Last news in Fakti

24 Април, 2023 13:45 920 13

Замеряха с картофено пюре репродукция на Ван Гог в Хамбург

  • ван гог-
  • активисти-
  • картофено пюре-
  • протест-
  • хамбург

Това се случи по време на събитие в рамките на "Дългата нощ на музеите" в града

Посетители в Музея на футболен клуб Санкт Паули в Хамбург замеряха с картофено пюре репродукция на картината на Винсент ван Гог "Ваза с петнадесет слънчогледа" (от цикъла "Слънчогледите") по време на събитие в рамките на "Дългата нощ на музеите" в града, съобщи ДПА.

Популярният телевизионен водещ, шеф готвачът Оле Плогщед, който участва в акцията, каза, че иска да предизвика дискусия за целите и средствата на активистите от климатичното движение "Последно поколение".

"Докъде може и докъде трябва да стигат протестите срещу драматичната ситуация с климата? Дали климатичното движение не отива твърде далеч, замеряйки произведения на изкуството с картофено пюре или когато активисти се залепят към рамките на картини в музеите или пък реакцията на действията им е прекомерна", каза той.

В Хамбург, както в много други германски градове, "Дългата нощ на музеите" е възможност за утвърждаване на културата във всичките ѝ форми. Музеи и други културни пространства остават отворени до късно през нощта, представят специални изложби и събития.

През последните месеци активисти за защита на климата от "Последно поколение" привлякоха вниманието в Германия с множество впечатляващи акции в музеи.

В "Хамбург кунтсхале" например охрана успя да попречи на плановете на активисти да залепят алтернативна творба върху прочутата творба "Странник върху море от мъгла" на Каспар Давид Фридрих (1774-1840). Тяхната картина изобразяваше странник на апокалиптичен фон.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 0 Отговор
    Щом са с оранжеви жилетки е ясна работата.
  • 2 СС23

    27 0 Отговор
    Идиоти сър. Светът е затънал в тях.
  • 3 Град Симитли

    16 0 Отговор
    Не се иска много акъл.
  • 4 гост

    23 0 Отговор
    Тия верно хлорофила им идва в повече .Или пък им е малко в зелените ти....кви ,та не увряха че това не са оригинали,а отлични репродукций. Ще оставят оригинал за да може някой с промит едногънков мозък да мята боклуци и да унищожава изкуство за милиони,като че ли Винсент ван Гог е виновен дето ледниците се топят
  • 5 ТаУмВзе

    19 1 Отговор
    Тва е демократичен Вандализъм бре! То са модерно.
  • 6 ХАХАХА

    16 0 Отговор
    Браво ! С вандалщина срещу вандализмът. Ще привлече вниманието на още такива .
  • 7 ха ха

    25 0 Отговор
    Онзи ден бяха хаванали създателката на движението да кара дизел и да купува плодове докарани от хиляди километри. Лицемери или полезни идиоти - изберете сами. Всъщност не е зле да ги кастрират - така и така са последно поколение... Поне Дарвин да помогне с нещо...
  • 8 абвгд

    12 0 Отговор
    Що за мало-умен начин на протест!
  • 9 ГУМЕН КРАДЕВ

    14 0 Отговор
    Може да си идиот , ама важното е да си зелен идиот ! Какво ви пречи изкуството бе зеленотиквеновчета , факт безспорен - само вие и талибаните унищожавате изкуството ! Клавдий Тъпоглавий !
  • 10 Някой

    7 0 Отговор
    Да, успели са да привлекат вниманието на обществеността. С простотия. Никой няма да ги вземе на сериозно. Нито тях, нито начинанието им.
    Такива наистина ще са последното поколение, но на майките и бащите си. Защото повечето са се отказали от отва да имат деца. Уж заради екологичните си убеждения, но просто са непораснали деца, на които им е по-лесно да продължат да карат по детски до края на живота си. Или пък са с нетрадиционна сексуална ориентация (ех, колко политкоректно се изразих...). Но, така или иначе, те няма да оставят поколение. Т.е., безполезни са за обществото.
  • 11 ганю

    0 0 Отговор
    Протестите няма проблем
    ала когато ръцете ти са заврени отзад и опозоряваш изкуство което и днес
    не можеш да повториш едва ли този е начина
    ако можеш да направиш по добро не казвай нищо а го направи
    а когато не можеш по добре прави нещо полезно което ти се удава.
    днес младите нямат уважение и респект към предишните поколения
    малко могат и знаят
  • 12 дядо поп

    1 0 Отговор
    Тези , като се самозалепят , трябва да им изземат раничките с препарати и да ги оставят там докато се разлепят.
  • 13 Изкуство

    0 0 Отговор
    Тотално слабоумие! Какви активисти? Дали знаят въобще, кой е Винсент Ван Гог? Да замеряш репродукция на един от най-изтрадалите, и страшно велик художник е меко казано варварщина. Ван Гог със сигурност е живял по екологично от всички тия п....ски еко активисти...