Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 15:45 5 466 14

"Бягаща" черна дупка колкото 20 млн. слънца броди из Космоса

  • черна дупка-
  • космос-
  • галактики

Свръхмасивна черна дупка е „изхвърлена“ от родната си галактика

"Бягаща" черна дупка колкото 20 млн. слънца броди из Космоса - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономите са забелязали бягаща свръхмасивна черна дупка, която изглежда е „изхвърлена“ от родната си галактика и се движи през пространството с верига от звезди, които я следват, съобщава „Лайф Сайънс“, предава БГНЕС.

Според изследването на екипа, което е публикувано на сървъра за предпечатна подготовка arXiv.org и е прието за публикуване в The Astrophysical Journal Letters, откритието предлага първото наблюдателно доказателство, че свръхмасивните черни дупки могат да бъдат изхвърлени от родните си галактики и да бродят в междузвездното пространство.

Изследователите открили бягащата черна дупка като ярка ивица светлина, докато наблюдавали с космическия телескоп "Хъбъл" галактиката джудже RCP 28, разположена на около 7,5 милиарда светлинни години от Земята.

Последващите наблюдения показали, че дължината на ивицата е повече от 200 000 светлинни години - приблизително два пъти по-голяма от ширината на Млечния път - и се предполага, че е изградена от сгъстен газ, който активно формира звезди. Газът следва черна дупка, чиято маса се оценява на 20 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето и която се отдалечава от родната си галактика със скорост 5,6 милиона км/ч или приблизително 4500 пъти скоростта на звука.

Според изследователите ивицата сочи точно към центъра на галактиката, където обикновено се намира свръхмасивна черна дупка.

"Открихме тънка линия в изображението на „Хъбъл“, която сочи към центъра на галактика", каза водещият автор на изследването Питер ван Доккум, професор по физика и астрономия в Йейлския университет. "Използвайки телескопа „Кек“ в Хавай, установихме, че линията и галактиката са свързани. От подробния анализ на характеристиката заключихме, че наблюдаваме много масивна черна дупка, която е била изхвърлена от галактиката, оставяйки след себе си следа от газ и новообразувани звезди."

"Ако това се потвърди, за първи път ще имаме ясни доказателства, че свръхмасивни черни дупки могат да избягат от галактиките", каза Ван Доккум.

След като бягството на свръхмасивната черна дупка бъде потвърдено, следващият въпрос, на който астрономите трябва да отговорят, е как такъв чудовищен обект се изхвърля от галактиката домакин.

"Най-вероятният сценарий, който обяснява всичко, което видяхме, е този, при който три тела със сходна маса си взаимодействат гравитационно и взаимодействието не води до стабилна конфигурация, а обикновено до образуване на двойна галактика и изхвърляне на третото тяло."

Това би могло да означава, че бягащата черна дупка някога е била част от рядка двойка свръхмасивни черни дупки, а по време на галактическо сливане в това партньорство е била въведена трета свръхмасивна черна дупка, която е изхвърлила един от обитателите му.

Астрономите не са сигурни колко често се срещат тези масивни бягащи черни дупки.

"Изхвърлените свръхмасивни черни дупки се предсказват от 50 години, но нито една не е била наблюдавана недвусмислено", казва Ван Доккум "Повечето теоретици смятат, че би трябвало да има много такива."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    27 3 Отговор
    Да ни гълта и да се свършва. Писна ми вече от толкова простотии.
  • 2 бял мерцедес

    12 0 Отговор
    я преследва някой или бяга зя здраве това черно дупе
  • 3 Анонимен

    12 1 Отговор
    Последно - броди или бяга? Ако е "бродеща", би трябвало да броди, ако е "бягаща", тогава бяга.

    Коментиран от #12

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 1 Отговор
    Споко! Даже да пътува със скоростта на светлината към нас, ще дойде след 7,5 милиарда години! Дотогава Слънцето ще изпепели Земята.

    Коментиран от #6

  • 5 Рефернддум

    21 1 Отговор
    След демократично тайно гласуване на всички звезди, черната дупка беше изхвърлена единодушно от глактиката.
  • 6 редник

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    "...ще дойде след 7,5 милиарда години! "

    Е, че много ли са? :-)

    ---------------------------

    "Потресаваща" новина, много нощи няма да спя...
  • 7 споко

    13 1 Отговор
    сев.македонските космонавти са по петите и. скоро ке я фатят и ке я боядисат 4ервена
  • 8 А в дупката един зелен потник

    18 4 Отговор
    Броди из Вселената и моли за пари и оръжия.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Педя Човек Лакът Ракета

    6 18 Отговор

    До коментар #8 от "А в дупката един зелен потник":

    Това е черната дупка на едно джудже с могъчая мумифицирана армия сутрин рано след любовна среща с мъжкарана Медведя.

    Коментиран от #11

  • 11 Хамсал

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Педя Човек Лакът Ракета":

    Успешно потвърждаваш твърдението на Анщайн за Вселената и човешката...
  • 12 Умен по цялата глава

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Пак не си разбрал - Тази черна дупка " бягайки" - " броди" и поглъща звезди....накрая Черните дупки ще погълнат цялата Материя на Вселената според Принципа на Ентропията!!
  • 13 Цветанов

    5 0 Отговор
    Ние нищо не знаем почти за нашата планета...Но почти всичко знаем за космоса.Страшна работа сме Ейййй.
  • 14 ганю

    0 0 Отговор
    Абе вий едни пари не можете намери дето го крадат наште политици от 33г
    а пък за черни дупки расъждавате.Черните дупки са като резервоара на колата каквото си сипал вътре ресто няма всичко през аспуха заминава.и като жената колкото си дал дал ресто няма.