Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 07:49 4 731 13

Традиции и обичаи на Сирни заговезни

  • традиции-
  • обичаи-
  • сирни заговезни-
  • прошка

В деня след Сирни заговезни започват великденските пости

Традиции и обичаи на Сирни заговезни - 1
Снимкa: БГНЕС

На 26 февруари 2023 г. отбелязваме празника Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Той винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости, пише bgonair.bg.

По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. Те искат прошка на по-възрастните с думата "Прощавай, мамо/тате/бабо/дядо...", а те им отговарят – "Простено да ти е и от мен, и от Бога" или "Просто да ти е, Господ да прощава". На Сирни заговезни искаме прошка от всички наши близки и приятели, на които се извиняваме за провиненията през годината, ако сме ги обидили или пренебрегнали в даден момент. По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат.

На вечерната трапеза се слагат риба, масло, яйца, мляко, сирене, всякакви млечни продукти, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните ритуали – обичаят "амкане" или "хамкане" се прави именно след вечеря. За да се изпълни ритуалът, е необходимо да се свари яйце или да се приготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав, пише az-jenata.bg

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва злото от къщата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор
    МОЛЯ за РОШКА от ВСИЧКИ ВАС
  • 3 хаберих

    0 9 Отговор
    Пианистът Евгени Генчев, сега звезда в риалити шоуто "Ергенът", криел, че живеел на семейни начала с украинка. Половинката му го поощрила да участва в шоуто, защото изобщо не се вълнувала от дамите, които се борят за сърцето му, пише "Уикенд". Твърди се, че Евгени отдавна бил открил жената с главно "Ж" и възнамерявал да ѝ е верен до края на живота си. Участието му в романтичното риалити е шменти-капели за рейтинг, издадоха пред "Уикенд" близки до тъмнокосия музикант. Чаровният пианист открил любовта още преди години в лицето на красива украинка. Двамата са сгодени и дори живеят под един покрив в Англия.
  • 4 въпросче

    6 2 Отговор
    Коя е тая Рошка? Някоя рошава кака ли?
  • 5 Да бе,

    2 2 Отговор
    първо се "наакаш", после викаш: ама извинявай. Без тия! Господ прощава, АЗ НЕ. Особено физическо насилие. Но то и психическото е ужас. С две думи - без прошка.
  • 6 йхнкхйких

    7 2 Отговор
    Недейте с тези статии ,че на умнокрасивите им прилошава защото те признават само някакъв валентинчо и хелуинчо хахахха

    Коментиран от #7

  • 7 джелат

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "йхнкхйких":

    довечера ще те опростя няколко пъти.слагай салатата и пиеньето и са мажи сас шарлан
  • 8 Може ли

    1 0 Отговор
    ….някой да ме просветли и обясни,що за български думи са “Сирни заговезни” и какво означават?

    Коментиран от #10

  • 9 ТИКВЕНИК

    3 0 Отговор
    ПРОСТИ БЪЛГАРСКИ , БЕДНИ ДУШИЦИ , ВСИЧКИ ВИЕ , КОИТО НЕ УВАЖАВАТЕ ТРАДИЦИИТЕ И ОБИЧАИТЕ НИ , ГОСПОД ДА ВИ Е НА ПОВОЩ ! ПРОСТО СТЕ ЖАЛКИ И ДАВАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА АЛЧТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГНОМИ ДА СТЯГАТ ПРИМКАТА ОКОЛО ВРАТА ВИ ! ТЕ ВЕ СЕ ПРИСВИВАТ И СЕ ЧУДЯТ НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТАКА ПРИЛЕЖНОТО ОГЪЗВАНЕ НА ТИЯ ПРОСТИ БЪЛГАРИ !
  • 10 Роня

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Може ли":

    Сирни Заговезни е най-вече подготовка от зимния към летния цикъл. Прошката е ритуал, който се изпълнява от сърцати хора. Да простиш или да измолиш прошка е висш човешки акт. След това започват пости, за който ги изпълнява. Заговезни идва от Говея-мълча. Сирни Заговезни - нещо като прости и замълчи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Горно Уйно

    1 1 Отговор
    Който има халва, ще амка, който няма, да амка муи.
  • 13 Кажи речи

    0 2 Отговор
    Този празник е чиста имитация на Хелоуин.