Last news in Fakti

15 Септември, 2013 15:00 2 988 2

Шуменско село под карантина заради антракс

  • ясенково-
  • карантина-
  • антракс-
  • агне

Мъж се заразил, след като заклал болно агне


Мъж от шуменското село Ясенково се зарази с антракс, след като закла болно агне. Той е настанен в инфекциозното отделение на шуменската болница и състоянието му се подобрява, но заради случая цялото село е поставено под карантина.

Ветеринарите веднага са започнали действия, като мястото е обеззаразено, а месото и кожата на болното животно са унищожени в екарисажа. Подготвят се ваксини за всички жители на населеното място, както и за близо 2000 селскостопански животни.

Всички предпазни мерки срещу разпространението на заразата са взети, увериха ветеринарните власти. Вече 1500 животни са ваксинирани и след 14 дни месото им ще е безопасно за консумация.

60-годишният Сали Осман имал раничка на пръста и вероятно инфекцията е проникнала оттам при допира с кръвта на болното агне. По-късно на лицето му се появила синя пъпка, а диагнозата антракс на кожата била потвърдена в лечебното заведение. От месото, което впоследствие е унищожено, са яли само той и снаха му, уточни. Близките на заразения се профилактират с антибиотик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Troll

    0 0 Отговор
    И откъде могат да попаднат тези организми тук изобщо? Нещо намирисва тази работа...
  • 2 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    БАЙ САЛИ ДА НЕ БИ НЕЩО ДА СЕ ЗАИГРАВА С ЖИВОТИНКИТЕ А