече е трудно да намерите читава ябълка.Само ако ги слагате във фризер и са домашни.Синът Ни много вярва в тази Диета за пречистване,а това означава,че е Отлично средство за Енергийно зареждане на организма ви!
  • 9 Нормален

    2 1 Отговор
    Ти си русофил нали?