Last news in Fakti

21 Април, 2023 11:32 6 203 26

Писмо до убиеца на Милен Цветков нажежи мрежата 3 г. по-късно

  • милен цветков-
  • кристиян николов-
  • убиец-
  • катастрофа-
  • писмо

Макар писмото да е отпреди 3 години, то и до ден днешен продължава да предизвиква силни емоции в социалните мрежи

Писмо до убиеца на Милен Цветков нажежи мрежата 3 г. по-късно - 1
Снимка: БГНЕС

Точно преди три години на Великден в катастрофа бе убит журналистът Милен Цветков. Последното заседание на ВКС по делото за смъртта му обаче бе отложено заради заболяване на подсъдимия. Кристиан Николов е под карантина, защото е с коронавирус.

Двете събития обаче провокираха социалните мрежи и в тях се завъртя едно старо писмо, което разбуни духовете.

Автор на писмото е Мария Трайкова, която го пише от името на Милен Цветков и го адресира до Кристиан Николов, който помете колата на журналиста на червен светофар посред бял ден и отне живота му.

(бел. ред. Писмото е от преди 3 години, но до ден днешен събира хиляди коментари и споделяния, реакциите са над 65 хил.):

"Писмото ми до теб, Кристиане!

Здравей, Кристиане! Аз съм Милен!

Пиша ти, за да ти кажа някои неща, които щях да кажа, ако бях оцелял и имах възможността!

Пиша ти, защото не мога да говоря!

На светофара, чакайки зелена светлина, ти ми отне възможността да говоря, да чувствам, да мисля ,да се боря, да обичам ,да закрилям ,да вярвам,да се усмихвам!

И най -страшното, отне ме от моите близки и деца! Та, сега и те не могат да ме чуят!

А им се иска, но аз съм все още тук и ще бдя над тях, както до сега!

Живях достойно и с гордост! Аз бях свободен и обикновен човек! Имах своите грешки, истории, минало, гордост, а сега нямам бъдеще, нямам днес! Трудно ми е да се примиря! Но, нямам избор и ще трябва да приема реалността.

Пиша ти, за да ти кажа, че тук се срещнах с много нови приятели, със същата, като моята съдба!

Имена няма да ти казвам, защото няма да ми стигне деня! А нямам много време, защото бързам, имам много несвършени дела, които трябва да

измисля как да подредя!

Та, пиша ти, за да ти кажа, че много ме заболя, усетих болката, въпреки адреналина и страха! Усетих, че няма да издържа ! Глътнах си езика, въздухът ми спря, сърцето ми се пръсна, костите ми, като клони се прекършиха от силата на удара! Беше много страшно и зловещо!

Чакайки отпуснат зелена светлина, усетих удара ти с цялата му жестокост, тежест и сила! А звукът беше като взрив ! Огласяше всяко кътче от моята душа, не бях чувал по-страшен звук досега!

Беше страшно! Помниш ли?

Ти как си? Твоят мощен звяр те спаси, нали? Радвам се, че си добре. И ти, и спътниците ти.

Ти какво ще кажеш, какво преживя ? Почувства ли прилив на адреналин? Или може би не си, защото преди това си предозирал и не успя?

Обичаш екстремните усещания, нали? Аз също! Обичах и да се разхождам в планината, да прекарвам време с децата, на излети, на палатка на морето с приятели и близки … Обичах природата, понякога дори самотата, така се отърсвах от проблемите и подреждах мислите в главата!

Ами ти? Доколкото разбрах си вещ в много неща! Познаваш Менделеевата таблица по-добре и от химик, защото си елитен "войник“! Ти май имаш друг начин да правиш живота си щастлив!

Няма да те съдя, изборът е твой ! Но този твой избор отне живота ми, а това не те прави герой! Аз не те познавах! Ти може и да си ме мяркал от плазмения екран.

Аз бях там, за да работя,за да правя това, което обичам, да мисля, да ровя, да търся справедливостта, да търся и да се боря за истината и за важните неща. Не се страхувах нито от властта, нито от бедността!

Защото, мили ми Кристиане, бедността е материално състояние, но предпочитам липса на лукс и охолство, пред липса на разум, чувства, съвест и достойнство!

Ти как мислиш? Или в момента ти е трудно да мислиш? Кажи ми как да ти помогна?

Ще го направя, ако мога!

Ти не помисли за мен през онзи празничен ден!

Но оттогава аз не спирам да мисля за теб! Чудя се, защо? Мисля си дали реално осъзнаваш, че нямаше право! Дали виниш някого за това?

Дали виждаш пропуски в 22 годишната ти житейска съдба?Дали можеш да заспиш спокойно? Мдаа…

Седя и мисля за теб, защото съвестта ми ме кара! Ако аз ти го бях причинил, сигурно щях да се подпаля! Щях да стоя неотлъчно до теб и да се моля да се пребориш и да отвориш очи!

