Last news in Fakti

18 Май, 2023 12:32 2 355 4

Откриха ли противоотрова за най-отровната гъба на света?

  • зелена мухоморка-
  • най-отровната гъба-
  • гъба-
  • антидот-
  • противоотрова

Учени направиха важен пробив към откриването на антидот при отравяне със зелена мухоморка

Откриха ли противоотрова за най-отровната гъба на света? - 1
Снимка: Shutterstock

Екип от учени от Австралия и Китай смятат, че може да са открили противоотровата за най-отровната гъба в света, съобщи ДПА.

Експертите вярват, че вид медицинска боя, която вече е одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, може да действа като антидот при отравяне със смъртоносната гъба зелена мухоморка. Това сочат констатациите от проучването, публикувано в сп. „Нейчър камюникейшънс“, пише БТА.

Изследователите идентифицираха основния токсин, който произвежда този вид гъба, наречен аманитин, както и протеина, необходим, за да се получи токсичния ефект. След това те анализираха широкоразпространената флуоресцентна медицинска боя, наречена индоцианиново зелено, и я тестваха върху човешки клетки и върху мишки, изложени на токсина. Така беше установено, че този вид багрило действа като противоотрова срещу отравянето и може да помогне на животните да оцелеят.

Изследователите от австралийския Институт за медицински изследвания „Гарван“, Университета на Сидни и китайския университет „Сун Ятсън“ казаха, че са необходими още изследвания, за да се оцени безопасността на боята за употреба сред хората.

Отравянето с гъби е основната причина за смъртните случаи при инцидентите от хранително отравяне в световен мащаб, уточни проучването.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ям гъби

    3 1 Отговор
    рекъл първия гъбар и си запасал гащите.Земай цялата кошница,твоя е..
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    Екип от учени от Австралия и Китай смята, че те може да са открили противоотровата за най-отровната гъба в света.-съобщи ДПА.
  • 3 електрошок

    2 2 Отговор
    Иван Гешев имал противоотрова към остаФки.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Отровата на зелената и бялата мухоморка е идентична и не може да се каже,че зелената мухоморка е най отровна.силата на действието и ,не е в отровата ,а в начина и поразяването .......Това е много бавно навлизаща отрова и атакуваща основния борец с отровите-Черния дроб.Отровата е толкова силна,че не трябва да я пипате нито миришете,макар аз да съм проверявал на Прастика тези "Аксиоми" и да съмустановил........Че не е така.Включително съм ял и снимал Манаарка,царска в млада възраст растяща до зелена мухоморка.Хапнах манатарката с леко чуство на ....риск....Но..поех много добре риска....