Last news in Fakti

16 Май, 2023 10:15 2 191 35

Защо все повече българки раждат секцио?

  • раждане-
  • секцио-
  • хороскоп-
  • кариера-
  • успех

Тенденцията жените да раждат чрез цезарово сечение е заради кариера и хубав хороскоп на детето

Защо все повече българки раждат секцио? - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота си. За да е сигурна появата на бебето в избрания момент, раждат планирано чрез цезарово сечение.

Други пък чакат да се развият в професията си и чак тогава да създадат семейство и да родят дете. Това крие рискове, тъй като често при жените над 35 г. се стига до усложнения, които налагат оперативно раждане. При някои има и придружаващи заболявания.

Това са част от причините за ражданията със секцио, разказват акушер-гинеколози, след като излезе статистиката на Националната здравноосигурителна каса, че всяко второ българче през 2022 г. е родено с операция.

Тенденцията е от години, но за миналата направените цезарови сечения надминаха нормалните раждания. От общо 51 672, отчетени към здравната каса, 25 959 са оперативните, или 50,24%. През предходната година делът им е бил 49,79%.

Секциото крие много рискове за родилката, категорични са експерти. Затова и препоръките на Световната здравна организация са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

“Цезаровото сечение е свързано с рискове от кръвозагуба, рискове от инфекция, но най-големият риск е, че при последващо раждане може да има патология на плацентата", обясни директорът на най-голямата АГ болници у нас “Майчин дом" проф. Иван Костов. При втора бременност, последваща вече едно прекарано цезарово сечение, може да се получи враснала плацента.

“Плацентата често има свойството да се лепва точно там, където е рязана матката. Така наречената враснала плацента е едно от най-сериозните усложнения в акушерството", обясни Костов. А вследствие на това има голям риск от масивно кървене. “В такива случаи е животозастрашаващо състоянието на майката. Много жени умират заради тази враснала плацента, защото води до много голяма кръвозагуба", обяснява проф. Костов.

10% от жените, страдащи от усложнения на матката след секцио, не могат да забременеят след това, казва и директорът на другата голяма АГ болница - “Шейново", д-р Румен Велев.

При родилите с цезарово сечение често се получават ниши, които представляват дефекти на матката там, където тя е срязана, за да се извади бебето. Доста по-често се наблюдават, когато и следващото дете е родено оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата си оказва осезаемо влияние на броя оперативни раждания. “Все повече пациентки раждат първото си дете между 32 и 35 години, но са категорично с повече придружаващи заболявания и усложнения. Логично е, че повечето от тях трябва и се налага да родят с цезарово сечение", обясни старшата акушерка в “Майчин дом" Надежда Христова. Тя напомня, че докато се гони успехът в работата, напредва възрастта, а така яйчниковият резерв на жената се изчерпва. “По същата причина се наблюдава повишаване на асистираната репродукция - инвитро", коментира Христова.

Други проблеми след цезарово сечение се дължат на лоша оперативна техника и недобре осъществено кръвоспиране, обясняват акушер-гинеколози. Възможни са усложнения от анестезията, както и развиване на инфекции.

Въпреки това у нас и по света лавинообразно нараства честотата на ражданията със секцио. Тази тенденция се дължи и на необоснован страх на родилката от болки. “Много пациентки са уплашени от близки и приятели, че нормалното раждане ще бъде продължително и по-болезнено", казва Христова. Част от бъдещите майки не са информирани за напредъка на медицината, някои дори не знаят за епидуралната аналгезия. С упойката по време на нормално раждане родилката може да си спести повече от половината болезнени контракции и болката. За старшата акушерка голям проблем е, че жените се информират от групи във фейсбук вместо от надеждни източници.

Освен бъдещите майки много лекари също предпочитат секциото, без то да е необходимо. Страхът нормалното раждане да донесе повече рискове от оперативното е сред основните причини. “Самите акушер-гинеколози в много случаи не искат да поемат риска от водене на нормално раждане и правят цезарови сечения", обясни проф. Костов. Той е щастлив, че тенденцията в “Майчин дом" е обърната и там жените са стимулирани да раждат нормално. “Известен е афоризмът на акушер-гинеколозите в цял свят, че никой не е вкаран в затвора за това, че е направил цезарово сечение, но много акушер-гинеколози са вкарани в затвора за това, че не са направили", обясни специалистът. По думите му златната среда е 15% цезаризови и 85% нормални раждания. Той напомни, че секциото в крайна сметка е най-честата операция в света и благодарение на него стремглаво спада кривата на неонатална и майчина смъртност.

