Last news in Fakti

28 Април, 2023 14:57 3 818 44

В Египет са категорични: Клеопатра е имала светла кожа!

  • египет-
  • клеопатра-
  • чернокожа-
  • кралица-
  • раса-
  • история

Новият документален проект на Нетфликс за египетската царица разбуни духовете с избора си на чернокожа актриса в главната роля

В Египет са категорични: Клеопатра е имала светла кожа! - 1
Снимка: Shutterstock

Клеопатра е била със светла кожа, обяви министерството на туризма и паметниците на културата на Египет, съобщи АФП.

Изявлението беше направено по повод историческата поредица на Нетфликс, която ще започне да се разпространява след седмица.

Ролята на Клеопатра в продукцията на Нетфликс е поверена на чернокожата актриса Адел Джеймс. Изпълнителен продуцент е Джейда Пинкет-Смит. Според авторите в основата на "Клеопатра" са исторически данни и експертни мнения, пише БТА.

Стрийминг платформата ще започне излъчването на поредицата на 10 май.

Предварителните анонси представяха продукцията като филм за борбата на последната египетска царица да защити трона и семейството си. Междувременно изборът на актриса предизвика полемика в Египет. Интернет петиция настоява спирането на "Клеопатра" заради историческа фалшификация и вече е събрала повече от 40 000 подписа. Има и гласове, които призовават за спиране на Нетфликс. Депутатът Сабоура ал-Сайед заяви, че парламентът трябва да забрани платформата за стрийминг.

В четвъртък министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата публикува дълго изявление, цитиращо множество експерти, категорични в мнението си, че царица Клеопатра е имала бяла кожа. Тя е била от елински произход и чертите на лицето ѝ са били типичните за елините. Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се казва в текста на министъра.

Според Мустафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за античните ценности, представянето на царицата като чернокожа жена не е нищо освен "фалшификация на египетската история".

Целта на изявлението на министъра е да се защити историята на царица Клеопатра, която е важна част от историята на Древен Египет.

В Египет периодично се отричат теории на афроамериканци за произхода да египетската цивилизация.

Клеопатра е владетелка от македонската династия на Птолемеите. След разпадането на империята на Александър Велики генерал Птолемей става цар на Египет и пренася културата на елинизма по бреговете на Нил.

Според легендите Клеопатра, която е родена ок. 69 г. пр. Хр. е била много красива. Външният ѝ вид и цветът на кожата ѝ остават предмет на множество предположения. През 2009 г. документален филм на Би Би Си потвърди теорията за африканската кръв на царицата, без да предизвика полемики.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дреме ми

    1 22 Отговор
    на шарените калцуни..
  • 2 Христо

    64 4 Отговор
    Фалшификации на всяка крачка.

    Изглежда това е същността на новата западна култура

    Интересното е, че е все във вреда на европейската цивилизация
  • 3 Боклук

    44 3 Отговор
    Рано или късно и хан Аспарух ще бъде представен с мургава кожа и сини венци.

    Коментиран от #19

  • 4 ха ха

    47 5 Отговор
    Ндаа... Атаката е срещу белия човек и най-вече гръцко-римското начало на съвременната цивилизация. Давос ни връща в тъмните векове преди Ренесанса и Просвещението. От цивилизацията на древните гърци и после римляните процъфтява идеята плебса да търси сметка на управляващите. Новите тирани не искат това. Затова и бялата цивилизация трябва да бъде унищожена. Затова Давос ѝ ометете средната класа за 50 години, изнесе производството и елиминира усърдно технологичното превъзходство.

    Коментиран от #15

  • 5 Нормално

    27 1 Отговор
    Тя си е македонка от север!
  • 6 мдаааа

    3 6 Отговор
    И Вован и е внук ...
  • 7 ами,

    33 2 Отговор
    Да Клеопатра е била бледолика,но не е била красавица според древните източници.Клеопатра VII Филопатор е от елинско С гръцко-македонски произход, македонски произход/не бъркайте с днешните самозванци македонци/ и е родена през 69 година пр.н.е. в Александрия, Египет. Пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си.“ Още от малка се проявила като изключително умна. Била добра математичка, говорела седем езика и имала добър търговски нюх. Клеопатра се слави като първата в семейството си, научила египетски език през тяхното 300-а годишно властване над тази страна.

    Коментиран от #43, #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Соваж бейби

    6 13 Отговор
    Едната от Клепатрите четвърта тя била бяла.Ако човек се порови и прочете ще разбере че не е била само една и името Клепатра се повтаряло както при нас Мария,Ана....няма само едно магаре наречено Марко .

