Last news in Fakti

12 Юни, 2023 13:57 16 474 83

Лияна Панделиева разкри колко отчайващо е положението в американските магазини

  • мол-
  • магазини-
  • сащ-
  • канада-
  • лияна панделиева-
  • журналист-
  • търговия

Журналистката и дъщеря ѝ посетили няколко големи магазина в Щатите и Канада и останали шокирани от случващото се с търговията там

Журналистът Лияна Панделиева сподели, че е на пътешествие с дъщеря си в Северна Америка. В личния си профил във фейсбук тя разказа подробно на какво са станали свидетели, след като са посетили няколко магазина и моловете в Канада и САЩ. Тя започва разказа си именно с думата "Шок".

Ето и пълния разказ на Панделиева:

"Шок, боНба! Буквално.

Влизате в мол - голям, напудрен, лъскав и... кьорав търговец няма. Светлините са приглушени, минавате през огромни площи, гигантски и там няма нито един човек - не да попита дали търсите нещо, или да ви посочи къде е пробната - просто няма никой. Ако нещо ви интересува, вдигате го, гледате, търсите номер, ако се налага ровите по шкафове...

Първата изненада е в Торонто. Молът е точно до хотела и понеже с любимия сме изморени от път и часова разлика, решаваме да пресечем по моста, да хапнем там и да се помотаем, без отново да шофираме.

Първо научаваме, че закриват американския магазин Nordstrom, известен с това, че продава скъпи маркови изделия. Закриват цялата верига в Канада, като уволняват и 2500 служители. Разпродават всичко - от останалата стока през манекените за дрехи, мебелите, щендерите. Там поне пробните работят, защото трябва да разкарат наличностите бързо. Мъж, посветил 29 години от живота си на мъжката секция в магазина с тъжна усмивка казва, че времето хич не е добро за работещи в магазини.

Навлизаме в другата част на мола и се оказва, че освен няколко места за хапване, всички други са без персонал. Обикалям, гледам, пипам, вдигам, местя някакви артикули, бъркам където искам - няма кого да попитам дори за някаква справка.

Е, пристигаме в Щатите и сме вече в Калифорния. С щерката отиваме до мола, за да купи тя още някои дребни неща за сватбата. Този път наистина е стряскащо. Отиваме на щанда на гримовете МАС. Огромна площ и нито един асистент (така беше и в Канада). Сами търсим каквото ни трябва, обслужваме се, намираме спрей за почистване, кърпички, ровим по чекмеджетата, за да открием запечатани артикули. Отсреща е територия за свръх скъпи чанти - можеш да ги правиш каквото си щеш - пак няма кой да види или дори да направи забележка.

Накрая, с много обикаляне, на щанд за диаманти намираме търговка, която хуква с нас, че трябвало да платим на друга каса. На следващия етаж са дрехите, където вече няма нито един човек. Пробните са преградени с мебели. Решавам да пробвам панталон. Събувам своя насред магазина, обувам другия, не ми харесва, връщам го - само ние сме там. Идва девойка, нарамила три рокли и се чуди какво да прави. Щерката пристъпва към пробната и с крак избутва дивана, сложен пред вратите за клиенти и жената влиза.

Може да се каже, че американските молове в традиционно натоварени райони са вече на "командно дишане" - търговци се виждат само при диамантите и скъпите бижута. На по-евтините пак няма никой, всеки пробва каквото си ще. Обяснението на една от служителките беше, че онлайн търговията ги е оставила без клиенти.

Всеки поръчва с безплатна доставка каквото иска, в количества, в каквито иска, каквото не му харесва може да го върне безплатно, никой не му досажда, никой не му дава акъл. "Мисля, че това пак е някаква фаза и в недалечното бъдеще на хората ще им се иска да ходят между щандовете, да говорят с истински човек зад щанда - не е забавно само да натискаш копчета на телефона или компютъра." - каза продавачка, застанала зад пръстени по 3-4 хиляди долара.

В Чикаго туристите са много, но и там натоварени са магазини като Ross, TJ Maxx и Burlington. Традиционно туристи се събират в аутлет центровете във Вегас, например.

Ако можеха американските търговци да видят каква активност е по нашите молове, вероятно те щяха да защитят правото на българите да пътуват безвизово до Щатите

Между другото, то може да е празно, но в никакъв случай не е по-евтино."