Според някои пациентки обаче по-високите цени на оперативното раждане са причината лекарите да настояват те да раждат така. В една частна болница нормалното раждане струва 2700 лв., а с цезарово сечение - 3070 лв. В друга частна АГ болница разликата е 50 лв., но секциото също е по-скъпо.

За да стимулира лекарите да предпочитат естественото раждане, здравната каса увеличи с 30% клиничната пътека.

През 2022 г. тя стана 1450 лева, докато за раждане чрез цезарово сечение цената е 1000 лева. Засега обаче това явно се оказва недостатъчно трендът да преобладават оперативните раждания да бъде пречупен.

“Желателно е последното решение как ще ражда жената да не е нейно. Оперативното да е само при определени индикации, а не по желание", убедена е Христова. Но за да стане, родилките трябва да са здравно информирани, а за това роля имат всички - от родителите вкъщи, личните лекари, акушер-гинеколозите, акушерките. “Мъжете също трябва да са информирани, неведнъж татковците не са позволявали жените да раждат нормално, защото са чули, прочели нещо страшно", коментира още акушерката.

Тя напомня, че има много училища и курсове, в които специалисти обучават бъдещите родители, предават от "24 часа".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    25 14 Отговор
    щото ги мързи да напъват ...

    Коментиран от #7

  • 2 Раждането секцио

    23 5 Отговор
    не е раждане, а операция като за отстраняване на тумор.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Анонимен

    7 15 Отговор
    Защото така, жените си знаят.
  • 5 селски

    36 4 Отговор
    Основната отвратителна причина е ,че болниците вземат много повече пари от здравната каса!
  • 6 Щъркел

    33 5 Отговор
    За да не повредят касичката.
  • 7 А ми

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "123456":

    Някои по здравословни причини. Ама и ти си прав. И няма да има как да мине Първескиня съм. Жалкарска работа.

    Коментиран от #20

  • 8 умен

    13 7 Отговор
    Секциото е повече пари, както е посочено в статията. Второ става по-бързо. Едно естествено раждане може да продължи часове.Донякъде е по-безопасно за бебето. При естественото може да се заклещи и почват едни варварски методики, които могат да увредят бебето.

    Коментиран от #33

  • 9 А ми

    4 0 Отговор
    Жалкарско е да се мазниш, да си двулик и да обиждаш едни, а после да им правиш комплименти за същото... И да се пънеш за пример след това.
  • 10 234

    10 6 Отговор
    Щото са прости!
  • 11 Ми...,

    12 3 Отговор
    то тогава,ще закърнее нормалният
    физиологичен процес.И оплождането
    ще става,чрез секцио.Мъжете ,са
    излишни.🧷

    Коментиран от #32

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 честен ционист

    11 3 Отговор
    За да се запазят непокътнати стволовите и Т клетките. На Запад плащат луда пара за тях, а в БГ лъжат родилките, че ги изхвърлят барабар с плацентата като биологичен отпадък.
  • 14 Соваж бейби

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Я го знам ...":

    Ами не си запознат със всичките случаи не пиши глупости.Аз съм с секцио не по мое желание измъчваха ме повече от 12 часа дебелата акушерка само дето не седна отгоре ми то беше натискане чудесия за да излезе бебето .После когато разбраха че бебето се задушава и съм пред умиране даже бях в кома ми направиха секцио.После друг доктор се изцепи че е докторска небрежност понеже съм много слаба и тясна в ханша няма как да излезе по нормален начин не са ме преценили понеже съм качила колограми и на корем с бременноста .Божа работа не съм имала желание за секцио .
  • 15 АМИ ДОБРЕ

    5 7 Отговор
    Ще си остане все така тясна с неразтегната мускулатура, ако я има мързеланата де.
    Модерно е , защото Мимето така родила, а аз да не съм по-назад

    Коментиран от #21

  • 16 Божидарке,

    3 0 Отговор
    Къде ти е предлогът в заглавието? Да не се е хлъзнал под клавиатурата?

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Организационно погледнато

    8 3 Отговор
    Раждането със секцио е един предвидим процес с известно начало, протичане и завършек.

    Коментиран от #34

  • 19 Име

    5 3 Отговор
    за да не ги кръцват с ножицата от долу, щото са тесни....
  • 20 Ей...