    Коментиран от #11, #20

  • 10 Пич

    47 15 Отговор
    Трябва да забравите негро- джендърските глупотевини на онези от Холивуд , слугуващи на Давос , и да се запитате следното :
    - Е ли възможно , най великите мъже на времето си , Гай Юлий Цезар , и Марк Антоний , въобще да забележат цветнокожа ?!
    Но си отговорете честно , а не - политкоректно !!!

    Коментиран от #25

  • 11 да питам

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Абе , да не си на боярь ?

    Коментиран от #18

  • 12 българина

    15 2 Отговор
    абе те уж руснаците ни освободиха, но в римейка са SWAT ..... ама на българите какво ни пука ... наведена главица ...
  • 13 Хахаха

    37 1 Отговор
    Скопо тия холивудски джендъря ще заснемат филм вместо за адам и ева за ева и ева и адам и адам
    И за юлий цезар азиатец а а марк антоний с лилави венци абе немам думи щот снежанка е латинос
  • 14 Журито

    25 1 Отговор
    Освен,че ще изберем негритиянка,а и джендърка на всяка цена,за да отговори на демократичните ценности.
  • 15 българина

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    с сети се защо атаката е срещу белите, от римско време оше, а азиатците и африканците не ги закачат ? Адриан оглавява военните действия, в които участват общо към 10 легиона. Римската империя си възвръща контрола над Йерусалим, след като загива водачът на еврейската освободителна война. Жертвите от еврейска страна са над половин милион (без поробените). Оцелелите евреи са прогонени от Йерусалим и подложени на репресии, а опустошената Юдея е преименувана на Палестинска Сирия, за да се изличи спомена за нейната история
  • 16 байданчо

    7 3 Отговор
    Клеопатра с черна перла.
    Аз я познавам!
    Ние сме набори с нея!
  • 17 Чудо голямо !

    37 1 Отговор
    Абе, щом снимат филми с негра, които са рицари и мускетари,какво се чудите ! Извращенията продължават.
  • 18 Соваж бейби

    3 23 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Вместо да задаваш глупави въпроси търси нови данни от археолози,историци какво ново !
    Ти приемаш гръцката версия за истина обаче има и други народи в играта и те казват по нещо ?!Византия са имали първи писменост в Европа и са лъгали за много неща , погледни и формите на лицата на статуите и виж черти при различните раси,едно време не е имало силиконови устни като сега се правят защото нямат афро устни и т.н.т...археологията за нищо ли я нямаш ?тези хора какви са ?!доказват или отричат написаното като история с доказателства и арте факти !
  • 19 ОМБРЕ

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Боклук":

    ДА НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ДРАГАЛЕВСКИЯТ КААН ПРИВАТИЗАТОР НА ВИЗАНТИЙСКИ ЗАВОДИ-ОПИСАНИЕТО СЪВПАДА ОСТАВА САМО ДА СИ КАЖЕ
  • 20 ами,

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Затова съм и уточнила-Клеопатра VII.Защото документален проект на Нетфликс визира точно нея,а не предходните.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Соваж бейби

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "ами,":

    Съгласна съм по някога прекаляват и в киното ,но ако се замисли човек там по тези земи много белички не могат да бъдат с две три слънчеви бани по рождение ,някой смесени раси излизат и белички виждала съм и афро със сини очи.Има и история ние какви сме в Европа от какви раси.Проблема е че Византия са имали писменост това е силна карта за преувеличения и намазване с лъжи от тяхна страна а другите после се образоваме от тях и четем какво те казват ,били сме на племена и не сме писали няма данни ?!Но пък Египет си има то и цветовете се виждат по рисунки,тяхни писания и другите народи минали от там .....ако ме разбрахте какво казвам

    Коментиран от #35

  • 23 Хора разни

    3 3 Отговор
    Въпрос на 50 нюанса тъма кожа.Те съвременните афроамериканци са си почти бели.Виж тези от Сенегал са си като абанос.То и при русите колкото искаш нюанси.По вероятно е била със светла кожа .Все пак идват от Птоломеите а те са от Гърция.тема Македония наша ширина.
  • 24 Вергина

    13 1 Отговор
    Нищо ново - едно време в "Троя" Ахил умря в края на филма, а не според Омировата история. В друг филм Орфей беше чернокож.
  • 25 Пичага

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    "...да забележат ЦВЕТНОкожа ?" .Ти БЕЗцветникож ли си?
    ПП. Защо безкритично повтаряш тази политкоректна безсмислица, сътворена от тези, срещу които уж рипаш?!?

