23 Май, 2023 11:45 1 301 2

Невероятно небесно явление: Тази вечер наблюдаваме Венера и Луната редом в небето

  • небесно явление-
  • венера-
  • луната-
  • небето

Следващата такава атракция ще се наблюдава във вечерите на 21 и 22 юни, като в същата част на небето ще се вижда и планетата Марс

Невероятно небесно явление: Тази вечер наблюдаваме Венера и Луната редом в небето - 1
Снимка: Shutterstock

В ясните вечери през цялата пролет на 2023 г. над западния хоризонт може да се наблюдава удобно Венера като Вечерница, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“, предава БТА.

Ако вечерта на 23 май небето е ясно, Венера и младият лунен сърп ще се наблюдават във видима близост, високо и удобно над западния хоризонт след 21 ч. за София. Тогава ъгловото отстояние между тях ще бъде 2 градуса и 45 дъгови минути. Луната ще бъде със 16% осветен диск, а дискът на Венера, гледан през телескоп или с бинокъл, ще бъде осветен почти наполовина. Такива атрактивни съединения на Луната и Венера имаше също на 23 януари, 22 февруари, 24 март и на 23 април, уточни физикът.

Той е автор на изданието „Гид на любителя астроном” на катедра „Астрономия” на Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, чието пето издание вече е достъпно онлайн за любителите астрономи.

Следващата такава атракция ще се наблюдава във вечерите на 21 и 22 юни, като в същата част на небето ще се вижда и планетата Марс, каза той.

Венера сега се отдалечава видимо от Слънцето, при което нейните залези все повече закъсняват след слънчевите, каза Маркишки. Това закъснение ще бъде най-голямо на 4 юни – с цели 3 часа и 18 минути, понеже тогава планетата ще бъде в т.нар. максимална елонгация – на 45.4 градуса източно от Слънцето.

Тъй като Венера е вътрешна планета – с орбита по-близка до Слънцето от земната, за нея обикновено се казва, че можем да я наблюдаваме немного време след залез-слънце или преди изгрева, но не и около полунощ, за разлика от ярките външни планети Марс, Юпитер и Сатурн. Тази година обаче има една особеност: максималната елонгация на Венера се случва в момент, сравнително близък до началото на астрономическото лято – в месеца с най-късите нощи в годината, уточни физикът. Той поясни, че заради това от около края на април до средата на юни, при нисък западен хоризонт ще можем да наблюдаваме венерини залези малко след полунощ, което е рядкост. Поради голямото ъглово отстояние на планетата от Слънцето, поради късите юнски нощи и заради лятното часово време, докато Венера се снишава към западния хоризонт, отминава 0 ч. и тя залязва в първите минути на следващото денонощие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Облакът муфтаджийски

    1 0 Отговор
    Няма да наблюдавате.
  • 2 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Само да не ме пратите за зелен хайвер ще изляза в градината да наблюдавам тази вечер в България 21 часа тука ще е 20 часа ама не е тъмно значе новината може да е валидна само за българите