Last news in Fakti

5 Юли, 2023 11:15 680 3

Изкуствен интелект може да участва в надпреварата за „Грами“

  • изкуствен интелект-
  • награди грами-
  • участие

Миналия месец Академията обяви серия от промени в предстоящите награди

Изкуствен интелект е допустимо да участва в „Грами“, но няма да бъде избираем при определянето на наградите. Това уточни председателят на управителния съвет и президент на Националната академия за звукозапис Харви Мейсън младши, цитиран от АП. предава БТА.

Миналия месец Академията обяви серия от промени в предстоящите награди „Грами“, за да се приспособят те по-добре към развиващата се музикална индустрия. Сред нововъведенията, отнасящи се до изкуствения интелект (ИИ), има формулировки като „произведение, което не съдържа човешко авторство, не може да бъде класирано в нито една категория“. Тъй като музикалната индустрия продължава да се приспособява към тази нова технология, наградите „Грами“ също ще се приспособят, каза Харви Мейсън и направи важно уточнение:

„Много е лесно и просто: ИИ или музика, която съдържа елементи, създадени от ИИ, е абсолютно допустима за участие и за разглеждане за номинация за „Грами“. Точка!“, каза Мейсън пред Асошиейтед прес и добави: „Това, което няма да се случи, е, че няма да дадем „Грами“ или номинация за „Грами“ на тази част от музикалното произведение, която е сътворена чрез ИИ“.

Ако ИИ или програма за моделиране на глас изпълни главния вокал на дадена песен, песента ще може да участва в категорията за авторска песен, например, но не и в категорията за изпълнение, защото „това, което се изпълнява, не е човешко творение“, обясни той и добави: „И обратното - ако песента е изпята от истински човек в студиото и той е направил цялото изпълнение, но изкуственият интелект е написал текста или музиката, песента няма да отговаря на условията за участие в категория за композиция или авторска песен“.

„Стига човекът да има принос, по-голям от минималния, което за нас означава значим, той винаги ще бъде разглеждан за номинация или награда“, продължи Мейсън и допълни: „Не искаме технологиите да заменят човешкото творчество. Искаме да сме сигурни, че технологията подобрява, украсява или допълва човешкото творчество. Ето защо заехме тази конкретна позиция в процеса на награждаване“.

За да определи насоките си за ИИ, Академията за звукозапис участва в задълбочени проучвания, включително провеждане на технологични срещи на високо равнище. „Срещнах се със службата за авторско право. Говорихме за бъдещето и как изглежда то на федерално и законодателно ниво“, каза Мейсън, добавяйки, че разговорите за ИИ „наистина са достигнали своя връх през последните шест месеца“.

Новите протоколи за изкуствен интелект на „Грами“ бяха обявени три дни след като Пол Маккартни сподели, че „последният запис на „Бийтълс“ е бил съставен с помощта на изкуствен интелект, за да се извлече гласът на Джон Ленън от старо демо. Без да знае степента на използване на технологията, Мейсън не може да потвърди или отрече дали песента ще може да бъде номинирана за „Грами“.

„Нека първо видим какво ще се окаже“, каза той и уточни: „Но от ранните описания, които чух, бих си представил, че ще има компоненти на творбата, които ще бъдат абсолютно допустими за номинация и награда“.

Наградите „Грами“ през 2024 г. ще се завърнат на обичайното си място в арена „Крипто“ в Лос Анджелис в неделя, 4 февруари 2024 г., като ще се излъчват на живо по Си Би Ес и ще се предават на живо по Парамаунт+.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Същински

    2 0 Отговор
    Луцифер
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Аз съм против ,НЕ НЕ и НЕееееее!
    Въпреки че ми харесват някой парчета даже имам в любими .
    Оставете артистите да се развиват и еволюират сами със собственият си талант и креативност ако го имат !
    А за вече починалите да се слуша това което са направили при живе с душа,нека не оскверняваме и почитаме душата на заминалите икони !