Last news in Fakti

14 Април, 2023 21:49 2 679 27

Иво Сиромахов: Медиите ни са безинтересни, арт кръговете ни са затворени

  • иво сиромахов-
  • писател-
  • сценарист-
  • медии-
  • комедия

Сценаристът и автор подчерта, че българите нямат развито чувство за самоирония и се обиждат твърде лесно

Иво Сиромахов: Медиите ни са безинтересни, арт кръговете ни са затворени - 1
Снимка: БГНЕС

Българинът няма чувство за самоирония, не понася шегите с него и ги помни цял живот. Арт кръговете у нас са затворени, живеят като в балон, затова и качеството на арт продуктите е ниско. В Европа актьорите искат да са изненадващи и най-добри в това, което правят. Рядко ще видиш актьор с шкембе, а това показва отношението към професията и това, което правят. Медиите у нас са безинтересни, защото зависят от олигархични кръгове, хората не им вярват и търсят информация в разни жълти сайтове из интернет.

Това сподели за обществения живот у нас Иво Сиромахов в предаването "Животът на Фокус" на Радио "Фокус", в разговор за последните му книги - "Певицата взима властта" и "У майкини", за театър и медии.

В отговор на въпроса какво разбира Сиромахов от обратната връзка с читателите и как си обяснява факта, че толкова много ги харесват, той каза: "Харесва им това, че се разпознават вътре. Моите книги са актуални, разказват за неща, които се случват в момента и за персонажи, които можем да видим навсякъде около нас и аз си мисля всъщност, че това е тайната на тяхната проводимост, че бързо стигат до хората".

Според него хуморът е нещо, което трябва да е актуално, да е свързано с днешния ден: "Ако разказваш смешки за нещо отпреди 10 години, просто никой няма да разбере".

Читателите разпознават и иронията в книгите на Сиромахов, но не се чувстват обидени и иронизирани, защото всъщност това им носи някакво облекчение: "Никой не казва: "а, това съм аз", а казва: "а, този човек го познавам", разпознават съседите си, роднините си, никога не насочват хумора към себе си."

"Ние, българите, минаваме за хора с добре развито чувство за хумор, обаче това изобщо не е така. Много малка част от нашите мили сънародници имат чувство за самоирония. Повечето се обиждат на шеги, когато усетят, че те са замесени по някакъв начин в тях и това прави понякога хумора "мисия невъзможна". Ако някой каже шега за нас, люто сме обидени и не забравяме, това се помни за цял живот" допълни той.

Сиромахов коментира е темата може ли изкуството да "отвори очите" на човек, да научи нещо ново, или той търси винаги близкото до него, за да затвърди познатото: "Зависи. На мен ми е интересно да разширявам хоризонта си, да виждам нови неща. Сега ще издам една тайна: често пътувам из Европа, за да гледам театър, а повечето хора отиват в някой ресторант да ядат нещо. Всеки път откривам нещо ново и интересно и си казвам: "а, това не ми е хрумвало".

"Ние сме малък като численост народ и в нашия малък кръг - много са затворени тези кръгове на хората, които създават някакъв арт продукт - живеят в затворен балон, затова и качеството е ниско. Те взаимно си се харесват, нямат мотивацията да бъдат по-добри. Лекичко, бездарничко, но върви", допълни той.

"В Европа има много повече конкуренция и нивото на самите артисти е високо - искат да са най-добрите, да са изненадващи. Много рядко ще видиш актьор със шкембе. Това показва отношението на актьора към това, което прави. Защото инструментът на актьора е неговото тяло и начинът, по който се грижи за него, показва изобщо отношението към професията и към работата", категоричен е Сиромахов.

По отношение на собствените му пиеси и тъгата в тях, Сиромахов каза: "Мен комедиите, които са просто смях, ме отегчават. Истинската комедия, която аз харесвам, винаги има и тъга - както във филимта на Чаплин, както е в сюжетите на Саша Барън Коен (б.р.: Саша Ноъм Барън Коен, р.13 октомври 1971, британски актьор комик), винаги зад майтапа прозира действителността, а тя никога не е само весела или само тъжна".

Интелектуалците у нас могат само да пишат писма - по различни теми и каузи, събират се и пишат. Има над 1000 такива писма, но никога не произлиза никакъв резултата от тях, каза Сиромахов в коментар имаме ли интелектуалци в България и какво могат те да направят, за да са полезни наистина на обществото.

"Тези хора живеят в една представа за собствената си значимост, която е много далече от реалността", каза той.

Сиромахов коментира и качеството на българските медии, като каза, че хората гледат телевизиите, защото няма нещо друго. Всичко е еднакво, няма никаква фантазия, никакво въображение.