Питам се, ти къде беше докато лежах на асфалта? Какво правеше в този момент?

Помисли ли за мен, или ровеше, за да покриеш следите, от твоето лекарство за щастие, притеснен?

Знаеш ли, аз също бях добър студент. Налагаше се да работя, за да си помагам, но бях щастлив, живота ме научи да съм отговорен, твърд и борбен!

На твоите години, аз бях самостоятелен имах приятели, бяхме бунтари! Говорехме без цензура, бяхме безстрашни и ничии пари не можеха да купят гласа, достойнството и разума ни!

Ами ти? Разкажи ми за твоите ценности и бунт? За какво и срещу кого е?

Аз съм вече история, бъдеще за мене няма! Но не ме е жал за мен, аз тебе съжалявам!

Теб и Иван, Драган, Петкан, Юлиан и останалите момичета и момчета, които се друсат, за да се почувстват харесвани, велики, желани, да са ВИП!

За тези като теб, които почернят ежедневно, ежеминутно семейства, които са от тебе и твоите авери избрани!

Знам, че ще се извиниш и дори фалшиво, но ще съжалиш! Ще търсиш съжаление и прошка пред съда! Ще се кълнеш, че от днес ще мислиш и ще си с трезва глава! Ще плачеш, ще има сълзи и обещания гръмки! Ще се молиш този кошмар да свърши!

Ти ще излезеш някой ден! Надявам се да не е скоро, не днес, утре, или вдругиден! Не тази или другата година! Ще ми се да стоиш там поне до навършване на 50! Но едва ли, ти си късметлия, когато излезеш, ще имаш право да се реабилитираш! Ще имаш право да живееш! Право да се смееш!

Право, което ти ми отне!

Защото Аз нямам право да видя синьото небе, не мога да кажа сбогом на тези, които обичам, не мога да говоря, чувствам и виждам!“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 99 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    75 1 Отговор
    Трябва филм да се направи за това убийство, и съд и прокуратура ще са комичните герои, защото ще е за Оскар.
  • 2 Иван Грозни

    73 1 Отговор
    На първо място това писмо да се адресира към бългаските прокурори, следователи, къдии, политици, незаконно забогатели бизнесмени и накрая към убиеца.
  • 3 От Варна

    81 0 Отговор
    Разтърси ме това писмо! Толкова точно и премерено казано, направо поразяващо! Но за съжаление ще въздейства само на хората, които имат съвест за справедливост! Предлагам, адвокатът на семейството на Милен Цветков да прочете това писмо в съда, по време на делото. Ако защитниците на обвиняемия, дето протакат и увъртат вече три години и съдията са професионалисти и безпристрастни, това ще е достатъчно да вземат най-после правилното решение. Да постановят заслуженото за злосторника! Макар, че този убиец отдавна е погубена душа. А мъртва душа в живо тяло е най-страшното изпитание. Светла памет на Цветков и заслужено възмездие на убиеца!
  • 4 Светламупамет

    51 0 Отговор
    И още не знам как е възможно един такъв зависим и явно вреден и опасен човек за обществото още не е в бамбука за поне 25г. че и кусур а хора като мастер Андре Токев за едни спукани гуми и без да застрашава никой беше натикан по бързата процедура за 1г. в затвора и си го лежа активно и достойно с извинение към обществото към което и принадлежи а ти.. ти дори и кумова срама нямаш за такова нещо а си се закахърил за университетското прекъснато от теб образование а че си убил на връх великден такъв светъл човек заради глезотията да се надрусаш и полетиш по улиците на празнична София с над 100км. а.. каква и тази крива справедливост все още у нас питам аз.. и не само аз а цяла България..??!!!

    Коментиран от #15

  • 5 Грозно и жалко, извергът си седи у тях

    60 0 Отговор
    Това писмо е до съда, който е смешен и жалък. Три години няма справедливост, няма държава. Маминото синче си спинка вкъщи. Не прокуратура, а съдиите имат вина, защото пускат извергите. Иначе си имаме хубави закони.
  • 6 Край

    61 0 Отговор
    Как не се намери един приятел на Милен да сложи един голям Некролог точно пред дома на Убиеца на ул. ЛКаравелов в София. Колкото пъти погледне през прозореца - Милен да вижда. Друго наказания явно няма да дочака. ТРИ години не може българския съд да осъди убиец за убийство извършено пред 50 свидетели, 10 камери посред бял ден. Юрист съм - това не е съд и не е правосъдие.
  • 7 Тъжно

    37 0 Отговор
    Тъжно е, че такъв човек си отиде убит от мамино детенце. Но по тъжно е, че човека с каскета и поддръжниците му дори не могат да почувстват тъгата, безпомощността и човешкото в обикновенните хора. Всеки ден някой убиец убива невинен човек и всичко си върви по старо му. Бог да го прости убития а да е жив, здрав и на свобода убиеца. Тъжно е! И писмото, и това, че Милен вече го няма, и че всичко ние го оставяме да си върви все така.
  • 8 !!!?