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "А ми":

    Цървули, родете по веднъж и после давайте акъли!
  • 21 несправедливо

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "АМИ ДОБРЕ":

    Твоята мускулатура обаче редовно я разтягат.
  • 22 ТАТЯНА ДОНЧЕВА Карлуково

    11 2 Отговор
    Защо все повече българки раждат секцио? ЗА ДА НЕ ИМ ПРОВИСНЕ ВАГИНАТА!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    8 0 Отговор
    Клиничната пътека е по скъпа за секцио,източват здравната каса.
  • 25 ѝойойо

    5 1 Отговор
    За да не си разширят пу.Tk.ите
  • 26 Яяяяя

    7 1 Отговор
    Че то се знае! Кукумицини! На докторите така им е по лесно и по сигурно. За това убеждават младите момичета, че така е по добре за детето, за майката (ще си запази хубава вагината). Това е истината! Но природата си е природа и операцията не и е по вкуса на природата!
  • 27 Емиии...

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Божидарке,":

    Едни раждат деца, други ...секцио.А горкия български език ще го уморят, та ще стане за дисекцио ...пардон, за дисекциЯ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 дидо

    2 0 Отговор
    заради парите главно дето взимат докторите
  • 30 Ей,

    4 0 Отговор
    много прости и злобни мъже са се навъдили. Я, родете поне веднъж и тогава се изказвйате, глупчовци комплексирани.
  • 31 Констатираща

    1 0 Отговор
    Като изключим медицинските показания, които се дължат на застаряващите все повече първескини, както и лошата физическа подготовка, затлъстяването, неправилното хранене и нездравословен начин на живот на съвременната жена, които неминуемо водят до усложнения по време на бременноста и в хода на раждането, както и опасенията или меркантилните интереси на отделните медици, основна роля за избора на секцио от страна на родилката и близките й, се дължи на неинформираността или неправилната информираност и психологическа нагласа на жената, защото подготовката за майчинство не може и не трябва да се прави когато жената се задоми или забременее, а далеч по-рано - още от най-ранните детски години. Това не важи само за момичетата, разбира се. Именно затова сега има хора, които не мога да определят или да приемат пола си. Трябва да се въведе здравно възпитание и обучение в училищата, което да подготвя подрастващите според възрастта им за здравословен начин на живот, за семейство и за родителство, защото не винаги семейното възпитание е достатъчно или правилно в тези насоки, а специално оперативното раждане трябва да е разрешено само по медицински причини. Така ще се избегнат рисковете от тази сложна и рискована операция, която стана доста "модерна" през последните години по ред причини, някои не дотам хуманни и справедливи.
  • 32 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ми...,":

    Има един друг проблем, който прави впечатление и секциото е резултат от него - постепенно се превръщаме в хибриди и повече европейската раса, а добре знаем, че хибридите не могат лесно или въобще да се размножават по естествен начин. Това се дължи на генните модификации, които все повече се получават от неправилния и извратен начин на живот на новите поколения, които са лишени от здравословно хранене, достатъчно движение, употреба на вредни вещества и пр. Затова все повече хора прибягват до онлайн запознанства и общуване, инвитро забременяване, стационарно износване на бременността, раждане със секцио и изкуствено хранене на кърмачето. Какви поколения могат да се очакват, особено във възпроизводствено отношение, след като знаем, че начинът на живот на родителите променя техните гени и това се предава на потомството?!
  • 33 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "умен":

    Има и още нещо - всяка жена, която няма усложнения по време на бременността и предпоставки за оперативно раждане, може да стигне до него, когато от страх или препоръки, дори на медици, реши да постъпи рано или дори "навреме" в родилно отделение, защото там попада в стресова ситуация, обездвижва се, правят се прегледи, манипулации, които уж да ускорят или облекчат раждането, като например включване на системи с окситоцин или обзболяване на раждането, които могат в отделни случаи да нарушат нормалния родов процес и да доведат до необходимостта от секцио. Лично аз стоях до последно в къщи и родих необикновено лесно, с което впечатлих персонала, но разбира се, бях изчела доста литература още от 6-7-годишна възраст.😊
    Затова препоръчвам на всички момичета и жени, да се подготвят психически и физически, още от възможно най-ранна възраст! Това е особено важно.
  • 34 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Организационно погледнато":

    От една страна, погледнато в близък план - да, но последствията след него, дори и след дни, а и в хода му, съвсем не са предвидими, защото това си е една много рискована хирургична интервенция с отваряне на коремната стена и всички произтичащи рискове от това, но когато има сериозни медицински показания, е оправдана, в другите случаи представлява излишно излагане на опасност и стрес, както за изтощения и натоварен от бременността организъм на майката, така и на самото дете, както и всяко седиране на родилката, с оглед на "комфорта" й.
    Казано накратко - всичко, което е най-близо до естественото при раждането и отглеждането на детето, е за предпочитане.
  • 35 Пак ли

    4 0 Отговор
    Божидароу, научи български! Те не раждат секцио, а раждат със секцио.