24 Април, 2023 16:32 6 395 15

8 тихи убийци у дома

  • дом-
  • вкъщи-
  • електроуреди-
  • уреди-
  • електромагнитни лъчения-
  • облъчване-
  • вредно

Тези електроуреди може да са полезни и важни за нас, но трябва да внимаваме как ни вредят

8 тихи убийци у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Съвременните домове са пълни с всевъзможни уреди, чиято цел е да направят живота ни лесен – за съхраняване на храна, миене, сушене на дрехи, варене на кафе, претопляне на вечеря и т.н.

Всяка монета обаче има две страни и каквито и позитиви да имат тези електроуреди, не трябва да пренебрегваме техните негативи. Често сме измъчвани от главоболие, безсъние, диагнозата рак се поставя все по-често, а много наши приятели и близки страдат от какви ли не алергии.

Учени от различни страни са установили, че елетромагнитните полета и радиацията от някои домакински уреди влияят неблагоприятно върху човешкото тяло, пише jenata.blitz.bg.

Ето кои са уредите в дома ви, които могат наистина да съсипят здравето ви:

1. Климатик

Толкова е любим на всички – когато навън е студено, вътре ни е топличко. Ако пък времето е горещо, той прави всичко у дома приятно и хладно.

1,5 метра е минималното разстояние, на което трябва да стоите от климатика.

Радиацията от това устройство всъщност надхвърля нормалния електромагнетен фон стотици пъти. Седенето или лежането директно под климатика е много опасно.

В идеалният случай режимът му на работа трябва да бъде следният: загрейте или охладете стаята до полезната температура и изключете устройството. Докато климатикът е включен, по-добре да стоите в друга стая.

Важно е освен това да го почиствате редовно, в противен случай ще се движите във въздух, пълен с бактерии.

2. Микровълнова печка

Категорично вредата от микровълновата печка не е доказана. Все пак има някакви данни за нея. На първо място е важно да знаете, че не може да загрявате храна в пластмасови кутии в нея. Под влияние на температурата пластмасата отделя токсични вещества, които се натрупват в организма.

Второ, излагането на микровълнова радиация намалява качеството на спермата при мъжете. За да избегнете отрицателното действие на технологиите върху тялото ви, по-добре стойте настрана поне от микровълновата, докато тя работи.

3. Компютър, телевизор

Тези източници на електромагнитно излъчване са третото най-мощно отрицателно нещо в жилището ви. Стари или нови модели – няма никакво значение. Дори лаптопите формират собствено електромагнитно поле.

Струва си да спазвате няколко мерки за безопасност. Първо не поставяйте лаптопа в скута си. Важно е и да нямате много компютри в стаята си. Трябва редовно да си правите по 5 минутки пауза и в никакъв случай да не държите телевизор или компютър в спалнята.

4. Пералня и съдомиялна

Те за незаменими асистенти в жилището, но вземат прекалено много за тази помощ. Не само, че измиването не винаги върви по план, но и електромагнитното излъчване на тези устройства е толкова високо, че безопасното разстояние от тях по време на работа е поне 1 метър.

Докато някой от тези уреди работи не е добре да се къпете. Това не е суеверие. Може да получите сериозни наранявания от токов удар.

5. Хладилник

Няма добре оборудван дом без хладилник. Хладилниците са много мощни, а електромагнитните им вълни могат да променят здравословното състояние на човек. Могат да му причинят умора, безсъние, да променят хормоналния фон при дамите и т.н.

Мястото на хладилника е в кухнята и никъде другаде. Никога не го слагайте в помещение, в което спите.

6. Мобилен телефон

Всички сме чували, че тези джаджи се отразяват отрицателно на тялото ни. Те са до нас през цялото денонощие.

Това е едно от малкото устройства, които слагаме до главата си. Учени са открили, че електромагнитното поле, излъчвано от смартфоните влияе много на централната нервна система, мозъка и очите.

Важно е да сведем до минимум времето, в което го държим близо до главата си. Добре е да спрете да превъртате лентата с новини в социалните мрежи преди лягане. Това е една от най-честите причини за безсъние.

7. Прохосмукачка

Тя е опасна, но не заради краткосрочна, а дългосрочна употреба. Ако я използвате 2 часа, то тя излъчва много силно електромагнитни вълни. Малко хора естествено я използват толкова дълго и все пак е добре да сте наясно.

8. Енергоспестяващи лампи и крушки

Кой би си помислил, че точно те могат да ни навредят? Те създават електромагнитно и ултравиолетово лъчение, което вече представлява опасност.

Нови проучвания на френски лекари и учени показват, че излагането на интензивна и мощна светлина (LED) е „фототоксично“ и може да доведе до необратима загуба на клетките на ретината и намаляване на зрителната острота.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички ви разбраха

    33 1 Отговор
    Че не сте си добре с тиквириците
  • 2 Д-р Ливайн

    14 2 Отговор
    В медицината алергията към електромагнитни вълни много ефикасно се лекува с невролептици.
  • 3 Ихаа

    28 3 Отговор
    Не знаех че климатика излъчва радиация. Много яка статия
  • 4 ХАХАХА

    33 2 Отговор
    А ако знаете колко е опасно да си жив ? Сигурно затова либерастите проповядват нулева популация?
  • 5 морска тиква

    26 3 Отговор
    Да одим у пещерата освен?
  • 6 Дуньо простия

    24 3 Отговор
    Ей тая статия, направо ме метна у върбалака.
  • 7 Да бе да

    9 6 Отговор
    Радиация няма, но ще я има ако подлогите слушат стареца.
  • 8 Това е преразказ по спомени

    23 2 Отговор
    Ужасно нелепо смесени истини с неистини или може би е нарочно.
    Май имаше такъв подход в психологията. Половината от това не е вярно, липсва рутера, липсва ползването на мобилен интернет от телефона, липсват всякави доказателства за написаното. Очевадно е написано от лаик за да се хареса.
  • 9 Българин

    27 4 Отговор
    Писано от пълни неграмотници, отсъствали от часовете по физика, с липсващи базово знания. Потресаващо. И редакторите са допуснали това? Показателно за интелекта и на редакторите

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПетЖи

    9 1 Отговор
    Важното е правилното разположение на електроуредите по Фън Шуй. По стара китайска традиция, пред вратата на хладилника е добре да се сложи смарт кантар с блутут.
  • 12 Аз съм

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Факти , редактори нямат .
  • 13 дАаА

    3 1 Отговор
    Май ни намекват да стоим на тъмно и студено, най- много да осветяваме стаята с 1 свещ или газена лампа, ама и газта е дефицитна...
  • 14 Нов

    3 0 Отговор
    Не бях чел скоро по голяма глупост. 95% от написаното е напълно невярно и противоречи изцяло на реалноста . Тези от факти вече напълно се побъркаха.
  • 15 АмиСега

    3 0 Отговор
    Струва ми се, писаното е около-наоколо и няма никаква фактологична подкрепа. Слънчевата радиация вероятно е много пъти по-интензивна от сумарната домашна, но не се пазим както гъркините и китайките за да са бели. И друго, пазете се и от журналистика радиация.