    23 0 Отговор
    Съдбата е жестока. На Милен Цветков светла му памет ! А според поетът, Кристиан го очаква "светло бъдеще" !!!?

  • 9 Тошко

    5 32 Отговор
    Много неграмотно дете. Изпращам безплатно буквар с опция преглед и тест по Еконт!
    И да се пише от чуждо име, макар и на умрял човек, прекрачва всякакви законови и морални граници. Просто не е редно.

    Коментиран от #12, #20, #24

  • 10 Механик

    27 1 Отговор
    Явно тоя убиец има много як гръб. То не беше паста за зъби с упойващи вещества, то не бе чудо.
    Няма да се учудя, ако тоя навърши пенсионна възраст, докато (евентуално) го осъдят.
    Не знам къде дремят западните ни "партньори" от европейската прокуратура. Най-вероятно не им пука.
    Да, не им пука.
  • 11 Кадир

    4 21 Отговор
    Твърде е дълго за да се чете. Момчето ще го пуснат. Свиквайте.
  • 12 Механик

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тошко":

    От такива "грамотни" като тебе, ми иде ...
    Ти правиш ли разлика между "неграмотност" и "неморалност"- евентулано.
    Искал си да кажеш, че не е МОРАЛНО, нали? А дали е морално е друг въпрос. Щото далеч по-неморално е един убиец (доказан) да си живее живота у тях и едни прокурори/съдии да го покриват.
    Аман от либертаци, ей! Само лопатата ви оправя вас.

    Коментиран от #13, #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Абе

    3 35 Отговор
    Голям праз всеки ден умират хора в катастрофи и то с много по-полезни професии, тоя с нищо не е по-специален!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    20 1 Отговор

    До коментар #14 от "Абе":

    Всеки е специален за някого, освен теб може би!
  • 17 дебела кратуна

    23 1 Отговор
    За тоз симпатяга, както и за пернишкото, прокурорско недоносче има само едно лечение - кариера за инертни материали и 10 кг. чук. След една година няма и да си помислят за дрога, побоища и бързи коли. А като знам колко други има като тях, няма да ни стигнат кариерите...
  • 18 Само да питам

    24 0 Отговор
    За сина на Лъчо Мозъка от ГЕРБ,няма ли писмо ? И той е бил с наркомана в колата.
  • 19 За милиони няма закони

    22 0 Отговор
    Всичко е много точно написано, за съжаление благодарение на богатата си майка и корумпираните ни съдии убиеца е на свобода и никога няма да бъде осъден, вече 3г минаха има абсолютни доказателства и записи от инцидента, а богатото наркоманче си живее живота както до сега, много дрога и разврат....
  • 20 Лелее

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тошко":

    Тошко,нищо не си разбрал.Жалко.Учете,бе хора,образовайте се,че после ние сме потърпевши.
  • 21 Студопор

    12 0 Отговор
    Ами да де, ама докато човека си гние в земята, тоя малък... такова, си стои под домашен арест, държавата го храни и пои. Държавата му плаща сметките. Защото той сега няма право да работи и да се издържа. Не че някога е работил де...
    Та три години човека вместо в каторга, си е в отпуска.
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 0 Отговор
    Когато народа е в тежки времена, се ражда поезия. Когато обикновените хора не могат да преглътнат несправедливостта, се раждат поети! Браво за писмото! Само душевни пънове не могат да се разчувстват! Нищо не може да разчувства корумпираните съдии и адвокати, за тях е важно да владеят положението по техния си начин - с врътки и шашми!
  • 23 Клеопатра

    6 0 Отговор
    Тошко,не е страшно да се родиш глупав,страшно е глупав да умреш.Жалко,ум,душа,морал и състрадание са онези качества,които или ги притежаваш или не.Но писмото направо ме разтърси ,заби ми се като стрела в сърцето.Остави ме без думи,доста време ще си го чета.
  • 24 Я, пак

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тошко":

    Дали? Кой ли прекрачи всякакви граници?
  • 25 Коя е

    0 0 Отговор
    пък тази Трайкова!?
  • 26 аза

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Милият Милен, това го няма и в Средновекавието,кръв строшени гърди и кости,изкормване!Кой е мръсникът, поръчал такъв ужас на Кристи Ян-това извънземно, които са вече добре разположени в България?Води се война на пътя до смърт..