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Пич

    7 15 Отговор

    До коментар #25 от "Пичага":

    От толкова напъване да блеснеш , взе ,че се изпусна ! Ако имаше средно образование , щеше да знаеш , че белият цвят е неутрален ! Затова се рисува на бяло платно , и затова белите НЕ СА цветнокожи ! А ако беше по умен , или поне беше писал повече тук , щеше да знаеш , защо трябва да се изразяваш внимателно ! Ако не си разбрал , няма смисъл да ти се обяснява !!!

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Соваж бейби

    2 17 Отговор

    До коментар #25 от "Пичага":

    Хи хи има прозрачни по някога видими наричат се фантоми но това е друга тема а ние сме смъртни,много яко си го написал/а!Първо на Рим и Византия много шапка не им свалям че се правили кошмари по тези места и са разнасяли племена на къде им падне ,корените на расизма/има много значения думата / но идват от Император Константин който налага христянската религия дори не е бил пускал християните да напускат териториите за да се множат дълга история....?!После
    идеологическият расизъм се развива от 19 век с автори като Georges Vacher de Lapouge
    , които искат да дадат биологична основа на расизма, после се превръща в реална политическа система с проблемите в Южна Африка и нацизма на Германския райх отново дълга история....Какъв е проблема какъв цвят е била жената и що за драма от един филм ?Как е възможно да съди за човека по цвят на кожа или религия?

    Коментиран от #29

  • 28 Пичага

    13 5 Отговор

    До коментар #26 от "Пич":

    "... белият цвят...". Белият... ЦВЯТ;-)?!? Сам се закопаваш, няма лошо, поздрави👍👍👍❗
  • 29 Как Сийка

    23 2 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    Като се правиш на толкова образована , може ли да цитираш някой негърски учен от средновековието , или ренесанса ? И преди да се изложиш с някой арабски учен , ще ти кажа , че арабите са от индоевропейските народи , като нас. Що се отнася , че не те дразни подмяната на историята , това си е твоя работа. За мен , Орфей никога няма да е негър! Радвай си се на черньовците , които имате в изобилие по френско. Според мен , те винаги ще са втора категория!

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Дядо Анастасий

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Как Сийка":

    Бе арапето не са индоевопейци (не бяха ли семити?), но НЕ са и от негроидната раса.
  • 31 ПолитНЕкоректен

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пич":

    Много добре ти го казаха защо НЕ трябва да се "изразяваш внимателно" - това означава, че ни повече, ни по-малко си приел и нечия цензура , и нечия "игра".
  • 32 Соваж бейби

    3 14 Отговор

    До коментар #29 от "Как Сийка":

    Расизмът не е изчезнал а напротив трансформира се приема нови форми, но винаги и навсякъде поема по едни и същи пътища генерализация, есенциализация, омаловажаване, дискриминация, насилие, първо на думи после на действия.На първо място, има преработване на историята/учените археолозите,историци доказват /и наследството, тази стара кожа от която обществата и въображението не могат да успеят да се отърват.Лирата е инструмент с произход от древен Египет. Среща се и в Месопотамия, особено сред шумерите. Очаровани гърците я присвояват. В гръцката митология Хермес създава лирата и след това я дава на Аполон...
  • 33 Романов

    8 1 Отговор
    Отиде, та се не видя. Сега от РСМ ще обявят, че Клеопатра е родена в Скопие. Адам и Ева също. Клеопатра платно белеше на Охридското езеро.........
  • 34 Русенец

    8 1 Отговор
    Клеопатра е била от рода на Птоломеите, управлявали Елинистичният Птоломеев Египет. Етносът й е от антична Македония. Била е дъщеря на Теос Филопатор Филаделф Неос Дионис, познат като Птолемей XII или Авлет. Неин дядо е бил Птолемей IX Сотер II, познат като Латир. Прадядо й е бил Птолемей VIII Евригет II, а неговият баща е бил Птолемей V Епифан. И да - гугълнах го :).
  • 35 ами,

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "Соваж бейби":

    Не забравяй,че Византия е наименование измислено от историци столетия след изчезването и.Византия всъщност си е Източна Римска империя просъществувала до 1453г. като остатък от громната Римска империя ратърсвана от на варварските нашествия, довели до разпокъсването и изчезването на Западната Римска империя през V век.Разнородните поданици наричали себе си римляни (на латински: romani – романи, на гръцки: ρωμαίοι – ромеи), а държавата в която живеят – Римска империя (от гръцки: Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – Ромайки автократория).А това,че гърците дошли на Балканите от Етиопия си присвояват древната и антична история по тези земи е факт.Те нямат нищо общо с елинския период защото самите им антропологични белези нямат нищо общо с визията на античните статуи от този период.

