Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 14:16 1 303 1

5 лесни начина за избелване на зъбите в домашни условия

  • избелване на зъбите-
  • домашни условия-
  • натурални средства

Ако сте резервирани относно професионалното избелване, можете да се опитате да направите такова и у дома

5 лесни начина за избелване на зъбите в домашни условия - 1
Снимка: Shutterstock

Красивата усмивка може да ни отвори много врати. Позитивното излъчване и доброто настроение безспорно са ценни оръжия в нашия бюти арсенал и не трябва да се ограничаваме в използването им. За съжаление с времето зъбите ни могат да започнат да изглеждат по-тъмни или по-жълти, тъй като външният емайл се износва, а дентинът (вторият слой тъкан) става по-видим.

Ако сте резервирани относно професионалното избелване, можете да се опитате да направите такова и у дома, пише az-jenata.bg. Ето и няколко лесни начина:

Започнете да миете зъбите си правилно

Първата стъпка от вашия план за избелване на зъбите е да започнете да ги миете по-често и при това – по правилния начин. Особено важно е да миете зъбите си след консумация на храни или напитки, които могат да причинят пожълтяване или потъмняване. За сметка на това обаче, бъдете предпазливи с миенето, ако сте консумирали кисели храни и напитки. Изчеткването може да активира киселините и това да доведе до увреждането на емайла. Обърнете внимание и на четката си за зъби, съобразявайки я със спецификата и състоянието им. За максимални резултати – консултирайте се с вашия дентален лекар и нека той да ви препоръча подходящата четка. За още повече ефективност, можете да използвате и електрическа четка за зъби.

Опитайте се да миете зъбите си поне два пъти дневно – за предпочитане сутрин и вечер, като след последното миене не консумирайте никакви храни и напитки. Използвайте избелващи пасти и не забравяйте да четкате зъбите с кръгови движения.

Избелване с ябълков оцет

Според проучвания, ябълковият оцет може да направи зъбите по-бели. Но има едно много важно условие, което трябва да спазвате – а именно – да не използвате чист оцет (винаги го разреждайте с вода) и да не го употребявате прекалено дълго време. За да си направите вода за уста, разредете 2 с. л. ябълков оцет със 180 мл вода. Изплакнете устата си, а след това измийте зъбите си както обикновено.

Направете зъбите си по-бели с обелки от банан

Колкото и странно да звучи, вътрешната страна на обелката от банан може да ви помогне както за избелване на зъбите, така и за заздравяване на емайла. Измийте зъбите си, а след това ги натъркайте с обелката в продължение на 2 минути. След това изплакнете с вода.

Избелете зъбите с куркума

Освен екзотична подправка към храната и мощно антиоксидантно средство, куркумата може да бъде използвана и за избелване както на кожата на лицето, така и на зъбите ви. За да си направите избелваща паста, смесете малко куркума, щипка сол и няколко капки лимонов сок. Използвайте четка за зъби и изчеткайте добре. След това изплакнете с чиста вода.

Използвайте активен въглен

Това е може би едно от най-популярните средства за избелване на зъбите в домашни условия. За целта ще ви трябва активен въглен, под формата на таблетки или прах. Можете да го закупите от всяка аптека за съвсем малка сума. Смесете прахта на въглена с малко вода (или счукайте таблетката), нанесете върху четка за зъби и изчеткайте.

Не се притеснявайте от черния цвят, който ще покрие зъбите ви! Оставете да подейства няколко минути. След това измийте с вода. Ще се учудите колко бели ще станат зъбите ви след това. Освен за избелване, активният въглен може да ви помогне и да запазите здравето на устната си кухина, тъй като той може да възпрепятства размножаването на бактерии.

Жабурене с кокосово масло

Тази техника е използвана още от древни времена в Индия. При нея се използва кокосово масло като вода за уста. За целта, вземете 1 с. л. кокосово масло и го жабурете в устата си за около 15-20 минути. Не забравяйте, че маслото не трябва да стига до гърлото и не бива да го поглъщате. Така ще премахнете бактериите в устата си. Можете да правите това на практика с всяко олио, но за предпочитане е да използвате натурално кокосово масло или зехтин екстра върджин.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    2 1 Отговор
    повечко бял гипс на четката и яко тръканье - докато стегне ....