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    89 6 Отговор
    Ами янките да кандидатстват за зелена карта ,и да идват тук ,защото нашите молове са препълнени от богатите българи !
  • 2 честен ционист

    47 9 Отговор
    Скоро моловете ще са пълни с народ, като ФЕМА ги преустрои. А ти вземи си идвай, пътешествието да не се превърне в спускане с влакчето на ужасите.
  • 3 Адам Хилтън

    111 29 Отговор
    Като отидеш на Запад с представите от техните филми тъй - очакваш всеки да кара Кадилак, хамбургери да падат от небето и магазините да имат всичко с промоции. Ама като идеш се окаже че там същата мизерия като тука - а понякога и по-зле, щото и те имат провинция и немотия.

    Коментиран от #39

  • 4 АнтиКомунист

    42 79 Отговор
    що не каза за цените, спрямо ЕС и Раша ?? и изобщо що неси в Масква ???

    Коментиран от #50

  • 5 21век

    33 49 Отговор
    ДА ВИ КАЖА САМО ЧЕ ОТ 7Г НЯМАМ НИЩО КУПЕНО ОТ МАГАЗИН ,ПАЗАРУВАМ ВСИЧКИ ДРЕХИ ОТ ИНТЕРНЕТ . НЯМА ПО ГОЛЯМО УДОБСТВО !!!!! НИЩО ЛИЧНО КЪМ ХОРАТА КОИТО СА В БИЗНЕСА НО ВРЕМЕТО КОЕТО ТРЯБВА ДА ИЗГУБЯ ЗА ДА НАМЕРЯ НЕЩО В МОЛА ПРОСТО НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА.

    Коментиран от #37

  • 6 факти

    62 12 Отговор
    ЗАМИНАВАЙТЕ ЗА ТАМ, ПРАВ ПЪТ, НАЛИ ТОВА ИСКАТЕ!!!

    Коментиран от #27

  • 7 Чичо Сам

    57 52 Отговор
    Какви глупости пише тая жени а!? Бивше дете на демокрацията от 90-те години.... Явно е много сам отна. Нямало кой да я обслужи.... Кат не и харесва, да ходи в Северна Корея.

    Коментиран от #20, #75, #83

  • 8 Смеееех

    62 28 Отговор
    Хората вече масово поръчват онлайн и няма смисъл от тези магазини, затова затварят. В САЩ онлайн пазаруването е на светлинни години пред другите страни. Дронове и сухопътни роботи носят на хората стоката вече, а не Еконт както тук. Не правете от мухата - слон.

    Коментиран от #18

  • 9 🇧🇬🇪🇺💯

    32 32 Отговор
    Е па нема никой щот никой
    не краде ма Марийке?
    Дрехите, обувки, квот се сетиш са поне десет пъти по качествени от най скъпия “боклук” продаден в Дойчланд у мола ма, Марийке?
    Ма требва да мисли човек, и да преценя алоуу?

    Коментиран от #22

  • 10 Бумеранг

    62 28 Отговор
    Това да им е проблема! Под "вещото" ръководство на демократите либерали цели градове се превръщат в Зомби сити!
    Това което са причинявсли и причиняват на света по някъкъв начин явно почва да ги застига!
  • 11 Хихихи..

    42 23 Отговор
    Титаникът потъва,Аврора изплува..
  • 12 тикви американски

    57 30 Отговор
    САЩ и подлогите им ЕС и НАТО искат световно господство а страната им се разпада и то скоро!!!
  • 13 Защо

    32 34 Отговор
    Не отидеш при ватенките?!

    Коментиран от #23, #76

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    28 19 Отговор
    И последно кой ходи у Мола да пазарува? Требва да си без мозък да пазаруваш от Мола, алоуу, Столичанките?
  • 16 Град Симитли

    57 14 Отговор
    Глупачка си беше, глупачка остаря!
    Времето е ваше!
  • 17 Фактъ

    46 14 Отговор
    Там търговците не стоят до теб да ти досаждат . Винаги е било така . Тази какво се прави , за пръв път ли отива там ?!
  • 18 честен ционист

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Смеееех":

    Оригиналното предназначение на моловете, не е това, за което си мислите.
  • 19 Интелектът