    Коментиран от #36

  • 36 Соваж бейби

    2 9 Отговор

    До коментар #35 от "ами,":

    Точно така писала съм в изминали теми обаче се делят на две епохи Византииска и Римска епоха.Дори са учили римляните на четмо и писмо римляните са нямали писменност.Аз също съм любопитна да знам всичко за историята но истината.Единствените бели хора за които съм чела пише че били и много високи/бял цвят всеки знае какво е ,нашите кожи не са точно бели ,виждат се и вени.../ атланите /Атлантида/още се оспорва и пазарували със старо злато монети непознато за хората и се скривали или в пустиня , или гори помагали на хора в беда и изчезвали ,те дали знанията си в Египет,Латинска Америка..всяко нещо което е съществувало оставя следа археолозите са търсачи на тези следи.Не може да избухваме и заклеймяваме всичко което не ни изнася само заради цвят?!Сигурно пак не съм разбрана защото не подкрепям Византия на сляпо!в съда винаги се изслушват и двете страни и се търсят доказателства ,свидетели..същото е и с историята.Монетата има две страни

    Коментиран от #37

  • 37 Русенец

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Соваж бейби":

    Ако търсиш нещо за Атлантида, трябва да поплуваш из дълбините край Азорските острови или Мадейра. Те се намират горе-долу там, където я описва Платон - отвъд "колоните на Херкулес" (двата планински върха, от двете страни на Гибралтарския проток.

    Коментиран от #38

  • 38 Соваж бейби

    0 7 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Любители археолози твърдят че са локализирали потъналия град в Андалусия.
    Според някой ключът към енигмата се намира в писанията на Платон. „И в рамките на един ден и една катастрофална нощ остров Атлантида беше погълнат от морските дълбини“ пише гръцкият философ в творбата си „Тимей“ публикувана през 360 г. пр.н.е. езерен град където са живели хората, атлани. Валентин де Торес-Солано дел Пино, от няколко години финансира разкопките с надеждата за възвръщаемост на инвестицията си проявявя интерес защото д-р Луи Бенитес де Луго археолог специализиращ и в древните цивилизации е бил там и си е дал мение Майкъл Донелан американец снима с дрон прави изследваия....още сме пред задънена улица ,вече има камери,подводници и дронове лидар картографират .....чакаме отговор знам за този случай

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Русенец

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "Соваж бейби":

    Пак според Платон, срещу испанският град Кадис се намирала северната част на най-източната територия на Атлантида, управлявана от братът близнак на Атлас.
  • 40 Русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Соваж бейби":

    Всъщност, ако погледнеш гугълмапса, има една група острови, които описват територия, чиито контур приблизително наподобява описанието на Атлантида. Азорските о-ви, Мадейра, Санта Круз, а може би и Кабо Верде, въпреки, че ми се вижда много на юг. Особено Азорските са на разломът между две тектонични плочи, което би обяснило потъването на Атлантида.

    Коментиран от #41

  • 41 Соваж бейби

    3 8 Отговор

    До коментар #40 от "Русенец":

    Има много интересни неща следя в специална платфрма повторения не винаги съм в къщи такива документални поредици не само книги .Какво ново се доказва просто защото е залято от всички страни с много глупави филми и предавания рядко гледам филм.Има много интересни неща и за риби,птици...които се намират а се е писало в митология за тях и в Катай... по всички места.Не искам да ви препоръчвам нищо защото виждам явно ме взимате за / ..../ може би не точно вие но от други коментари .Изобщо не твърдя че много зная или съм спец в нещо си, когато пиша или споря е защото съм попаднала на позната тема .Много неща се оспорват и до ден днешен ,деля хората на добри и лоши не по цвят или религия.Истината е една такава че ние Землянте не знаем почти нищо за нашата планета а само се обиждаме и нападаме някой по цвят при другите също има бяло/фобия а тази злоба и вражда няма да ни доведе до отговрои никога.Истината е че не сме сами има и извънземни,има фантоми ние го наричаме така....има много неща света не се върти само около Византия какво са писали ?!всеки писател влага и лична емоция фантазия има разлика от философ ,историк,поет...

    Коментиран от #42

  • 42 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Соваж бейби":

    Добре де, ние просто си говорим за Атлантида. Няма нападки, няма расизъм...... Аз, просто съм голям фен на темата и реших да споделя някои свои възгледи по въпроса.
  • 43 Функционално неграмотен 8 ниво

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ами,":

    Клеопатра VII не е наречена Филопатор, а е Теа Неотера
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.