Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 17:15 1 392 1

„Танцуващ“ лемур се роди за първи път в Европа (ВИДЕО)

  • „танцуващ“ лемур-
  • новородено-
  • застрашен вид-
  • зоопарк-
  • европа

Полът му предстои да бъде определен по-късно

„Танцуващ“ лемур се роди за първи път в Европа (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Критично застрашен примат, известен като "танцуващ" лемур заради начина си на движение, се роди за първи път в Европа, предаде Би Би Си.

Това е станало през декември, но сега зоопаркът в Честър съобщава за събитието, което се определя като "показателен момент". Бебето е от вида сифака на Кокерел.

Рожбата на родителите Беатрис и Елиът се е появила 18 месеца след преместването им от САЩ.

Отговарящият за бозайниците в зоопарка Марк Брейшо каза, че майката и бебето "се чувстват страхотно".

Този вид лемури се срещат само в дивата природа, като обитават върховете на дърветата в северозападната част на Мадагаскар. В последните 30 години обаче са намалели с 80 процента заради широко разпространеното обезлесяване, пише БТА.

Отличават се от другите лемури заради начина, по който се движат, като поддържат изправена стойка и стъпват отстрани на петите на задните си крака.

От зоологическата градина обясниха, че приматите са критично застрашени в дивата природа и семейното трио в Честър е част от седемте подобни екземпляра, за които се грижат в Европа.

Новороденото тежи 119 грама и ще бъде прилепено плътно към корема на майка си "няколко седмици, преди да се качи на гърба ѝ като раница до около шестмесечна възраст", казаха те.

Полът му предстои да бъде определен по-късно.

Според Брейшо няма да мине много време, когато "това светлооко бебе ще подскача от дърво на дърво, подобно на родителите си".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аааа не!

    2 0 Отговор
    ние си имаме пенсиониран шебек на достолепна възраст, и нямащ мозъчето дори, на лемур!