    20 2 Отговор

    До коментар #14 от "ЛИЦЕТО НА СЕДЕСЕТО✌":

    Й я води на интересните за нея места!
  • 20 Тя оди

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Сам":

    де си иска,ми ти?
  • 21 Малеее

    35 17 Отговор
    Голямата работа! Моловете празни! Що е то МОЛ? Руските молове са пълни със стока и хора! Тая простотия МОЛ и беше времето да си ходи! Развъдник на бацили и първенющина. Да вземат да ги преустроят във фабрики, че да има файда от тях!
  • 22 провинциалист

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Брех! Що ли не бяха тикава примерни и хрисими като им вдигаха цената на бензина, ами чак и резервоари дупчеха?

    Коментиран от #31

  • 23 Тя оди

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Защо":

    де си иска,ами ти?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел пенев

    42 20 Отговор
    Спомняте ли си че тази Гнусотия беше лицето на СДС за едни от изборите. Сега е разочарована от американската действителност. Всъщност много скоро демократите с евроатлантически ценности ще признаят че САЩ и ЕС са добре изградени помийни ями.

    Коментиран от #30, #34

  • 26 ПСР

    25 5 Отговор
    Нищо де,нашите са си ОК,пълни,особено петък-неделя.В МОЛ не съм стъпвал от 3-4 години.Трудно се паркира,много народ,бутаница,не е моето.Има си онлайн търговия от цял Свят.А Г-жата,диаманти ли е търсела да пазарува,че не разбрах?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 фенче

    28 7 Отговор
    времето е наше, ура, СДС, победа, долу комунизма, лъвчето, значките, малката и голямата синя бюлетина, гласувайте, и ще ходите и вие да пазарувате в Америка лъскави стоки за без пари, и да жените децата си там за американски зетьове бизнесмени и супермилионери
  • 29 Голем Смех

    28 8 Отговор
    Абе пак лъжи. Какви глупости говорите? Не че го одобрявам, но тука консуматорското общество пазарува като за последно, особено след ковида. Заведенията и моловете са пълни. Самолетните компании не могат да обслужат пътно потока за екскурзии. Дошъл някой за 2-3 дни и вече всичко му е ясно и всичко разбира.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 🇧🇬🇪🇺💯

    14 0 Отговор

    До коментар #22 от "провинциалист":

    Защото “бензина” им е “live blood” нема безин не нема “live”.
  • 32 Калитко

    28 2 Отговор
    И защо ни я споделихте тази информация не се разбира.Хвалите се,че сте били в САЩ,оплаквате се,че е нямало кой да Ви обслужи или?
  • 33 Кило

    17 3 Отговор
    Ммм добре и какво ми пука .... честно какво ме засяга това , защо трябва да пишете за това ?! Слагам си на хойа вашата статия
  • 34 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Павел пенев":

    Факт!
  • 35 Димо

    41 3 Отговор
    Тази дърта комунистка 89-та г., подведе хората при гласуването. Тя и Кошлуков, продадоха идеята за демократичност в България. Е заради пазаруване в САЩ ли беше всичко? Жалки същества.
  • 36 Абе интелект,

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "ЛИЦЕТО НА СЕДЕСЕТО✌":

    Няма язовир с такова име.

    Коментиран от #59, #60

  • 37 РЕАЛИСТ

    34 6 Отговор

    До коментар #5 от "21век":

    Стига глупости. Дреха и обувка не я ли премериш , не се купува. Гледам жените все си мислят, че са по слаби и избират малки номера, после измъчват куриерите. Връщат дрехи по няколко пъти докато им стане. С обувките същото. Едно време като си знаеш номера грешка няма, а сега правени незнайно къде , номер с номер не си отговаря.