Медиите не са свободни. Докато не са свободни, няма да са качествени. Всички медии у нас зависят от някакви олигархически и икономически интереси и от това идват всичките им беди. Затова хората не им вярват. Те не са достоверен източник на информация и хората започват да се информират от идиотски сайтове в интернет, стана ясно от анализа на Сиромахов по темата за медиите у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    5 2 Отговор
    Опитаха се да изнесат стара цигулка от Одеска област в Украйна , подписана с името на известния италиански майстор Антонио Страдивари . В същото време музикалният инструмент е датиран година след смъртта му - 1742 г., пише украинското издание "Страна.ua", позовавайки се на пресслужбата на Одеската митница и Държавната гранична служба.

    Според граничната служба на региона гражданин на Украйна се опитал да пренесе цигулката заедно с други вещи в България
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вазле херцогинята

    4 4 Отговор
    Аз и моето семейство, сме завладяни от матрицата на еврейския заговор, той гласи , унищожението на проспериращите българи. Голяма част от българското общество изпълняват неусетно понякога и усетно този план и заговор. В края на краищата май ние ще сме унищожените. Ака Васка космоса и гилдия бански старец
  • 4 Ивчо

    8 4 Отговор
    До теб има един който живее с представа за собствена значимост че е незаобиколим фактор в българската политика.Предай му ча той е незаобиколим фактор в чалга творението но в политиката е най ненужното и паразитно колело от което никой не се нуждае.Предай му също че да си политик трябва да имаш някакви качества но тъй като той ги няма се нарежда в групата на Луна и Йоло Денев.

    Коментиран от #6

  • 5 1122

    9 1 Отговор
    Аз имам чувство за хумор, но модератора няма. Така и не разбрах какво не му харесва в интрото на "Разкази от криптата".
  • 6 между_другото

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ивчо":

    Като каза Йоло Денев, никой ли не забеляза как го ъпгрейднаха тоя герой?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бегай !

    4 8 Отговор
    Тъп и прост селтак!

    Коментиран от #13

  • 9 Вазле херцогинята

    4 0 Отговор
    Не мога да търпя успеха на моя враг , а мене да ме лъзга немецкий майсторчик
  • 10 Вазле херцогинята

    1 1 Отговор
    Боццц

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Лео меси

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Вазле херцогинята":

    Кво прайш бе космос, ще те пратя в дупница
  • 12 Ти си една

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вазле херцогинята":

    Немска наркоманка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тоз шкембелия

    2 5 Отговор
    още ли рИве, че не е депутат
  • 15 Кой професионален комик

    7 1 Отговор
    може да харесва първосигналния, елементарен, дебелашки, расистки антихумор на Саша Барън Коен - трябва да си в детската градина и да те гъделичкат, за да му се засмееш

    Коментиран от #16

  • 16 Саша

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кой професионален комик":

    е краварска чалга!
  • 17 Калина украинката от бокал

    0 3 Отговор
    Индиици и украинци ми спукват миндзифайника на покрива на моите строежи
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гилдия бански старец

    1 1 Отговор
    Обслужваме англосаксонския и еврейския елит, дедетки бол
  • 21 Полковник Марков

    0 3 Отговор
    Иво е агент на Козяк. Незнам защо Пенда и Пижо с патерицата го държат още а не го изгонят като куче.
  • 22 Диамантената ръка

    8 0 Отговор
    Да знаете от Сиромахов, видите ли актьор с шкембе, не е никакъв актьор този... Талантът само при манекените и фитнес маниаците ходи.
  • 23 Спартак

    3 1 Отговор
    От години не гледам телевизия, чета само заглавията и коментарите отдолу.
  • 24 оспри

    5 0 Отговор
    Сиромах ов,българите нямат чувство за заплати и пенсии,а не за ху мор,защото управляващите гледат на тях с много хумор. Гледат те да са добре,да си взимат по 11 000-13 600 лева,а другите българи извън парлияаментъа да преживяват с 504 лева. Нали?! Ти на това ХУМОР ИЛИ МОР му казваш???
  • 25 Мексо

    2 1 Отговор
    Намери се кой да го каже.. Вашият началник Славуца винаги е бил подържан от престъпни кръгове и съсипа всички хубави български песни. А колко сте интересни хората ви го показват с куция абонамент за вашята измислена телевизиика.
  • 26 пенко

    1 0 Отговор
    САМО РОДЕНИТЕ ОТ СЪСЕДНИЯ ОТВОР --- "ИВО СИРОМАХОВИЦУС -И " СЕ ИЗКАЗВАТ ЗА НАРОДА НИ ОТ --- СОБСТВЕННА КАМБАНАРИЯ !?!?!?!?!?!?!?!?
  • 27 Прозд

    0 1 Отговор
    Сиромах