    Коментиран от #41

  • 38 Асен Посолството

    10 2 Отговор
    Боклук си
  • 39 Човек

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Искаш да кажеш, че вече сме ги стигнали американците ли? Защото като падна комунизма бяхме светлинни години зад тях и тука средната заплатата беше 35 долара. Значи за 33 години демокрация и особено 15 години в ЕС сме забогатяли драстично! А най-забавното е, че това е истина.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами

    9 5 Отговор

    До коментар #37 от "РЕАЛИСТ":

    " после измъчват куриерите" Горките. Човек ще си помисли, че не им е това работата. Впрочем, когато пробваш неща от една марка, ще направиш няколко грешки (в най-лошия случай) и след това всеки път си наясно. В последните 10 години нещата купени от мен онлайн са 10 към 1 купено във физически магазин и рядко съм връщал, защото нещо не съм уцелил размер.
  • 42 Германец

    17 6 Отговор
    Това е напълно нормална тенденция: все повече стоки се продават онлайн, и моловете стават излишни. Американските търговци са с едни 10тина години пред останалия свят, затова е "шокирана" журналистката.
  • 43 Путин е виновен

    20 4 Отговор
    Че другарката Панделиева не може да си сбъдне мечтата да си купи американски гащи!
  • 44 един

    10 3 Отговор
    Времето е пари,почивка след работен ден и т.н.,а конкуренцията е жестока!
  • 45 Видиах

    8 7 Отговор
    С очите си как разграбват магазини групи и биагат във Чикаго не е за виарване крадът се много храни нещо става.

    Коментиран от #51

  • 46 Демократ

    19 3 Отговор
    Панделиева трябваше да е по-интелигента и да знае, че фирмата Nordstrom е за Интернет търговия като Amazone и няма молове. Другото оставяме за мислене от знаещи хора.
  • 47 ИВАН

    17 3 Отговор
    Аз пък нищо и от никъде не купувам, защо да замърсявам планетата с излишни вещи - купуват и след ден два хвърлят.
  • 48 хаха

    14 9 Отговор
    Забравила е основния проблем защо търговците затварят магазините, а продавачите в останалите оставят хората свободно да ровят. Приети са закони до 5000 долара кражбата да не се наказва и даже от няколко дни в Калифорния служителите на магазини да носят наказателна отговорност, ако опитат да спрат крадец. Зулумите в магазини са чести, има кадри как даже тръгват да влачат 80 инчови телевизори и никой не може да ги спре. Съответно търговците си закриват магазините, а служителите са наплашени. В супермаркетите е още по-страшно, защото там направо при зулума събарят цялата стока на земята и я правят негодна.
  • 49 Тръмпи

    19 8 Отговор
    Ето това е истинското лице на демокрацията - една озъбена изсушена баба, която обикаля по пусти молове и цъка с език.

    Коментиран от #70

  • 50 Дебила

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "АнтиКомунист":

    Ти защо не си в Карлуково?
  • 51 Алигатор

    7 2 Отговор

    До коментар #45 от "Видиах":

    Образовай се и после пиши глупостите си !
  • 52 Пъпеша

    12 2 Отговор
    Аз пък си купувам маркови дрехи само от с. Марково, не ходя по малове.
  • 53 Ихаааа

    14 4 Отговор
    И кое е отчайващото? Аз мразя да влизам в МОЛ! Не е до парите, а до безсмислието да посещавам МОЛ! Може би хората започват да проумяват, кое има смисъл и кое не.
  • 54 ъхъ

    12 2 Отговор
    Безос отдавна ги е провидял тези тенденции, затова му е трудно да си преброи парите, да го ожалиш.
  • 55 пиперки

    22 3 Отговор
    В такситата скоро няма да има шофьори, тази кака търси персонал в мола, че се и шокирала.
  • 56 марангоз

    14 3 Отговор
    Бая повехнала леля.
  • 57 Уса

    23 4 Отговор
    САЩ изостанаха от почти всички държави по света заради лакомията на богатите да инвестират само в оръжия и ограбване наслаби държави.Така прогреса на Китай остана незабелязан.Днес американци тръгнаха по Европа и Азия да сравняват въпреки призивите на американското правителство да не се ходи в чужбина,защото било несигурно и опасно.Всичко се оказа алабала хората тръгнаха и ахнаха.Миналата година срещнах познати американци в София скъсаха се да говорят един през друг,че не очаквали такъв напредък.Шашнати от модерното метро и колко добри хора имало без изкуствените усмивки.Как можели да седнат в парка и изпият по една бира и никой не ги закача.Казах им,че проблема на българите са ниските заплати заради бандити в парламента,но те вече го знаеха и според тях ние ще се оправим,но сащ нямат шанс
  • 58 Тая що плямпа

    9 8 Отговор
    Глупости?! Има Интернет, всеки може да си провери сам. Специално дрехите, в Щатите и Канада, са много по-евтини и истински от БГ.
  • 59 ТИ, ТИ

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Абе интелект,":

    Ами ще направят. Ти намери за какво да се хванеш
  • 60 МаДа

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Абе интелект,":

    Точно с това име няма но има Хувър дам, т.е не по врат а по шия.
  • 61 Рашавия

    11 2 Отговор
    Абе тея плюят по щатите ама като изкочи някоя командировка ще си извадят очите калъфите(и мъжките и женските) кой да отиде.
    Като се върнат се хвалят с години, все едно са били на луната.
  • 62 От 80-те процента

    4 0 Отговор
    Не се връщай?
  • 63 Манделиева

    10 3 Отговор
    Веднага да се качва на вакзала за Масква Там е животът Къде е тръгнала в Америка
  • 64 Боб

    7 1 Отговор
    Какво ми пишете за американски молове за това ли бяхте там да ги обикаляте, има толкова по интересни неща за отразяване.
  • 65 оооооох

    4 12 Отговор
    ама и ти - ако видиш лека кола от 1936г. с климатик - сигурно ще се застреляш. ЩО НЕ ИДЕТЕ В РУСИЯ - ТАМ МОЛОВЕТЕ СА ПЪЛНИ С ПРОДАВАЧКИ, ЩЕ СИ КУПИТЕ КАКВОТО НЕ ИСКАТЕ - КАКВОТО ИСКАТЕ НЯМА - ХАХАХА

    Не ги мислете САЩ :)
  • 66 Ха Ха Ха

    7 3 Отговор
    както писах някъде Путин си знае какво прави и така се започва.
    Като се разцепят всички щати поради безпаричие.
    Станали заложници на Украйна.
  • 67 Ха Ха Ха

    3 3 Отговор
    пък и не разбрах тази боНба какво е някаъв френски бонбон може би.
  • 68 Пази боже...

    5 1 Отговор
    Щом стигнахме до там да сме толкова богати и толкова отворени за търговията в големите икономики,значи сме се оправили.Пирувайте мили сънародници!
  • 69 Джамил

    8 1 Отговор
    Който иска да си общува с продавачи и да се пазари да заповяда в Азия. Най-близкото място е Истанбул.
  • 70 Пропаганда

    6 5 Отговор

    До коментар #49 от "Тръмпи":

    Не си губи времето с тази демокрация, иди с жената и децата в Сев.Корея,Ислямски Иран,Русия или Беларус.Да живее Мадуро,ще победите,както победиха в Куба.
  • 71 Па Ча

    9 2 Отговор
    Защо ни занимавате с тази Никаквица ? И какво да правим сега,като ни уведомиха че е ходила в Хамеуика!?Да не се е и връщала тук!
  • 72 БеСПишко

    7 0 Отговор
    Тая леля освен да мрънка и лъже по пенсионерските вестници, друго не умее. Зле ѝ било в Германия и Щатите, но все там обикаля. Като леля ви Курни и Рафаело
  • 73 Таня Христова

    8 0 Отговор
    Тази шашавелка Лиана писна ми от глупостите и. Не е така и ние сме били в молове в сащ-Не е така. Гледа да се прави интересна
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Бивше дете на демокрацията, но

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Сам":

    по спомени по-късно СМЕНИ партията. Пак по спомени: посоката беше драстично различна и далеч от демокрацията! Но в зората на демокрацията у нас бе така: много-много не подбираха рекламните лица и попадаха съвсем случайни лица, точно като панделиева!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 НАБЛЮДАТЕЛ

    2 2 Отговор
    Онлайн пазаруването им изяде хляба. Чакаме и нашенските селяндури да го проумеят

    Коментиран от #79

  • 78 Стрина Кица

    5 0 Отговор
    Ела в смесения магазин у наше село. Ша та обслужим.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Глаад

    5 1 Отговор
    Въъъъй Леля ви Импексова веднага да връща сина си от Америка Горкото синче Какви мъки търпи
  • 81 Шменти Капела

    4 0 Отговор
    Тази беше лице на СДС слет това мина от другия бряг на БСП
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 хехе

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Чичо Сам":

    Амчи тя ако отиде в Сев.К. първата им работа е още на митницата проверяващите дагамушкат фъфgz